ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Συμφώνησαν ότι διαφωνούν
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023

New York Times

Από τις συνομιλίες των ηγετών ΗΠΑ και Κίνας
Δηλώσεις που δεν μπόρεσαν να κρύψουν τις βαθιές διμερείς αντιθέσεις έγιναν μετά τη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου των χωρών του Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, όπου συνομίλησαν για 4 ώρες, με φόντο μια σειρά οξυνόμενες διαφορές σε όλα σχεδόν τα φλέγοντα θέματα.

Πολλά ΜΜΕ στάθηκαν στο ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», όπως μετέδωσαν και κρατικά κινεζικά ΜΜΕ. Πάντως, κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Μπάιντεν μίλησε για «αντιπαλότητα» που - όπως έκρινε σκόπιμο να ισχυριστεί - πρέπει να διασφαλιστεί ότι «δεν θα εξελιχθεί σε σύγκρουση», ο δε Σι είπε ότι «δύο μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη», προσθέτοντας ωστόσο κι αυτός ότι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν «αφόρητες συνέπειες για όλους».

Σύμφωνα δε με τα κινεζικά ΜΜΕ, ο Κινέζος Πρόεδρος τόνισε στον Αμερικανό ομόλογό του πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου.

Ακόμα, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και η Ταϊβάν, για την οποία ο Μπάιντεν αξίωσε η Κίνα να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία», εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο. Ο δε Σι από την πλευρά του κάλεσε τον Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν», τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη» και συμπλήρωσε πως «οι ΗΠΑ πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της "ανεξαρτησίας της Ταϊβάν" σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη».

Κατά τα άλλα, ο Μπάιντεν σχολίασε την «ευθύτητα» του Σι, λέγοντας ότι «δεν προσπαθούμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα» και ότι στόχος είναι «να είμαστε σε θέση να παίρνουμε το τηλέφωνο και να μιλάμε, αν υπάρχει κρίση (...) συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως».

Μεταξύ άλλων, Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε πως η Κίνα δέχθηκε να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης (είναι συνθετικό οπιοειδές που χρησιμοποιείται ως αναλγητικό αλλά και ναρκωτικό στις πιάτσες). Τα δε κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διεξαγωγή συνομιλιών για την τεχνητή νοημοσύνη.

Από την πλευρά του, ο Σι απευθυνόμενος σε επιχειρηματική συνάντηση, ανέφερε ότι «όποιο κι αν είναι το στάδιο ανάπτυξης στο οποίο μπορεί να φθάσουμε, ουδέποτε θα επιδιώξουμε την ηγεμονία ή την επέκταση και δεν θα επιβάλουμε ποτέ τη βούλησή μας σε άλλους (...) Η Κίνα δεν επιδιώκει σφαίρες επιρροής και δεν θα κάνει ούτε θερμό ούτε ψυχρό πόλεμο σε οποιαδήποτε χώρα (...) Η μεγάλη ανανέωση του κινεζικού έθνους δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα ειρηνικό και σταθερό διεθνές περιβάλλον (...) η Κίνα δεν πρόκειται να μπει στην παλιά οδό της αποικιοκρατίας και της λεηλασίας, ούτε θα πάρει τον κακό δρόμο της ηγεμονίας (...) η διάθεση των λαών μας για μία αμοιβαία προσέγγιση επαναφέρει τις σινο-αμερικανικές σχέσεις στη σωστή τροχιά».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι «οι δύο χώρες έχουν διμερείς σχέσεις, είναι δικαίωμά τους. Βεβαίως, κάθε συνάντηση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη είναι σημαντική για όλο τον κόσμο».

Πάντως, ενδεικτικές των διμερών σχέσεων είναι οι δηλώσεις Μπάιντεν, που μετά τη συνάντηση με τον Σι, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι ο Κινέζος ηγέτης «είναι δικτάτορας» (συνδέοντας την εκτίμησή του με το ότι ο Σι ηγείται μιας χώρας με «μορφή διακυβέρνησης εντελώς διαφορετική από τη δική μας»). Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, επέκρινε αυτές τις δηλώσεις Μπάιντεν ως «ανεύθυνη πολιτική πράξη», στην οποία «η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά».

Ρωσικά πλοία στο Μπαγκλαντές

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, τα ρωσικά πολεμικά πλοία «Admiral Tributs», «Admiral Panteleyev» και «Pechenga» αγκυροβόλησαν πριν λίγες μέρες στο λιμάνι Chittagong του Μπαγκλαντές, που θεωρείται το βασικό λιμάνι της χώρας.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ντάκα Alexander Mantytskiy είπε ότι τελευταία φορά που ρωσικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στο Μπαγκλαντές ήταν πριν 50 χρόνια, με στόχο την εκκαθάρισή του από νάρκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ασκήσεις ισορροπίας σε τεντωμένο σκοινί (2023-11-18 00:00:00.0)
Νέα πτήση αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από την Ταϊβάν (2023-03-01 00:00:00.0)
«Ιστορικό καθήκον» η «ειρηνική επανένωση» με Ταϊβάν (2021-10-12 00:00:00.0)
Επιθεώρηση στο Χονγκ Κονγκ και αντιδράσεις για την Ταϊβάν (2017-07-01 00:00:00.0)
Συνάντηση ηγετών Κίνας - Ταϊβάν (2015-11-05 00:00:00.0)
Οι τόνοι χαμηλώνουν, αλλά η ένταση συνεχίζεται (1996-03-27 00:00:00.0)