Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεργασίες για την «επόμενη μέρα»

Συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ώρα που «μαγειρεύεται» η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και η έγκρισή του από το εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του SPD, συνεχίζεται η αποπροσανατολιστική συζήτηση για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού στη Γερμανία.

Χτες, στην πρώτη του εμφάνιση ως υπηρεσιακός πρόεδρος του SPD, ο Ολαφ Σολτς μίλησε σε μέλη του κόμματος στην Κάτω Βαυαρία και τα κάλεσε να υπερψηφίσουν στο δημοψήφισμα (20 Φλεβάρη - 2 Μάρτη) τη συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό. Ομολογώντας πως οι διαφορές μεταξύ των δυο βασικών κομμάτων του κεφαλαίου είναι επιμέρους - όπως φαινόταν και από τα προεκλογικά τους προγράμματα - ο Σολτς υπενθύμισε πως η κυβερνητική συμφωνία «περιλαμβάνει τα 2/3 του προεκλογικού προγράμματος του SPD» και επίσης το κόμμα «διαπραγματεύτηκε πολύ καλά τη διανομή των υπουργείων». Θυμίζουμε πως μεταξύ άλλων στο SPD θα δοθούν - σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού - τα υπουργεία Οικονομικών (πιθανά στον Ολαφ Σολτς), Εξωτερικών, Εργασίας, Οικογένειας, Περιβάλλοντος.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική και τη μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης ως έναν ακόμη λόγο για να συνεχιστεί ο μεγάλος συνασπισμός, διότι «τώρα είναι η ευκαιρία και όχι σε 5 ή σε 10 χρόνια, τώρα πρέπει να δράσουμε». Τέλος, ο Σολτς άφησε αιχμές κατά της Αγκελα Μέρκελ (CDU) και του Χορστ Ζεεχόφερ (CSU), σημειώνοντας πως «δεν βρίσκονται στο πολιτικό τους ζενίθ».

Προχτές το βράδυ, ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε και επίσημα την παραίτησή του από πρόεδρος του SPD και το προεδρείο του κόμματος προτείνει ομόφωνα για τη θέση του προέδρου την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρώην υπουργό Εργασίας στην τελευταία κυβέρνηση, Αντρέα Νάλες, κάτι που θα αποφασιστεί σε έκτακτο συνέδριο στις 22 Απρίλη. Μετά την δήμαρχο του Φλένσμπουργκ, Ζιμόνε Λάνιε, την υποψηφιότητά του για την προεδρία ανακοίνωσε ο Ντιρκ Ντίντριχ, μέλος του προεδρείου της τοπικής οργάνωσης στο κρατίδιο Σλέσβιχ - Χόλσταϊν.

Διεργασίες και στην CDU/CSU

Αντίστοιχα και στην CDU/CSU έχει ανοίξει η συζήτηση τόσο για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις και για την προετοιμασία της διαδοχής της Αγκ. Μέρκελ, όσο και για την αντιπαράθεση με την ΑfD, δηλαδή στην ουσία για υιοθέτηση μέρους των θέσεών της, προκειμένου να ξανακερδηθούν οι χαμένοι ψηφοφόροι.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, (CSU), σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους και τις θέσεις της AfD, αναφέρθηκε στην «πατρίδα», στο «Ισλάμ που δεν ανήκει στην κουλτούρα της Γερμανίας» και ζήτησε να απελαύνονται αμέσως όσοι πρόσφυγες δεν παίρνουν άσυλο (αυτό προβλέπει και η κυβερνητική συμφωνία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ