Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Φαγωμάρα για την «πίτα»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Η διεθνής σύνοδος «δωρητών» για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Κουβέιτ, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η διαπάλη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αυτών που διέλυσαν τη χώρα για να κλέψουν τον πλούτο της και τώρα τρέχουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Οι ΗΠΑ, που εκπροσωπήθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, απέφυγαν να ανακοινώσουν νέα προσφορά, επικαλούμενοι τα πάνω από 60 δισ. δολάρια που υποτίθεται πως έδωσαν για το Ιράκ (ή ακριβέστερα για τα αμερικανικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ...) την τελευταία 9ετία. Πάντως, υποσχέθηκε στο μέλλον άλλα τρία δισ. δολάρια σε δάνεια και επιχορηγήσεις σε αμερικανικές εταιρείες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Ο επικεφαλής υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αποναρκοθέτηση του Ιράκ, Πεχρ Λοντχάμαρ, δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν οι προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση της πολύπαθης χώρας, σε συνεργασία με την ιρακινή ομοσπονδιακή τράπεζα, καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος συγκέντρωσης των περίπου 88,7 δισ. δολαρίων που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση μεγάλων αστικών κέντρων και για την αποκατάσταση σημαντικών υποδομών της χώρας σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, παραγωγής Ενέργειας κ.λπ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε 5 δισ. δολάρια για δάνεια και προγράμματα ανοικοδόμησης και ανάπτυξης σε τουρκικά κατασκευαστικά μονοπώλια. Ο Κουβεϊτιανός εμίρης ανακοίνωσε βοήθεια δύο δισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση σε πιστώσεις και άμεσες επενδύσεις. Ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, όπως και το «Αραβικό Ταμείο». Το Κατάρ δεσμεύτηκε να χορηγήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια, όπως και η «Ισλαμική Αναπτυξιακή Τράπεζα». Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είπαν ότι θα διαθέσουν μισό δισ. δολάρια.

Στη σύνοδο συμμετείχε και ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος και μίλησε για ...τις αιτίες που προκάλεσαν την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», «που δεν εξαλείφθηκαν από τη στρατιωτική ήττα», λέγοντας ότι απαιτούνται «συνθήκες ευημερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης» και «αντιμετώπισης της ξενοφοβίας στην Ευρώπη» και ότι η κυβέρνηση προωθεί «το διαθρησκευτικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή». Αυτά λέγονται όταν συμμετέχει «μέχρι τα μπούνια» στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, δίνοντας «γην και ύδωρ» (βάσεις, στρατηγεία) για τις επεμβάσεις κατά των λαών. Το πραγματικό ενδιαφέρον και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τα ελληνικά μονοπώλια να πάρουν κομμάτι από την «πίτα» των διαλυμένων υποδομών των κατεστραμμένων χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ