ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας»

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες

Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023

Από την πρόσφατη μαζική σύσκεψη στον Πλατύκαμπο
«Επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας»: Με αυτό να είναι το βασικό ζητούμενο της επόμενης μέρας για τους χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οργανώνονται η αγωνιστική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη.

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε όλη τη Θεσσαλία: πάνω από 859.000 στρέμματα κατεστραμμένα. Δεκάδες χιλιάδες ζώα πνίγηκαν. Κτηνοτροφικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μηχανήματα και εγκαταστάσεις χάθηκαν. Ακόμα, υπάρχει ο φόβος ότι χιλιάδες στρέμματα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν για 1 - 2 χρόνια, όπως στη λίμνη Κάρλα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μεγαλώνουν την οργή τους, αφού η «στήριξη» σε πληγείσες κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι στο 70% των ζημιών.

Αν προσθέσει κανείς το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ως «κόφτης», τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών, αλλά και την εμπειρία από παλιότερες καταστροφές, τότε η αγωνία για την επιβίωση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Συλλογικός αγώνας για να παραμείνουν στον τόπο τους

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πήραν τις προηγούμενες μέρες πρωτοβουλίες με σκοπό να οργανωθεί η πάλη για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και αποκατάστασης, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για να παραμείνουν τελικά στον τόπο τους.

Ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα οι 3 μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών του Πηλίου, με οργανωτές την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους. Η μαζική σύσκεψη αγροτών στον Πλατύκαμπο, που οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, την Τετάρτη. Ανάλογη σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής στα Φάρσαλα. Αλλά και η σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά. Ενώ τις επόμενες μέρες θα παρθούν κι άλλες πρωτοβουλίες.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις άμεσες διεκδικήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να παρθούν μέτρα οικονομικής ανακούφισης με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις.

-- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα και με τους μελισσοκόμους.

-- Μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές

-- Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουν δίκαιο αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο και τις καλλιέργειές τους (2023-12-15 00:00:00.0)
Συντονίζουν τον αγώνα για μέτρα στήριξης (2023-11-01 00:00:00.0)
Με πολύμορφες δράσεις διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους (2022-12-15 00:00:00.0)
Εντείνουν την πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης (2020-01-22 00:00:00.0)
Σήμερα η σύσκεψη για την κλιμάκωση και τον συντονισμό της πάλης (2019-01-11 00:00:00.0)
Συσκέψεις προετοιμασίας για τα μπλόκα (2016-12-21 00:00:00.0)