Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Εν αναμονή συνεδρίου στο PS

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε τροχιά νέων διεργασιών μπαίνει η σοσιαλδημοκρατία και στη Γαλλία, όπου σε τέσσερις μήνες θα διεξαχθεί το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS). Μετά τις τελευταίες εκλογές, τον Ιούνη, το PS εκπροσωπείται στην Εθνοσυνέλευση με μόλις 35 βουλευτές, έχοντας κατρακυλήσει από τα υψηλά ποσοστά που το είχαν αναδείξει στην προεδρία της χώρας, με επικεφαλής τον Φρανσουά Ολάντ.

Στο φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων και μιας επιχείρησης αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, που και στη συγκεκριμένη χώρα αφορά την καλύτερη υπεράσπιση του ντόπιου κεφαλαίου, υψηλόβαθμα στελέχη του PS έχουν περάσει εκτός κόμματος ή συμπαρατάχθηκαν με το νεοσύστατο «Εμπρός!» του σημερινού Προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Προχτές, την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του PS υπέβαλε και ο 46χρονος ελληνικής καταγωγής βουλευτής του κόμματος Λικ Καρβουνάς, τονίζοντας ότι «το κόμμα πρέπει να αλλάξει εντελώς» διότι «έχει σταματήσει να δουλεύει». Ο Καρβουνάς τάσσεται υπέρ της αναζήτησης συμμαχιών με διάφορες δυνάμεις, εγείροντας ενστάσεις όμως στο ενδεχόμενο συντονισμού με την «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν Λικ Μελανσόν (του άλλοτε συνοδοιπόρου του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας και σημερινού φιλόδοξου αναμορφωτή της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας), εξαιτίας διαφωνιών «ειδικά στο θέμα της Ευρώπης». Ο Καρβουνάς ανήκε στο παρελθόν στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ