Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Παραιτήθηκε ο Ζούμα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Την απόφασή του να παραιτηθεί «με άμεση ισχύ» από το αξίωμά του ανακοίνωσε στις 11 χτες το βράδυ ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν σε βάρος του από ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος «Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου» (ANC).

Οι πιέσεις για παραίτηση του Ζούμα ήταν το τελευταίο επεισόδιο ενός πολύμηνου «σίριαλ» με αφορμή ένα μπαράζ καταγγελιών για διαφθορά, διασπάθιση δημόσιου χρήματος για την προσωπική του περιουσία και χρηματισμό από πάμπλουτους επιχειρηματίες όπως η γνωστή οικογένεια των Ινδών δισεκατομμυριούχων Γκούπτα. Ο Ζούμα είχε υποστηρίξει στην τελευταία του συνέντευξη στο SABC ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει με τη θέλησή του τον προεδρικό θώκο έπειτα από εννιά χρόνια, προσθέτοντας ότι σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με έξι ηγετικά στελέχη του ANC συμφωνήθηκε η παραμονή του στην εξουσία τουλάχιστον έως τον Ιούνη. Τελικά, αυτοδιαψεύστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα...

Οι εξελίξεις ματαιώνουν, ως εκ τούτου, την προγραμματισμένη για σήμερα πρόταση μομφής κατά του Ζούμα. Πιθανός νέος Πρόεδρος της χώρας είναι ο νέος ηγέτης του ANC, Σύριλ Ραμαφόσα, που αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο έως το Σαββατοκύριακο. Νωρίτερα, χτες τα ξημερώματα, επίλεκτες δυνάμεις της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας είχαν κάνει έφοδο στην έπαυλη της οικογένειας Γκούπτα στο Γιοχάνεσμπουργκ, συλλαμβάνοντας τρία άτομα, μεταξύ των οποίων ένα μέλος της οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ