Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παναραβική "απάντηση" στον Νετανάχιου

Στις 23 Ιούνη θα γίνει η Παναραβική Σύνοδος στο Κάιρο

Αποφασιστική και σκληρή απάντηση στην αδιάλλακτη στάση που δηλώνει αποφασισμένος να τηρήσει απέναντι στα αραβικά κράτη ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου, χαρακτηρίζεται από τα αραβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης η έκτακτη διευρυμένη Σύνοδος Κορυφής, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Κάιρο από την 21η έως και την 23η Ιούνη. Η πρωτοβουλία της παναραβικής αυτής συνάντησης ανήκει στον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ, στον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ και στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα, οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Δαμασκό. Οι εκπρόσωποι των 3 ισχυρότερων αραβικών κρατών δήλωσαν, μετά το τέλος της συνάντησής τους, ότι η παναραβική αυτή σύνοδος έχει ως στόχο να επανακατακτηθεί η ενότητα στο αραβικό μέτωπο, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση στη νέα ισραηλινή κυβέρνηση και να ικανοποιηθούν τα αραβικά συμφέροντα γενικά. Οπως χαρακτηριστικά γράφουν οι συριακές εφημερίδες της Κυριακής, οι αραβικές χώρες επιθυμούν, μέσα από αυτήν την ενέργειά τους, να καταστήσουν σαφή την προσήλωσή τους στην "ειρηνευτική διαδικασία" και στη βασική της αρχή "γη για την ειρήνη", δηλαδή στην επίτευξη μιας συνολικής και σταθερής ειρήνης μέσω της αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Στη σύνοδο του Καϊρου αναμένεται να λάβουν μέρος τουλάχιστον 18 αραβικές χώρες, αριθμός που μετατρέπει αυτομάτως τη συνάντηση αυτή στη μεγαλύτερη συνάντηση Αράβων ηγετών από το 1990, όταν είχε γίνει η ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ.

Σιωπή του Ισραήλ, παρέμβαση της Ουάσιγκτον

Στην είδηση της συνάντησης αυτής, ο νέος Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να αντιδράσει έντονα και αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. Η μόνη δήλωση σχετικά με τη Σύνοδο του Καϊρου έγινε από τον ακροδεξιό δήμαρχο της Ιερουσαλήμ. Ο Εχουντ Ολμέρτ, που αναμένεται να κερδίσει μια θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή εκφράζει τον πανικό και την ανησυχία που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον αραβικό κόσμο, πανικός που είναι εντελώς αδικαιολόγητος, κατά τη γνώμη του. Αντίθετα, με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκαν την είδηση της συνόδου η λιβανική κυβέρνηση και η παλαιστινιακή αρχή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ουάσιγκτον τις εξελίξεις στην περιοχή. Τη δέσμευσή των ΗΠΑ για συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας με βάση την αρχή "γη για την ειρήνη" επανέλαβε, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ κάλεσε τις αραβικές χώρες να μην "κλείσουν την πόρτα" στην ειρήνη, προχωρώντας σε βιαστικά συμπεράσματα αναφορικά με τον νέο Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Προς κυβερνητικό συνασπισμό το Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους ηγέτες ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, σε μια προσπάθεια να καταλήξει στο σχήμα της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα πολλών μεγάλων ισραηλινών εφημερίδων, ο σχετικά μετριοπαθής ηγέτης του κόμματος Γκεσέρ, Νταβίντ Λεβί, αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών και ο απόστρατος στρατηγός Ιτσχάκ Μοντερχάι το υπουργείο Αμυνας. Ο ηγέτης του Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος Ζεβουλούν Χάμερ προορίζεται για το υπουργείο Παιδείας και ο "σκληρός" πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού, Ραφαέλ Εϊτάν, το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται, επίσης, ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας, επί κυβερνήσεων Λικούντ, Αριέλ Σαρόν θα αναλάβει το υπουργείο Οικισμού, αποκτώντας, έτσι, την ευθύνη των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη. Παρά τη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών, επισήμως ο νεοεκλεγείς Ισραηλινός πρωθυπουργός αρνείται να κάνει οποιαδήποτε σχετική δήλωση.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο και στη Δυτική Οχθη

Ενταση, όμως, επικρατεί, τα τελευταία 2 εικοσιτετράωρα, στο Νότιο Λίβανο. Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 8 τραυματίστηκαν, χτες το πρωί, μετά από επίθεση με αυτόματα όπλα, που δέχτηκε ισραηλινή περίπολος από μαχητές της σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ", στην περιοχή Νταμπσέ του Νοτίου Λιβάνου. Η "Χεζμπολάχ" είχε πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση την Κυριακή το πρωί στην περιοχή Αϊσίγιεχ Ριέχ, χωρίς, όμως, να υπάρξουν θύματα. Στις επιθέσεις αυτές, το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε με βομβαρδισμούς, από τους οποίους σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος αξιωματικός και τραυματίστηκε ένας πολίτης. Με ανακοίνωσή της, η "Χεζμπολάχ" απειλεί ότι θα "μετατρέψει το Νότιο Λίβανο σε ηφαίστειο", αν τα ισραηλινά στρατεύματα δεν αποχωρήσουν άμεσα από τα κατεχόμενα εδάφη.

Οξυμένη, όμως, είναι και η ατμόσφαιρα στη Δυτική Οχθη, μετά τη δολοφονία ενός νεαρού Ισραηλινού ζευγαριού την Κυριακή το απόγευμα. Το ζευγάρι βρέθηκε δολοφονημένο στο αυτοκίνητό του, που είχε κυριολεκτικά γαζωθεί από ριπές αυτομάτων όπλων, σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Ισραήλ. Οι ισραηλινές αρχές, που έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, θεωρούν υπεύθυνους της δολοφονίας τους Παλαιστίνιους φανατικούς ισλαμιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ