Τετάρτη 14 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύξηση 160% στις δασικές πυρκαγιές μέσα σε μια δεκαετία!

«Προσάναμμα» η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης

Με το πρώτο μισό της φετινής αντιπυρικής περιόδου να ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS, European Forest Fire Information System) για την πορεία των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, καταγράφεται σήμερα αύξηση κατά 300% σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση και κατά 160% σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2000 - 2008.

Ειδικότερα, με βάση το EFFIS, η καμένη έκταση της χώρας μας έως και την περασμένη Δευτέρα ανέρχεται σε 109.830 στρέμματα. Η έκταση αυτή είναι σχεδόν τετραπλάσια του αντίστοιχου μέσου όρου της περιόδου 2008 - 2020 (27.640 στρέμματα), αντιστοιχώντας σε αύξηση κατά περίπου 300%.

Τη σημαντικότερη συνεισφορά (σχεδόν το 50%) σε αυτή την αύξηση έχει η δασική πυρκαγιά του Σχίνου, ακολουθούμενη από τις δασικές πυρκαγιές σε Κεφαλονιά, Χίο, Εβρο, Βαρνάβα και Νέα Στύρα, σύμφωνα με το meteo.gr.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δασικών πυρκαγιών, έως και τη Δευτέρα το EFFIS χαρτογράφησε 21 συμβάντα, με τον μέσο όρο της περιόδου 2008 - 2020 να είναι 8. Η αύξηση στο πλήθος των δασικών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια του 2021 αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 160%.

Περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός της πρώιμης έναρξης της περιόδου δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Οπως προκύπτει, σημαντικά αυξημένος ήταν ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας ήδη από τα μέσα του Απρίλη. Αναδεικνύοντας έτσι την επιτακτική ανάγκη για μεταβολή των στρατηγικών αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, οι οποίες μέχρι σήμερα δίνουν υπερβολικό βάρος στην καταστολή και πολύ λιγότερο στην πρόληψη και τη διαχείριση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ