ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία για τα νέα, σύνθετα και απαιτητικά καθήκοντα
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Ακόμα πιο έμπειρη και έτοιμη να αντεπεξέλθει στα νέα, πιο σύνθετα και απαιτητικά καθήκοντα της ταξικής πάλης βγαίνει η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ μέσα από τις οργανωτικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ολοκληρώθηκαν με τη Συνδιάσκεψη Περιοχής, την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής και την επανεκλογή του Κώστα Μπάτσικα, μέλους της ΚΕ του Κόμματος, ως Γραμματέα της.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν οι Κώστας Παρασκευάς και Γιώργος Μαρίνος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στην έναρξη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συντρόφου Τάσου Χρονά, στελέχους της ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Μέσα από τη συζήτηση κατατέθηκαν η πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα που έχει αποκτήσει η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας τη διετία που μεσολάβησε από το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και την προηγούμενη Συνδιάσκεψη. Αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και στη ζωή των εργαζομένων και του λαού, η δράση των αστικών δυνάμεων, οι εξελίξεις στην οικονομία και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά και οι συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει το ξέσπασμα οργής που ακολούθησε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Παράλληλα, με βάση και την πείρα που έχει αποκτηθεί, επισημάνθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες που απαιτούν βελτίωση, ενώ μπήκαν οι στόχοι για την επόμενη διετία και για το δυνάμωμα του ΚΚΕ ως πρωτοπορίας στον ιδεολογικό - πολιτικό αγώνα και στο μαζικό κίνημα, με πρώτο σταθμό την ενίσχυση του Κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Η δράση της Κομματικής Οργάνωσης, οι ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν με πλήθος εργαζομένων, νέων, συνολικά με τον λαό της περιοχής στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αποτελούν και την παρακαταθήκη για ακόμα πιο σημαντικά βήματα στη διείσδυση στις λαϊκές μάζες, αλλά και για να δοθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η μάχη των βουλευτικών εκλογών, με στόχο να αυξηθούν και τα ποσοστά και οι βουλευτές που εκλέγει το ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια.

Πλούσια πείρα και συμπεράσματα από τα μέτωπα αγώνα

Συγκεκριμένα, έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην πείρα που απέκτησε η ΚΟ από τις αυξημένες απαιτήσεις και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών σε μεγάλα μέτωπα αγώνα που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, συνολικά ο λαός της περιοχής.

Μέτωπα όπως ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των ρετσινάδων και του λαού της Βόρειας Εύβοιας για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους μετά τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η καταστροφική πυρκαγιά, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ο αγώνας των υγειονομικών και των εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο αγώνας ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας και στη φτώχεια που βιώνει ο λαός.

Επισημάνθηκαν παράλληλα τα αποφασιστικά βήματα που έχουν γίνει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, για την ανατροπή της κατάστασης εκφυλισμού που επικρατούσε σε πολλά Εργατικά Κέντρα και σωματεία, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος που παίζει η πρωτοπόρα παρέμβαση και δράση των κομμουνιστών στην οργάνωση, ανάπτυξη και αντοχή των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Αναφέρθηκαν τα κύρια ζητήματα που καθόρισαν τον τρόπο παρέμβασης, όπως η έγκαιρη και σωστή εκτίμηση των εξελίξεων, η γνώση του χώρου, η καλή προετοιμασία των αιτημάτων κ.λπ., χωρίς να λείψουν οι επισημάνσεις για την ανάγκη να ανέβει ακόμα περισσότερο η απαιτητικότητα και να αντιστοιχηθεί η κομματική δουλειά με τις υψηλές απαιτήσεις των εξελίξεων.

Αναβάθμιση του ρόλου της περιοχής στην καπιταλιστική οικονομία

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στην οικονομία και οι κατευθύνσεις που προωθεί στην περιοχή η αστική τάξη για τα συμφέροντά της, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας στην καπιταλιστική οικονομία της χώρας, καθώς και η στάση των αστικών κομμάτων.

Αναδείχθηκε η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο της χώρας μέσα από την επέλαση των μονοπωλίων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός της περιοχής βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια. Επισημάνθηκαν η παρουσία και η περαιτέρω συγκέντρωση σημαντικού τμήματος της εγχώριας βιομηχανίας στην περιοχή Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας, καθώς και η ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικής παρέμβασης για την οργάνωση των χιλιάδων εργαζομένων στα εργοστάσια της περιοχής. Τονίστηκε το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το τουριστικό κεφάλαιο τόσο στην Εύβοια όσο και σε μια σειρά περιοχές της Στερεάς, καθώς και στο σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων αλλά και για την ενσωμάτωση του λαού.

Για το δυνάμωμα της ΚΝΕ

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στη στήριξη και στο δυνάμωμα της ΚΝΕ, συνολικά στη βελτίωση της παρέμβασης σε χώρους όπου συγκεντρώνεται νεολαία στην περιοχή, όπως σχολεία, ΙΕΚ και πανεπιστημιακές σχολές.

Υπογραμμίστηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έγκαιρη πρωτοβουλία δυνάμεων της ΚΝΕ και του Κόμματος στην περιοχή, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για την ολόπλευρη στήριξη της νέας Επιτροπής Περιοχής και την καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση των καθηκόντων που θέτει η απόφαση του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κόμμα μας θα καταφέρει τους μεγάλους στόχους του (2017-03-29 00:00:00.0)
Προϋπόθεση για τη λαϊκή αντεπίθεση η ισχυροποίηση του ΚΚΕ (2015-01-03 00:00:00.0)
Συνδυασμένη δράση σε εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους (2013-03-23 00:00:00.0)
Πρόσφορο το έδαφος για συμμαχία και κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων (2005-01-18 00:00:00.0)
Μπροστά σε μεγαλύτερα καθήκοντα και απαιτήσεις (2003-04-09 00:00:00.0)
Μέτωπο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την αντιλαϊκή πολιτική (1998-07-18 00:00:00.0)