Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Βαθιά μεταρρύθμιση» της ΕΕ θέτουν ως προϋπόθεση οι Σοσιαλδημοκράτες

Τη Δευτέρα αναμένεται να διατυπώσει πρόταση η ηγεσία του SPD

Ο Μ. Σουλτς στην προχτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ

Copyright 2017 The Associated

Ο Μ. Σουλτς στην προχτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Εχουμε πολλές επιλογές», φέρεται να είπε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς προς την ηγεσία του κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τους επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγκελα Μέρκελ, και των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ, υπό τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προχτές το βράδυ, σχετικά με τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Η συνάντηση, που στόχευε να διερευνηθούν οι πιθανότητες για έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό μεταξύ των δύο κομμάτων ή για στήριξη του SPD προς μια μειοψηφική κυβέρνηση, διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, χωρίς να ακολουθήσουν ανακοινώσεις.

Ο Σουλτς διέψευσε δημοσιεύματα («Bild») που τον παρουσίαζαν να έδωσε στη συνάντηση με τον Σταϊνμάγερ το «πράσινο φως» σε διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό, και σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τη Μέρκελ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τέτοιες διαρροές «από κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών», και οι οποίες «καταστρέφουν την εμπιστοσύνη». «Εχουμε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, δεν έχουμε καμία πίεση χρόνου», πρόσθεσε. Τη Δευτέρα το προεδρείο του SPD θα διατυπώσει μια πρόταση - είτε για διαπραγματεύσεις με στόχο μεγάλο συνασπισμό, είτε για ανοχή σε μειοψηφική κυβέρνηση - προς το συνέδριο του κόμματος (7-8 Δεκέμβρη).

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα το «Der Spiegel», ο πρόεδρος του SPD θέτει ως βασικό πλαίσιο για τις επερχόμενες συνομιλίες τη «βαθιά μεταρρύθμιση» της ΕΕ και του γερμανικού «κοινωνικού συστήματος» (Περίθαλψη, Υγεία, Ασφάλιση). «Μια θετική απάντηση στον Εμ. Μακρόν θα αποτελέσει βασικό στοιχείο σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το SPD», λέει ο Σουλτς. Ζητάει «καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής, υπουργό Οικονομικών της ΕΕ, κοινή ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και ενιαία πρότυπα οικονομικής πολιτικής».

Αξιοσημείωτη, πάντως, είναι η προχτεσινή ανακοίνωση του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU (εκπροσωπεί τα συμφέροντα χιλιάδων επιχειρηματιών), με την οποία καλούσε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο μειοψηφικής κυβέρνησης, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες θα έχουν «υπέρμετρες απαιτήσεις». Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε πως το κόμμα του θα υποστήριζε στη Βουλή μια μειοψηφική κυβέρνηση σε διάφορους τομείς. Πάντως «ένας μεγάλος συνασπισμός θα ήταν σίγουρα πιο σταθερός και πιο φθηνός από μια κυβέρνηση "Τζαμάικα" (σ.σ. CDU/CSU - FDP - Πράσινοι)», όμως προειδοποίησε τους Χριστιανοδημοκράτες να μην πιεστούν από τις «κοστοβόρες» προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών. Ο ίδιος απέκλεισε κάθε είδους αντιπολιτευτική συνεργασία με την εθνικιστική - ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).

Επίσης, χτες, ο Σταϊνμάγερ συναντήθηκε με τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD, Αλις Βάιντελ και Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Η ηγεσία της AfD είπε πως αποκλείει τη στήριξη μιας κυβέρνησης της CDU όσο είναι πρόεδρος η Α. Μέρκελ και πως το κόμμα θα αναλάβει «κυβερνητική ευθύνη» το νωρίτερο το 2021.

Τι λένε Νεολαία και συνδικάτα

Η Νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών («Jusos») ανακοίνωσε «μαζική αντίσταση» σε έναν μεγάλο συνασπισμό και ξεκίνησαν χτες μια μεγάλη καμπάνια, καλώντας τα μέλη του κόμματος να υπογράψουν ενάντια σε αυτόν. Ο επικεφαλής της Νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ, προειδοποίησε πως αν στο συνέδριο του κόμματος υποβληθούν προτάσεις για συμμετοχή ή διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό, θα συναντήσουν τη «σφοδρή αντιπολίτευσή μας». Μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πιθανώς η καλύτερη λύση στην παρούσα κατάσταση, πρόσθεσε.

Τα γερμανικά συνδικάτα, που ελέγχονται από τη σοσιαλδημοκρατία, τοποθετήθηκαν υπέρ μιας σταθερής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Γερμανικών Συνδικάτων, Ράινερ Χόφμαν, υποστήριξε έναν μεγάλο συνασπισμό, καθώς «υπάρχει τεράστια ανάγκη για εκσυγχρονισμό της Γερμανίας και της Ευρώπης, π.χ. στην Ενέργεια, στις μεταφορές, στην εκπαίδευση» και για «πιο ασφαλή εργασία στην εποχή της ψηφιακής αλλαγής». Ο επικεφαλής του συνδικάτου «Ver.di», Φρανκ Μπσίρσκε, ζητά «σοβαρές διερευνητικές συνομιλίες του SPD με τους Χριστιανοδημοκράτες», που θα οδηγήσουν σε «σταθερή κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ