Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Πογκρόμ εποίκων κατά Παλαιστινίων στο χωριό Χαουάρα

Μετά την ισραηλινο-παλαιστινιακή διάσκεψη στην Ακαμπα υπό τις προτροπές ΗΠΑ και Ιορδανίας

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη μετά τις συντονισμένες επιθέσεις εκατοντάδων Εβραίων εποίκων και του στρατού κατοχής το βράδυ της Κυριακής στο χωριό Χαουάρα με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 37χρονου Παλαιστίνιου, τον τραυματισμό 380 Παλαιστίνιων χωρικών, το κάψιμο τουλάχιστον 50 ΙΧ αυτοκινήτων και άλλων 30 κατοικιών και καταστημάτων παλαιστινιακής ιδιοκτησίας.

Είχε προηγηθεί η δολοφονία δύο Ισραηλινών αδελφών, ηλικίας 19 και 21 ετών, σε παρακείμενο εποικισμό κοντά στη Ναμπλούς από ένοπλο Παλαιστίνιο που διαφεύγει της σύλληψης. Πλάι στο πογκρόμ τρομοκρατίας που εξαπέλυσαν οι εκατοντάδες έποικοι με τις πλάτες του ισραηλινού στρατού κατοχής επιβεβαιώθηκε χτες το πρωί η δολοφονία 27χρονου Αμερικανο-ισραηλινού από παλαιστινιακά πυρά.

Το πογκρόμ τρομοκρατίας στη Χαουάρα αποδοκίμασε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που απέτρεψε τους εποίκους να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Οι προτροπές δεν έπιασαν τόπο καθώς ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, και ο υπουργός Οικονομικών, που είναι παράλληλα υπεύθυνος για τις δυνάμεις κατοχής στη Δυτική Οχθη, Μπετσαλέλ Σμότριτς, στήριξαν τις επιθέσεις ως «απάντηση στην τρομοκρατία».

Σε αυτό το κλίμα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εκ μέρους του Αραβικού Συνδέσμου απαίτησαν χτες νέα (τρίτη μέσα σε ένα δίμηνο) έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, χτες, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε «ανησυχία» για το πογκρόμ βίας σε βάρος των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη ζητώντας την... «προστασία αμάχων και την άμεση αποκλιμάκωση» της κατάστασης, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είχε ζητήσει «να σταματήσουν αμέσως δηλώσεις και ενέργειες που μπορεί να κλιμακώσουν περαιτέρω τη βία».

Παράλληλα, εμφανίζονται κάποια πρώτα ρήγματα στους κόλπους της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, με τον βουλευτή και αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος ΝΟΑΜ, Αβί Μαόζ, που ήταν υφυπουργός για τη μετανάστευση Εβραίων από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, να παραιτείται.

Η σύνοδος της Ακαμπα

Το πογκρόμ τρομοκρατίας στο χωριό Χαουάρα σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ολοκληρώθηκε στην Ακαμπα της Ιορδανίας ισραηλινο-παλαιστινιακή διάσκεψη υπό την αιγίδα του Ιορδανού μονάρχη βασιλιά, Αμπντάλα Β', και τη συμμετοχή Αμερικανών διπλωματών.

Στο ανακοινωθέν της διάσκεψης αναφέρεται ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι «παραμένουν προσηλωμένοι στο περιεχόμενο όλων των προηγούμενων διμερών συμφωνιών τους να συνεργαστούν για μία δίκαιη και διαρκή ειρηνική επίλυση των διαφορών τους». Αναγνώρισαν επίσης την ανάγκη «να συνεργαστούν για να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθούν περαιτέρω κρούσματα βίας».

Η κοινή ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι θα αναγνωρίζουν την ανάγκη διατήρησης του ισχύοντος στάτους κβο στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και του εκεί ρόλου «κηδεμόνα» της Ιορδανίας.

Επιπλέον, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προβούν σε μονομερείς ενέργειες μέσα στους επόμενους «τρεις ως έξι μήνες», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο «πάγωμα» της αναγνώρισης ανέγερσης νέων κατοικιών στους υπάρχοντες εβραϊκούς εποικισμούς της Δυτικής Οχθης. Διαβεβαιώνουν επίσης ότι θα συζητήσουν μέτρα «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» καλόπιστα και με «κατανόηση» σε επόμενη συνάντηση στο Σαρμ αλ Σέικχ της Αιγύπτου πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού, που φέτος πέφτει στις 22 Μάρτη.

Η συνάντηση Μπέρμποκ - Κοέν

Την ανησυχία της για την «ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης» στο Ισραήλ και τα σχέδια θέσπισης της θανατικής ποινής σε βάρος των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης εξέφρασε χτες η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ισραηλινό ομόλογό της, Ελί Κοέν, στο Βερολίνο.

Η πρόταση της κυβέρνησης Νετανιάχου προκαλεί θυελλώδεις αντιπαραθέσεις στο Ισραήλ, όπου η θανατική ποινή εφαρμόστηκε μία φορά κατά του εγκληματία πολέμου Αντολφ Αϊχμαν, το 1962. Αφορμή γι' αυτές τις δηλώσεις έδωσε πρόσφατη απόφαση ισραηλινής υπουργικής επιτροπής υπέρ «πρότασης νόμου που ανοίγει τον δρόμο στα δικαστήρια να επιβάλλουν τη θανατική ποινή κατά τρομοκρατών».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τους εποικισμούς στη Δυτική Οχθη υπό την παρούσα, όπως και υπό την προηγούμενη, κυβέρνηση. Στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκαν και οι «ανησυχίες» του Ισραήλ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ