Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Χακί κάλπες και πύραυλοι

Σε νέα δοκιμή του πυραύλου Σαχίν-1 (φωτ.) προχώρησε χτες η χούντα του Πακιστάν, σε μια κίνηση εκφοβισμού εξωτερικών όσο κι εσωτερικών «εχθρών»

Associated Press

Σε νέα δοκιμή του πυραύλου Σαχίν-1 (φωτ.) προχώρησε χτες η χούντα του Πακιστάν, σε μια κίνηση εκφοβισμού εξωτερικών όσο κι εσωτερικών «εχθρών»
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Η δεύτερη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Σαχίν-1 από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν επελέγη, καθόλου τυχαία, να γίνει χτες το πρωί, λιγότερες από 48 ώρες πριν τις εκλογές στη χώρα. Από πλευράς προπαγάνδας, η επίδειξη ισχύος δεν απευθυνόταν μόνον στην Ινδία: ήταν μια υπενθύμιση και προς το εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο και η σημασιοδότηση, που μοιάζουν να της δίνουν οι στρατηγοί, είναι ότι κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ποιος είναι το αφεντικό.

Επισήμως, βεβαίως, το υπουργείο Αμύνης του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι η χτεσινή δοκιμή έγινε «σε συνέχεια της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε την 4η Οκτωβρίου», για να διακριβωθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά το νέο πύραυλο, που κατά αναλυτές στρατιωτικών θεμάτων υπολογίζεται ότι έχει βεληνεκές 800 χλμ., και είναι ικανός να φέρει συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές έως και ενός τόνου. Το BBC μετέδωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πακιστάν είχαν προειδοποιήσει τις ινδικές αντίστοιχες, κάτι απολύτως εξηγήσιμο και όχι απλώς για λόγους πρωτοκόλλου: ο χρόνος που χρειάζεται ένας βαλλιστικός πύραυλος κάποιας από τις δύο χώρες, για να πλήξει την άλλη είναι μικρότερος από τέσσερα λεπτά, και από τη στιγμή που θα υψωθεί η αντίδραση της άλλης πλευράς «πρέπει», σύμφωνα με το προσαρμοσμένο στις συνθήκες της ΝΑ Ασίας δόγμα της αμοιβαίας καταστροφής, να είναι άμεσος.

Σε ό,τι αφορά τις αυριανές εκλογές στο Πακιστάν, ήδη έχουν αρχίσει να υψώνονται φωνές διαμαρτυρίας για τον τρόπο διεξαγωγής τους. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, σε έκθεσή της, χτες παρουσίασε στοιχεία αυτής που αποκάλεσε, λίγο πολύ, εκλογική οφθαλμαπάτη: οι συνταγματικές τροποποιήσεις που πέρασε νωρίτερα εφέτος ο πραξικοπηματίας στρατηγός (Πρόεδρος, για τους φίλους) Περβέζ Μουσάραφ, υποστήριξε η Επιτροπή, θα αλλοιώσουν τόσο τις δυνατότητες της κυβέρνησης να ασκήσει αληθινή εξουσία, όσο και το ίδιο το αποτέλεσμα. Στις δύο σημαντικότερες κατά τεκμήριο πολιτικές προσωπικότητες του Πακιστάν και αλλοτινοί άσπονδοι εχθροί, εξ άλλου, η Μπεναζίρ Μπούτο και ο Ναουάζ Σαρίφ, δε θα επιτραπεί να λάβουν μέρος στις εκλογές. Η Επιτροπή κατήγγειλε επίσης την προσπάθεια του Μουσάραφ να ιδρύσει μια επιτροπή που θα «συστηματοποιήσει» την ανάμειξη του στρατού στις διαδικασίες άσκησης εξουσίας και θα προσαρμόσει το νομικό πλαίσιο του Πακιστάν σε ακριβώς αυτό.

Το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (ΡΡΡ) της Μπούτο έκανε χτες την τελευταία του μαζική συγκέντρωση, με την αυτοεξόριστη πρόεδρό του να απευθύνει διάγγελμα στους οπαδούς της με δορυφορική σύνδεση από το Λονδίνο, ενώ ο Σαρίφ τήρησε τη δέσμευσή του να μείνει εκτός κούρσας. Οφέλη από αυτήν την εξέλιξη αναμένει το κόμμα που δημιουργήθηκε από τη διάσπαση του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου (PML) του Σαρίφ, το PML (Q).

Οι εκλογές στο Ινδικό Κασμίρ στο μεταξύ ολοκληρώθηκαν χτες, με συμμετοχή 45-50%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Ωστόσο, και χτες η βία, που αποτέλεσε μια σταθερά της πολιτικής αντιπαράθεσης στο ινδικό κρατίδιο, συνεχίστηκε. Ενοπλοι που η αστυνομία του κρατιδίου θεωρεί ισλαμιστές εξτρεμιστές, μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς, εισέβαλαν σε εκλογικό τμήμα και σκότωσαν δύο στρατιώτες, πετώντας χειροβομβίδες και πυροβολώντας στην είσοδο εκλογικού τμήματος στο δημαρχείο της πόλης Ντόνταα. Ανδρες της ασφάλειας πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν από τους δράστες. Αλλοι δύο συνεργοί του διέφυγαν. Ο συνολικός απολογισμός της εκλογικής κούρσας, που σημαδεύτηκε από την προσπάθεια των αυτονομιστικών οργανώσεων να τη ματαιώσουν, κηρύσσοντας μια εκστρατεία επιθέσεων κατά πολιτικών και ψηφοφόρων, ξεπερνά τα 600 θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ