ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Να μπει «τέρμα στην ομηρία» διεκδικούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
Τρίτη 28 Μάρτη 2023

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στους ΟΤΑ του Ν. Ηρακλείου Κρήτης βρίσκονται για ακόμα μία φορά στον αέρα, χωρίς να γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά το επόμενο διάστημα, αφού η απόφαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει, συνεχίζει το καθεστώς ομηρίας τους για άλλους δύο μήνες.

Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου την προηγούμενη Παρασκευή, περιμένοντας την απόφαση, διεκδίκησαν το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αναδεικνύοντας τις ανάγκες που υπάρχουν από προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον δήμο Ηρακλείου οι συμβασιούχοι είναι 650, στοιχείο που δείχνει τις ανάγκες που υπάρχουν για να μονιμοποιηθεί το προσωπικό με ευθύνη της κυβέρνησης. Η απόφαση του δικαστηρίου για δίμηνη παράταση και η υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων των συμβασιούχων στην Καθαριότητα του δήμου, οι οποίοι αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από τον χώρο αποκομιδής των απορριμμάτων του δήμου.

Κυβέρνηση και δήμος Ηρακλείου, αξιοποιώντας μάλιστα προκλητικά τις δυνάμεις καταστολής, προχώρησαν μετά από λίγες ώρες σε εκκένωση του χώρου. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του δήμου Ηρακλείου θρηνούν ακόμα έναν συνάδελφο που για περισσότερους από τρεις μήνες έδινε τη μάχη του να κρατηθεί στη ζωή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ. Πρόκειται για τον 57χρονο εργαζόμενο της Υπηρεσίας Καθαριότητας, που είχε τραυματιστεί σοβαρά, στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, στην περιοχή του Αη Γιάννη.

Αντιπροσωπεία εργατικών σωματείων βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια και στον χώρο αποκομιδής των απορριμμάτων, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων, που δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά.

Τη στήριξή του στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Βασίλης Γκιτάκος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που βρέθηκε στην κινητοποίηση, σημειώνοντας: «Ολες οι κυβερνήσεις συντηρούν διαδοχικά την κακοπληρωμένη, ολιγόμηνη, χωρίς δικαιώματα εργασία στους ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι εμπαίζονται κανονικά, από τη μια λέει ο αντιδήμαρχος ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες ανάγκες και από την άλλη ο δικηγόρος του δήμου δεν συνομολογεί στη μονιμοποίησή τους. Είναι σίγουρο ότι οι λύσεις δεν έρχονται μέσα από τα δικαστήρια. Η λύση για μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και κερδίζεται με αγώνες. Φτιασιδώματα και μερεμέτια με τρίμηνες παρατάσεις δεν αποτελούν λύση. Για αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανωθούν μέσα από τα σωματεία τους και να παλέψουν για μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων».

Στο πλευρό των συμβασιούχων βρέθηκαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρης Βρύσαλης και Μιχάλης Κασαπάκης. Επίσης αντιπροσωπεία της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης και Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου, και οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος Βαγγέλης Σοφίου, Δημήτρης Δουλουφάκης και Μιχάλης Σφακιανάκης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι συμβασιούχοι στον δήμο Ηρακλείου (2023-04-04 00:00:00.0)
Αύριο η απεργία και η πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα (2017-06-28 00:00:00.0)
Απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων (2017-06-27 00:00:00.0)
Καταγγελίες για τη στάση δημοτικών αρχών απέναντι σε απεργούς (2017-05-23 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις (2017-04-13 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας (2012-08-17 00:00:00.0)