Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Προειδοποιήσεις για νέες συγκρούσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Οι ανταγωνισμοί μεταξύ χωρών θα αυξηθούν το επόμενο έτος καθώς μεγάλες δυνάμεις και περιφερειακοί επιτιθέμενοι θα εκμεταλλευτούν τις περίπλοκες διεθνείς τάσεις ενώ προσαρμόζονται στις νέες προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ χωρών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής μεταξύ μεγάλων δυνάμεων, είναι σήμερα υψηλότερος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οι πιο άμεσες απειλές περιφερειακής σύγκρουσης μεταξύ χωρών πηγάζουν από τη Βόρεια Κορέα και από τον πόλεμο δι' αντιπροσώπων στην αντιπαράθεση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας». Σε αυτό το κεντρικό συμπέρασμα καταλήγει η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με τίτλο «Εκτίμηση Διεθνούς Απειλής» (Worldwide Threat Assessment) που δόθηκε χτες τα ξημερώματα κατά την ενημέρωση αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου από τον διευθυντή της Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών, Ντάνιελ Κόατς.

Ακολουθώντας σταθερά τη βασική ιδέα της όξυνσης της αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα, και σε περιφερειακό επίπεδο με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, η έκθεση επισημαίνει επιπλέον την αβεβαιότητα συμμάχων και εταίρων της Ουάσιγκτον «να διατηρήσουν τις διεθνείς δεσμεύσεις τους» καθώς και το ενδεχόμενο «να αναπροσανατολίσουν τις πολιτικές τους ιδιαίτερα σε σχέση με το εμπόριο, μακριά από την Ουάσιγκτον». Διαπιστώνει επίσης ρευστότητα σε παλιές αλλά και νέες «συμμαχίες» και «ανεπίσημα δίκτυα», πέρα από τα (όπως αναφέρει...) «παραδοσιακά μπλοκ εξουσίας και εθνικών κυβερνήσεων», που θα αυξήσουν τις «δοκιμασίες» διεθνούς συνεργασίας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «η ένταση μεταξύ πολλών χωρών θα αυξηθεί και η απειλή από σουνιτικές βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες θα ενισχυθεί καθώς ανασυγκροτούνται μετά τις απώλειες σε πεδία συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή».

Παρατηρεί επιπλέον με ενδιαφέρον και ανησυχία «την επιβράδυνση οικονομικής ανάπτυξης από τεχνολογικά επιτεύγματα που μπορεί να προκαλέσει και αναταράξεις στις αγορές εργασίας τροφοδοτώντας τον λαϊκισμό εντός προηγμένων βιομηχανικά χωρών...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ