Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέα πτήση αμερικανικού αεροσκάφους πάνω από την Ταϊβάν

Την έντονη αντίδραση της Κίνας προκάλεσε η πτήση ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους «P-8A Poseidon», του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από το Στενό της Ταϊβάν, την περασμένη Δευτέρα. Ανακοίνωση του 7ου στόλου των ΗΠΑ έκανε λόγο για πτήση που έγινε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αποδεικνύοντας «τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να πετούν, να πλέουν και να επιχειρούν οπουδήποτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Στενού της Ταϊβάν».

Από την κινεζική πλευρά, ο εκπρόσωπος της Διοίκησης του Ανατολικού Θεάτρου του κινεζικού στρατού (PLA), Σι Γι, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι η πτήση «διατάραξε σκόπιμα την περιφερειακή κατάσταση και έθεσε σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν», ενώ κινεζικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως η αμερικανική ήταν «απλώς μια ακόμη πρόκληση που στόχευε να προκαλέσει προβλήματα».

Την Παρασκευή, είχε προηγηθεί άλλο «επεισόδιο» μεταξύ αμερικανικού και κινεζικού αεροσκάφους. Συγκεκριμένα, ένα αμερικανικό «Poseidon» αναχαιτίστηκε από κινεζικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά στα νησιά Πάρασελ, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα για την κυριότητα του οποίου διαφιλονικούν Κίνα και Φιλιππίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ