Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κλιμάκωση της κατοχικής βίας

Ενώ ο Τραμπ εκβιάζει με μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ακόμη μία αεροπορική επιδρομή σε βάρος των Παλαιστινίων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ισραηλινό βομβαρδιστικό και άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού, με πρόσχημα τη ρίψη 12 όλμων από τα παλαιστινιακά εδάφη στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε την επιδρομή, λέγοντας ότι οι 12 όλμοι έπληξαν φυλάκιο του στρατού και ένα εργοστάσιο τσιμέντου στη βορειοανατολική μεθόριο του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατέστρεψαν χτες τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες το σπίτι ενός Παλαιστίνιου στην Καμπατίγια της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, που κατηγορείται ότι δολοφόνησε πριν έναν μήνα τον Ισραηλινό εργοδότη του. Στη διάρκεια της επιχείρησης για την κατεδάφιση του σπιτιού του Μοχάμεντ Αμπού αλ Ρομπ, ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ στρατιωτών και κατοίκων της Καμπατίγια, που ξεσηκώθηκαν απέναντι στη νέα επίθεση βίας και καταστολής.

Τα επεισόδια στην Καμπατίγια έγιναν μερικές ώρες μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 48χρονου Παλαιστίνιου αγρότη Μαχμούτ Οντέχ από τις σφαίρες Εβραίων εποίκων, που καταπάτησαν το χωράφι του θύματος στο χωριό Κούσρα της Δυτικής Οχθης προχτές το πρωί. Οι κατοχικές δυνάμεις χτες το πρωί περικύκλωσαν για δεύτερη φορά το χωριό και έκαναν χρήση καταιγιστικών πυρών με αληθινές σφαίρες, σφαίρες καουτσούκ και βροχή χημικών δακρυγόνων, προκαλώντας δύσπνοια σε δεκάδες χωρικούς.

Επιπλέον, χτες, βρέθηκε μαχαιρωμένος θανάσιμα ένας 20χρονος Ισραηλινός στην πόλη Αραντ στο νότιο Ισραήλ. Ισραηλινοί αστυνομικοί αποδίδουν τη δολοφονία του σε «τρομοκρατική επίθεση».

Πιέσεις Τραμπ για μεταφορά της πρεσβείας

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τις πιέσεις σε βάρος των Παλαιστινίων, ώστε να δεχθούν την «ειρηνευτική» πρόταση που ετοιμάζει εδώ και μήνες, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και την απειλή μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστηρίζουν ότι τις τελευταίες μέρες ο Τραμπ «ζυγίζει» τα δεδομένα για να πάρει τη σχετική απόφαση, ενώ μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη αναμένεται να μεταβεί στο Ισραήλ και ίσως και στη Δυτική Οχθη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Στις απειλές για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ αναφέρθηκε χτες και ο Ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών Ισραελ Κατζ, ο οποίος είχε αυτές τις μέρες στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη συναντήσεις μεταξύ άλλων και με τον απεσταλμένο του Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ. Ο Κατζ, μιλώντας χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», κάλεσε τον Τραμπ να τηρήσει την προεκλογική του υπόσχεση για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, «την αιώνια πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού εδώ και 3.000 χρόνια», όπως είπε.

Ο Κατζ διεμήνυσε μάλιστα πως σκοπεύει να διεκδικήσει την ηγεσία του κυβερνώντος δεξιού κόμματος «Λικούντ» και να αντικαταστήσει «αν χρειαστεί» τον σημερινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο επίκεντρο δικαστικής και αστυνομικής έρευνας για διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ