Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Τελεσίγραφα και εκβιασμοί

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Σε αδιέξοδο, και μάλιστα εξαιρετικά επικίνδυνο, έχει οδηγηθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία. Οσο και εάν οι καιροί άλλαξαν, και η περιβόητη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» έχει προωθηθεί ως «την υπέρτατη λύση» σε κάθε είδους σύγκρουση, η πραγματικότητα διαψεύδει για άλλη μία φορά τους «οπαδούς» της. Οχτακόσια χρόνια συγκρούσεων δεν μπορούν να λυθούν με μία πολιτική ειρηνευτική διαδικασία, που έχει υπαγορευτεί από «μεγάλες δυνάμεις»...

Οι συνεχείς ταραχές στους δρόμους του Ολστερ, το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποδεικνύονται πταίσμα μπροστά στις ταραχές που σημειώνονται εδώ και καιρό εντός της τοπικής κυβέρνησης του Στόρμοντ. Χτες, ο ηγέτης του μεγαλύτερου ενωτικού κόμματος, Ντέιβιντ Τριμπλ, έσπευσε μετά από επείγουσα έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για συνάντηση στην Ντάουνιγκ Στριτ, ώστε να εξευρεθεί κάποια λύση και να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο.

Αποτέλεσμα; Μετά το πέρας της συνάντησης ο Τριμπλ δήλωσε ευθαρσώς στους δημοσιογράφους... Ζήτησε την απομάκρυνση του Σιν Φέιν εντός μίας εβδομάδας από την κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας. Ειδάλλως, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», παρά η αποχώρηση από την εκτελεστική εξουσία, αφού το Σιν Φέιν κατηγορείται για «πολιτική συνωμοσία ευρείας κλίμακας».

Οσο για τη βρετανική πλευρά, αυτή αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Βόρειας Ιρλανδίας, Τζον Ριντ, ο οποίος δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις προτού συνδιαλλαγεί με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Νωρίτερα, ο Μπλερ, ενόψει της συνάντησής του με τον Τριμπλ, υπογράμμισε πως η επιτευχθείσα το 1998 ειρηνευτική συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής» μπορεί να αποφέρει καρπούς μόνο εάν όλες οι πλευρές «αποδεχτούν πλήρως τις αρχές της», συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των βιαιοτήτων.

Τελικά, όπως επισημαίνει το BBC, οι δηλώσεις του Τριμπλ επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η κυβέρνηση της Β. Ιρλανδίας βρίσκεται υπό το χείλος της κατάρρευσης, λίγες μόλις ημέρες μετά την έφοδο των Αρχών στα γραφεία που διατηρεί το Σιν Φέιν στο Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο ερευνών για παράνομες δραστηριότητες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) εντός του πολιτικού γραφείου του Σιν Φέιν και συγκεκριμένα για τη συγκέντρωση απόρρητων πληροφοριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ