Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Νέος σεισμός στην Τουρκία

Φίλαθλοι της Μπεσίκτας τίμησαν τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν άδικα στους σεισμούς
Φίλαθλοι της Μπεσίκτας τίμησαν τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν άδικα στους σεισμούς
Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε τη Δευτέρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, με επίκεντρο την επαρχία Μαλάτια, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν εκατομμύρια σεισμόπληκτοι μετά τις καταστροφές της 6ης Φλεβάρη, και ενώ στην περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου άλλες 10.000 σεισμικές δονήσεις, είναι ότι τα δύο θύματα ήταν πατέρας και κόρη, που πάλευαν να διασώσουν ό,τι είχε απομείνει από τα ερείπια του σπιτιού τους. Αντιμέτωποι κι αυτοί με την εγκατάλειψη που βιώνουν αμέτρητοι άλλοι, θάφτηκαν τελικά στα συντρίμμια του κτιρίου, που κατέρρευσε πλήρως από τη νέα δόνηση...

Στο μεταξύ, ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων των σεισμών - με δεδομένο ότι οι επίσημες καταγραφές υπολείπονται δραματικά της πραγματικότητας - ανέβηκε σε πάνω από 44.370.

Ολα αυτά ενώ έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν δημοσιεύματα με βάση τα οποία η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος πούλησε σκηνές για σεισμόπληκτους, αντί να τις προσφέρει δωρεάν σε επιζώντες. Μάλιστα ο πρόεδρος της οργάνωσης Κερέμ Κινίκ επιβεβαίωσε ότι οι σκηνές διατέθηκαν σε «τιμή κόστους» από την εταιρεία κατασκευής σκηνών «Kizilay Cadir» στη ΜΚΟ «Ahbap», κάνοντας λόγο μάλιστα για «ηθική, λογική και δεοντολογική» συνεργασία. Οι 2.050 σκηνές που πουλήθηκαν στην «Ahbap» κόστισαν 46 εκατ. τουρκικές λίρες (2,4 εκατ. δολάρια).

Την αυξανόμενη οργή για την κυβερνητική πολιτική κατέγραψαν και όσα εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διάφορα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Συγκεκριμένα, οπαδοί της Μπεσίκτας, τιμώντας τη μνήμη μικρών παιδιών που χάθηκαν άδικα στους σεισμούς, πέταξαν λούτρινα παιχνίδια στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του αγώνα με την Αντάλιασπορ. Μάλιστα οι οπαδοί «κινητοποιήθηκαν» στις 4.17, καθώς τέτοια ώρα έγινε ο πρώτος σεισμός. Οπαδοί φώναξαν συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου!».

Πριν λίγες μέρες, επίσης, οπαδοί της Φενερμπαχτσέ, στη διάρκεια αναμέτρησης της ομάδας τους με την Κόνιασπορ, φώναζαν: «Είκοσι χρόνια ψέματα και εξαπάτηση, παραιτηθείτε».

Ολα αυτά ενώ οι προεκλογικές διεργασίες «φουντώνουν» και νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών (που πλέον τοποθετούνται τον Ιούνη, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά) εμφανίζει συρρικνωμένα τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος AKP. Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία ALF, η «Λαϊκή Συμμαχία» (ΑΚΡ του Ερντογάν - Εθνικιστικό Κίνημα του Μπαχτσελί) συγκεντρώνει 35,1% στην πρόθεση ψήφου, η «Εθνική Συμμαχία» - όπου συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το ΙΥΙ - συγκεντρώνει 47,6% και τέλος το σοσιαλδημοκρατικό HDP συγκεντρώνει 9,8%.

Κρούσματα χολέρας στη βορειοδυτική Συρία

Το ίδιο διάστημα, η τραγική υγειονομική - και όχι μόνο - κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας προκαλεί τα πρώτα κρούσματα χολέρας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 νεκρούς. Εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» - που έχει αλλάξει όνομα και αυτοαποκαλείται «Υπηρεσία Πολιτικής Αμυνας», λειτουργώντας ως πειθήνιο όργανο τζιχαντιστών και δυτικών δυνάμεων επέμβασης - ανακοίνωσε χτες ότι έχουν καταγραφεί πάνω από 560 κρούσματα χολέρας λόγω καταστροφών στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ