Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
BREXIT
Συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική συζήτηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Η Βρετανία θα πρέπει να άρει ξεκάθαρα τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ, μετά την αποχώρησή της, γιατί θα ευημερήσει ως παγκόσμια δύναμη», υποστήριξε χτες σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, προσπαθώντας να τονώσει το ηθικό όσων υποστηρίζουν τη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με στόχο το Brexit.

Επιχειρηματολόγησε υπέρ μίας «εξωστρεφούς, φιλελεύθερης και παγκόσμιας Βρετανίας», που μπορεί να επωφεληθεί από τις «οικονομικές ελευθερίες που θα της προσφέρει η έξοδος από την ΕΕ». Ισχυρίστηκε ότι θα είναι «αβάσταχτο» και «μη δημοκρατικό» εάν η χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ μετά το Brexit.

Η θέση του Τζόνσον είναι μία από τις πολλές που ακούγονται στο πολωμένο (ανάμεσα σε πολέμιους και υποστηρικτές του Brexit) υπουργικό συμβούλιο, αφού πρωτοκλασάτοι υπουργοί, όπως των Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, προτείνουν η Βρετανία να βρίσκεται «όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ΕΕ» προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι τριγμοί στην οικονομία. Την ίδια πολιτική προωθεί σημαντικό μέρος ντόπιων και ξένων μονοπωλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως και αξιωματούχοι χωρών που έχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στο Σίτι του Λονδίνου, με πιο χαρακτηριστικές τις πρόσφατες δηλώσεις του Ιάπωνα πρέσβη στο Λονδίνο, Κόγι Τσουρουόκα, που είπε ξεκάθαρα στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, ότι οι ιαπωνικές εταιρείες θα χρειαστεί να αποχωρήσουν μετά το Brexit εάν δεν έχουν κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ