Για 10η μέρα καιγόταν χτες ο Εβρος

Γύρω στα 800.000 στρέμματα η καμένη γη, μεγάλο μέρος αυτής στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς

Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

Για δέκατη συνεχόμενη μέρα συνέχιζαν χτες να φλέγονται ο Εβρος και η Ροδόπη, από την πυρκαγιά που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή. Τα μέτωπα ήταν χτες στα βορειοδυτικά της Δαδιάς, στην περιοχή Κοτρωνιά του Εβρου, ενώ στη Ροδόπη μεταξύ Κασσιτερών και Κίρκης. Το μεσημέρι της Κυριακής απειλήθηκαν άλλες δύο κατοικημένες περιοχές, που κλήθηκαν να εκκενωθούν, η Λευκίμμη και τα Κασσιτερά.

Οπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι, που δημιούργησαν μόνοι τους αντιπυρική ζώνη, καθώς αντίκριζαν το πύρινο μέτωπο να κατευθύνεται προς το χωριό τους, για ώρες ολόκληρες δεν επιχειρούσε στην περιοχή κανένα εναέριο μέσο.

Ηδη μέχρι χτες ο απολογισμός κατέγραφε περίπου 800.000 καμένα στρέμματα δασικής και άλλης έκτασης, 19 νεκρούς μετανάστες στο δάσος της Δαδιάς, γύρω στα 40 σπίτια καμένα στους περίπου 25 οικισμούς που εκκενώθηκαν, πάνω από 5.000 αιγοπρόβατα καμένα και 50 ποιμνιοστάσια μόνο στον δήμο Αλεξανδρούπολης, με καλλιέργειες να έχουν μετατραπεί σε στάχτη, πάνω από 800 κολόνες του ΔΕΔΔΗΕ να έχουν καταστραφεί και χωριά να έχουν ρεύμα με γεννήτριες. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς όλος ο βοσκότοπος της περιοχής έχει κατακαεί, ενώ εκφράζουν φόβους για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα.

Την Κυριακή ο περιφερειακός σύμβουλος Εβρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σιδέρης Μιχαηλίδης, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπεριφερειάρχη Εβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, στον οποίο μετέφερε τις εκκλήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης για ενίσχυση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Τεράστια είναι η καταστροφή στην ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, ενός μοναδικού προστατευόμενου βιότοπου που - θυμίζουμε - χτυπήθηκε και πέρυσι από μεγάλη πυρκαγιά.

Παράλληλα, από χτες Δευτέρα ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων στον δήμο Αλεξανδρούπολης για την πρώτη αρωγή στους πυρόπληκτους που είχαν ζημιές στο εσωτερικό πρώτης ή δεύτερης κατοικίας. Οι πληγέντες θα έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 11 Οκτωβρίου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, με άμεση, πλήρη και χωρίς προϋποθέσεις αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Εβρου και συνολικά της ΑΜΘ, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης - Πολιτικής Προστασίας.

«Η έκταση, η ένταση και η μεγάλη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών - παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων και επίγειων - φανερώνουν με τραγικό τρόπο το μέγεθος των κυβερνητικών ευθυνών για τη δασοπροστασία, την έλλειψη ενός σύγχρονου και επικαιροποιημένου αντιπυρικού σχεδιασμού με κύριο βάρος στην πρόληψη, τη διάσπαση της ενιαίας αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών και της αναγκαίας και κατάλληλης στελέχωσης όλων των υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών (Δασική, Πυροσβεστική, υπηρεσιών Υγείας κ.λπ.)», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτηση. Ακόμα, τονίζουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, επίγεια πυροσβεστικά μέσα και για την υποχρηματοδότηση.

«Αυτές είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής της "πράσινης μετάβασης" και της αντίληψης "κόστους - οφέλους", που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και τα μετατρέπει σε καμένες εκτάσεις ή σε πάρκα ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών», αναφέρουν και ζητούν μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η διαχείριση και προστασία των δασών, αλλά και η προστασία των εργαζομένων σε περιπτώσεις πυρκαγιών.

Ερώτηση κατέθεσαν επίσης οι ίδιοι βουλευτές και η Διαμάντω Μανωλάκου προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης - Τροφίμων και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, για άμεσα και εξειδικευμένα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων που πλήττονται από τις πυρκαγιές στον Εβρο.

Στο μεταξύ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης κατέθεσε αίτημα για εισαγωγή της πυρκαγιάς ως εξαιρετικά επείγοντος θέματος στην ημερήσια διάταξη της προγραμματισμένης για τις 31/8 συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, προτείνοντας μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και άμεσες δράσεις για την αποκατάσταση υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, όπως και για αντιπλημμυρικά έργα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μοντέλο» επιχειρηματικής επέλασης στα αποκαΐδια με ρεσιτάλ κυνισμού (2023-09-12 00:00:00.0)
Στάχτη το 1/5 του νομού και το 45% του δάσους! (2023-08-26 00:00:00.0)
Ο πραγματικός υπαίτιος των πυρκαγιών και εχθρός του περιβάλλοντος (2022-08-06 00:00:00.0)
Πάνω από 40.000 στρέμματα έγιναν στάχτη (2022-07-29 00:00:00.0)
Αύξηση 160% στις δασικές πυρκαγιές μέσα σε μια δεκαετία! (2021-07-14 00:00:00.0)
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές (2011-08-26 00:00:00.0)