Ραντεβού με το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023

Από την επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στο Στέκι Στρατευμένων στο 48ο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη
Τα Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» απ' άκρη σ' άκρη της χώρας υποδέχονται και φέτος δεκάδες χιλιάδες νέους εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές. Ανάμεσά τους και εκατοντάδες νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια τα Στέκια Νέων Στρατευμένων έχουν ξεχωριστή θέση στα Φεστιβάλ στην Αθήνα (φέτος στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»), στη Θεσσαλονίκη (στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου») και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στα Στέκια Νέων Στρατευμένων, φαντάροι αλλά και νέοι που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους το επόμενο διάστημα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν «από πρώτο χέρι» τις θέσεις και τις διεκδικήσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Να μάθουν τι πραγματικά «λέει το ΚΚΕ» για τα προβλήματα και τα δικαιώματα των νέων που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερα θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την πλούσια δράση του Κόμματος για τα εκρηκτικά προβλήματα των νέων στρατευμένων, την πάλη ώστε σταθερά να αναδεικνύονται τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, με καταγγελίες, συναντήσεις, Επερωτήσεις στη Βουλή. Θα μπορέσουν να προμηθευτούν την έκδοση «Φύλλο Πορείας», καθώς και άλλα υλικά και ανακοινώσεις που αφορούν τη στρατιωτική θητεία, τη ζωή και τις διεκδικήσεις μέσα στα στρατόπεδα.

Από το περσινό Στέκι Νέων Στρατευμένων στο Φεστιβάλ της Αθήνας
Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε πόλεις όπου συγκεντρώνονται πολλοί νέοι στρατευμένοι, με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούν τους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, η επίσκεψη στις εκθέσεις, η ζωντανή συζήτηση με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το ίδιο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, μπορούν να δώσουν πραγματικές απαντήσεις στις ανησυχίες που έχουν χιλιάδες νέοι στρατευμένοι.

Γιατί το Φεστιβάλ αποτελεί σημείο συνάντησης του λαού και της νεολαίας που προβληματίζεται, που διεκδικεί, που δεν βολεύεται με τα λίγα. Γι' αυτό και έχουν ξεχωριστή θέση σε αυτό εκατοντάδες νέοι στρατευμένοι που υπηρετούν τη θητεία τους με ψηλά το κεφάλι, κόντρα στα προβλήματα, κόντρα στα καλέσματα συμβιβασμού, στα «εδώ είναι στρατός», «δεν μπορείς να κάνεις και πολλά, σβήνε μέρες!». Οι δεκάδες στρατιώτες απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, που όλο το προηγούμενο διάστημα έστειλαν επιστολές καταγγελίας, ανέδειξαν στις αναφορές των μονάδων τους τα μεγάλα προβλήματα υποδομών, ασφάλειας μέσα στα στρατόπεδα, τα ζητήματα του κόστους ζωής, συνολικά της ποιότητας διαβίωσης, αποδεικνύουν ότι πολύ περισσότεροι φαντάροι πλέον αντιλαμβάνονται πως αν κάτι μπορεί να καλυτερεύσει και την περίοδο της θητείας τους, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διεκδίκηση.

Είναι ο πιο «κατάλληλος χώρος» να εκφράσει τις αγωνίες, τις ελπίδες των φαντάρων, γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι φτιαγμένο από τα υλικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της διεκδίκησης. Τα υλικά δηλαδή που είναι απαραίτητα για αγωνιστική στάση τόσο στη θητεία, ώστε να ξεπερνιούνται εμπόδια και δυσκολίες, όσο και μετά τον στρατό, σε όλη τη ζωή ενός νέου.

Γιατί το περιεχόμενο του Φεστιβάλ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της εμπλοκής της Ελλάδας σε αυτόν. Εκφράζει την εναντίωση στη μετατροπή της χώρας μας σε πολεμικό ορμητήριο, την απαίτηση να κλείσουν τώρα οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, να μη σταλεί κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, να σταματήσει η αποστολή πολεμικών εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα. Αναδεικνύει ότι δεν θα συνηθίσουμε στην «κανονικότητα» του πολέμου, του ξεριζωμού, των ναυαγίων στο Αιγαίο με θύματα τους κατατρεγμένους.

Γιατί μέσα από το Φεστιβάλ αναδεικνύεται το σταθερό μέτωπο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απέναντι στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά, την πάλη για να απομονώνεται κάθε ρατσιστική, φασιστική φωνή. Σε κάθε σχολείο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Σε κάθε στρατόπεδο, όπου οι φαντάροι αντιμετωπίζουν συχνά τη δράση εθνικιστών που προσπαθούν να σπείρουν το μίσος. Εκφράζει την πραγματική στήριξη και αλληλεγγύη σε κάθε πρωτοπόρο φαντάρο που αρνείται να φωνάξει και καταγγέλλει ανοιχτά τα φασιστικά - εθνικιστικά συνθήματα, που συνεχίζουν να ακούγονται στα στρατόπεδα, με τη διαχρονική ανοχή όλων των κυβερνήσεων αλλά και ορισμένων διοικήσεων.

Κυρίως, γιατί το ανατρεπτικό περιεχόμενο του Φεστιβάλ μπορεί να φωτίσει την πραγματική διέξοδο στους προβληματισμούς τους για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα, για το μέλλον τους, για το άγχος «τι θα γίνει μετά τον στρατό». Γιατί απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, απέναντι στη μιζέρια και στο «τίποτα δεν γίνεται», το ΚΚΕ αναδεικνύει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στον Πολιτισμό, στην προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος. Γιατί το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας, για μια νέα κοινωνία που θα ανατρέψει τη σημερινή σαπίλα και βαρβαρότητα.

Ολα αυτά εκφράζονται με το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ:

«Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)».


Δημήτρης ΜΠΙΡΓΑΛΙΑΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι φαντάροι που «δεν κάνουν τσιμουδιά, όσο πέφτουνε κορμιά»... (2023-09-20 00:00:00.0)
Οι φαντάροι διαβάζουν και μελετούν τις Θέσεις της ΚΝΕ (2022-10-22 00:00:00.0)
Να σταματήσει η κυβέρνηση την τρομοκράτηση και τις διώξεις εφέδρων στρατιωτών (2022-10-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2019-08-31 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για τα προβλήματα των νέων στρατευμένων (2013-11-30 00:00:00.0)