Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Αποκλείστηκε το Σιν Φέιν από τις διαπραγματεύσεις

ΜΠΕΛΦΑΣΤ. -

Με αποκλεισμό του Σιν Φέιν, πολιτικό σκέλος του ΙρλανδικούΔημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), άρχισαν χτες οι πολυκομματικές συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς, κάλεσε τους οπαδούς του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του "Στόρμοντ" μετά από περιοδεία του στις γειτονιές του Δυτικού Μπέλφαστ.

Κεκλεισμένων των θυρών και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, άρχισαν χτες στο Μπέλφαστ οι πολυμερείς συνομιλίες για το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας. Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιρλανδίας ήταν παρόντες στην τελετή έναρξης των συνομιλιών, όμως η απευθείας τηλεοπτική μετάδοσή τους ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, τόνισε κατά την έναρξη, ότι "χύθηκε πολύ αίμα" τα τελευταία 25 χρόνια που διαρκεί η διένεξη στην περιοχή. Οπως είπε, οι συνομιλίες μπορεί να αποτελέσουν μια "κρίσιμη καμπή για το καλύτερο". Στις διαπραγματεύσεις προεδρεύει ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ.

Στις συνομιλίες αυτές παίρνουν μέρος 9 κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας και κύριο θέμα τους θα είναι η ανεύρεση συμβιβασμού ώστε να κυβερνηθεί η διχασμένη περιοχή.

Η αιτία της μησυμμετοχής του Σιν Φέιν στις συνομιλίες, οφείλεται στην επιμονή της βρετανικής και ιρλανδικής κυβέρνησης να μη λάβει μέρος αν ο ΙΡΑ δε συμφωνήσει νέα εκεχειρία. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Τζον Μπρούτον κάλεσε τον ΙΡΑ να εκμεταλλευτεί τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται και να επιτρέψει στους ηγέτες του Σιν Φέιν να διαπραγματευθούν τους όρους της ειρηνικής διευθέτησης του ιρλανδικού ζητήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ