Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΚΟΣΟΒΟΥ
Με γαλλο-γερμανικό σχέδιο η ευρωΝΑΤΟική διευθέτηση

Με μπούσουλα το γαλλο-γερμανικό σχέδιο που αξιοποιούν οι Βρυξέλλες για να επιταχυνθεί η επέκταση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια φουντώνουν τα παζάρια για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, με φόντο και τις διαρκείς πιέσεις των ΗΠΑ για να προχωρήσει η ευρωατλαντική ολοκλήρωση όλης της περιοχής.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε μετά από συνάντηση που είχε το Σαββατοκύριακο στην έδρα της ΕΕ με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλμπιν Κούρτι, ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υλοποίηση» του σχεδίου και ότι «το επόμενο διάστημα θα καθοριστούν λεπτομερώς, με την αποκαλούμενη "διαμεσολαβητική διπλωματία", τα επόμενα βήματα».

Η συνάντηση επιβεβαίωσε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για τους όρους της διμερούς συνεργασίας, με μια δέσμη προτάσεων που επισημοποιούν την ανακήρυξη του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου σε ανεξάρτητο κράτος και θέτουν με ευρωατλαντική σφραγίδα άξονες για την επιτάχυνση μιας σειράς ενεργειακών και γεωπολιτικών σχεδιασμών που δυτικά ιμπεριαλιστικά επιτελεία «τρέχουν», με φόντο την όξυνση της αναμέτρησης με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Με βάση το γαλλο-γερμανικό σχέδιο τα «συμβαλλόμενα μέρη» θεωρούν «βασικές προϋποθέσεις για την ειρήνη» το «απαραβίαστο των συνόρων», τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας», την «προστασία των εθνικών μειονοτήτων», ξεκαθαρίζοντας ότι τα «μέρη» είναι «καθοδηγούμενα από την ιστορική πραγματικότητα», χωρίς να αμφισβητούν τις «διαφορετικές απόψεις» για «θεμελιώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων καθεστώτος».

Σε αυτήν τη βάση, διαμηνύονται διαθέσεις για ανάπτυξη «αμοιβαία κανονικών σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση ίσων δικαιωμάτων», τονίζεται ότι κανένα από τα δύο μέρη «δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το άλλο μέρος στη διεθνή σφαίρα ή να ενεργήσει για λογαριασμό του» κ.τ.λ.

Πάντως, η ίδια η συμφωνία αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες προκειμένου να οδηγηθούν οι εμπλεκόμενοι «σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη συνολική ομαλοποίηση των σχέσεών τους».

Ο Βούτσιτς ανέφερε πως νέα τριμερής συνάντηση (ΕΕ - Σερβίας - Κοσόβου) θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μάρτη στη Βόρεια Μακεδονία και ζήτησε να τηρηθούν συμφωνίες για τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο (σ.σ. στην οποία το γαλλο-γερμανικό σχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου), εκτιμώντας ότι «μπορεί να "κολλήσουμε" σε κάτι που θα έπρεπε να είχε εκπληρωθεί εδώ και πολύ καιρό» και ότι «θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη» για να επιτευχθεί κάποια οριστική συμφωνία.

Από τη μεριά του, ο Κούρτι μίλησε για «μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση», μια «επιβεβαίωση ότι η ευρωπαϊκή πρόταση είναι αποδεκτή και αμετάβλητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ