Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Πενιχρές" οι ελπίδες Ερμπακάν

ΑΓΚΥΡΑ.-

Θα τα καταφέρει τελικά ο Νετσμεντίν Ερμπακάν, ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ), να σχηματίσει κυβέρνηση; Την προηγούμενη φορά που το ερώτημα τέθηκε στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό, αμέσως μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη, πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα και εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες "φλέρταραν" με την ιδέα να δοκιμαστεί ο "ισλαμιστής" ηγέτης στην εξουσία, αλλά εν τέλει - συλλήβδην - απέρριψαν τις προτάσεις του. Τι έχει αλλάξει από τότε; Απάντηση αναμένεται ίσως και σήμερα, αλλά υπάρχουν ορισμένες προδιαμορφωμένες ισορροπίες...

Οσον αφορά τα δύο παραδοσιακά ισχυρά κόμματα της Δεξιάς, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ και οι συν αυτώ του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας εξακολουθούν να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού με τον Ερμπακάν. Η Τανσού Τσιλέρ, για λόγους περισσότερο προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, δεν τον απορρίπτει με την ίδια ένταση, αλλά αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Κόμματος Ορθού Δρόμου, του οποίου ηγείται.

Οι όροι έχουν περίπου αντιστραφεί: Την προηγούμενη φορά, ο Γιλμάζ ήταν εκείνος που είχε επιχειρήσει προσέγγιση με τον Ερμπακάν, ενώ η Τσιλέρ ήταν εκείνη που "διερρήγνυε τα ιμάτια της" και πρέσβευε την αποτροπή του "ισλαμικού κινδύνου".

Γιατί; Η Τσιλέρ, όπως είναι γνωστό, αντιμετωπίζει - για την ώρα - τρεις κοινοβουλευτικές εξεταστικές επιτροπές με αντικείμενο επί των ημερών της στην πρωθυπουργία σκάνδαλα, και πιθανότατα επιθυμεί να ανταλλάξει τη συμμετοχή της σε μια συμμαχία Ορθού Δρόμου - Ρεφάχ με την απαλλαγή της. Ενώ ο Γιλμάζ επιθυμεί, από την πλευρά του, να συσπειρώσει τη Δεξιά γύρω του - απούσης της Τσιλέρ - και, με πιθανή σύμπραξη του Μπουλέντ Ετσεβίτ και του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, του οποίου ηγείται, να σχηματίσει κυβέρνηση...

Οι συνομιλίες Ερμπακάν - Γιλμάζ (σήμερα) και Ερμπακάν - Τσιλέρ (εντός της βδομάδας), δύσκολα θα αποδώσουν, για έναν πρόσθετο λόγο. Το στρατιωτικό πλέγμα, διά κορυφαίου εκπροσώπου του (του Ισμαήλ Χακί Καρανταγί) έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του την περασμένη βδομάδα - με την επίσκεψη στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ, που άφησε πολλά σκοτεινά σημεία όσον αφορά το τι διεμείφθη κατά τη διάρκειά της - και κατ' αρκετούς αναλυτές παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις από το παρασκήνιο. Προς ποία κατεύθυνση; Κατά τις... συνήθειές του, πιέζει για αποκλεισμό του Ρεφάχ εκ των κυβερνητικών θέσεων, ή για "ανώδυνη" εκπροσώπησή του σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού, στην απίθανη περίπτωση που ο Ερμπακάν καταφέρει να τη σχηματίσει.

Στην κατεύθυνση "αποθάρρυνσης" των πολιτικών δυνάμεων, όσον αφορά συμμαχία με τον Ερμπακάν, κινείται εμμέσως, πλην σαφώς, και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ενδεικτική είναι μια χτεσινή του δήλωση, σεόχι και τόσο ανύποπτο χρόνο: "Η πολιτική δεν μπορεί να μπει στο τζαμί".

Δοθέντων των υπαρχουσών ισορροπιών, το πιθανότερο είναι ο Ερμπακάν να "αρκεστεί" στην υποστήριξη του Κόμματος Μεγάλης Ενότητας (7 έδρες), που απέσπασε χτες - χωρίς αντίκρισμα.

  • Σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν συνήψε χτες η Τουρκία, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατολή". Το Σύμφωνο προβλέπει συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, της τεχνικής, των στρατιωτικών επιστημών, της αμυντικής βιομηχανίας και της τεχνολογίας.
  • Χτες η Τουρκία ανακοίνωσε και μια διαφορετικής υφής συμφωνία, για να ξαναρχίσει να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, η ανάγκη αγοράς ενέργειας προέκυψε από το γεγονός ότι η χώρα, ενώ έπρεπε να αυξάνει το ενεργειακό της δυναμικό, τα τελευταία τρία χρόνια αδράνησε εντελώς...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ