Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου με το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ»

Σε παράγοντα - κλειδί για την επιτυχία της συμφωνίας του «Πλαισίου του Ουίνδσορ», στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, αναδεικνύεται η στάση που θα τηρήσει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η στάση του βασικότερου κόμματος των Βορειοϊρλανδών προτεσταντών - που υποστηρίζουν σθεναρά τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία - αναμένεται να κρίνει αν η συμφωνία θα αντικαταστήσει το προβληματικό «Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», που είχαν αποφασίσει το 2019 οι δύο πλευρές. Αν τα ηγετικά στελέχη του DUP αποδεχτούν τη συμφωνία της 27ης Φλεβάρη, τότε αναμένεται να σταματήσουν αφενός το μποϊκοτάζ της εφαρμογής της «ειρηνευτικής συμφωνίας» του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία και αφετέρου το μπλοκάρισμα της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του 2019, που είχε δημιουργήσει πολιτικό αδιέξοδο, εμποδίζοντας τη λειτουργία του καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ των κοινοτήτων των Ενωτικών και των Ρεπουμπλικάνων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για τον λόγο αυτό, ο Σούνακ μετέβη χτες στο Μπέλφαστ, προωθώντας τη Συμφωνία του Ουίνδσορ σαν τέτοια που διασφαλίζει τη «μοναδική προνομιακή θέση» της περιοχής τόσο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και στις αγορές της ΕΕ.

Τι προβλέπει το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ»

Το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» ανακοινώθηκε ότι «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ. Ο Σούνακ έκανε λόγο για «σημείο καμπής», καθώς επιφέρει τις αλλαγές που απαιτούνταν για την ομαλή εφαρμογή του Brexit στη Βόρεια Ιρλανδία και για την προστασία της «ειρηνευτικής» Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι: Διασφαλίζει το ομαλό εμπόριο από τη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς καταργούνται ή μειώνονται οι έλεγχοι και η γραφειοκρατία για προϊόντα που διασχίζουν την Ιρλανδική Θάλασσα και προορίζονται για την αγορά της Βόρειας Ιρλανδίας, όχι για εξαγωγή στην Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ (για την πρώτη περίπτωση δημιουργείται η λεγόμενη «πράσινη λωρίδα» για το εμπόριο και για τη δεύτερη η «κόκκινη λωρίδα», με διατήρηση αυξημένης τελωνειακής γραφειοκρατίας). Αλλάζει το νομικό κείμενο του Πρωτοκόλλου, ώστε να υπάγεται ξανά στην αρμοδιότητα του Λονδίνου ο καθορισμός ΦΠΑ, φόρων σε οινοπνευματώδη, κανόνων κρατικής επιχορήγησης κ.ά. που θα ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία. «Προστατεύεται η κυριαρχία των πολιτών της Βόρειας Ιρλανδίας», καθώς πλέον το αποκεντρωμένο τοπικό κοινοβούλιο του Στόρμοντ θα μπορεί να εφαρμόζει το λεγόμενο «φρένο του Στόρμοντ» και να απορρίπτει μελλοντικά νομοθετήματα της ΕΕ που επηρεάζουν τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τον Σούνακ, «οι μόνοι νόμοι της ΕΕ που εφαρμόζονται στη Βόρεια Ιρλανδία υπό το Πλαίσιο είναι οι ελάχιστοι αναγκαίοι για να αποφευχθούν σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία και που επιτρέπουν στις βορειοϊρλανδικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ». Διευκρίνισε δε ότι το «Πλαίσιο του Ουίνδσορ» θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων εν ευθέτω χρόνω.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2024-02-06 00:00:00.0)
Με «ανησυχίες» η επέτειος της «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» (2023-04-11 00:00:00.0)
Στις 8 Μάη η νέα κυβέρνηση (2007-03-27 00:00:00.0)
Τελεσίγραφα και εκβιασμοί (2002-10-09 00:00:00.0)
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες (1997-07-24 00:00:00.0)
Αποκλείστηκε το Σιν Φέιν από τις διαπραγματεύσεις (1996-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ