Τρίτη 11 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Οι ΗΠΑ πάλι ψεύδονται

Θέλοντας να "τελειώνουν" με δικούς τους πράκτορες, τους είχαν δηλώσει ως νεκρούς

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Απόρρητα αρχεία που άνοιξαν πρόσφατα αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ ψεύδονταν συστηματικά για την τύχη εκατοντάδων Βιετναμέζων κομάντος, τους οποίους έστειλαν σε μυστικές αποστολές στο Βόρειο Βιετνάμ (τη δεκαετία του '60) ανακοινώνοντας το θάνατό τους, ενώ πολλοί απ' αυτούς είχαν επιζήσει!

Οπως αναφέρει χτεσινό άρθρο της εφημερίδας "Τάιμς της Νέας Υόρκης", η αμερικανική κυβέρνηση ηθελημένα θεώρησε τους μυστικούς πράκτορες "νεκρούς", είπε ψέματα στις οικογένειές τους και κάλυψε το θέμα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Περίπου 200 από αυτούς επέζησαν από την αιχμαλωσία, τα βασανιστήρια και τη φυλακή, ζουν στις ΗΠΑ και τώρα ζητούν αποζημίωση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Τζον Μέιτς, ο δικηγόρος που τους αντιπροσωπεύει, ζητά αποζημίωση 11.000.000 δολαρίων για περίπου 300 επιζώντες κομάντος.

Σύμφωνα με τους "Τάιμς της Ν. Υόρκης", τα έγγραφα που ήταν χαρακτηρισμένα ως "απόρρητα ή άκρως απόρρητα", δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη μετά από 14 μήνες (!) δημοσιογραφικών ερευνών, διπλωματικών πιέσεων και νομικών στοιχείων που υποστηρίζουν το αίτημα των μυστικών πρακτόρων. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, αφού εκπαίδευσαν τους Βιετναμέζους κομάντος και τους έστειλαν στο βόρειο Βιετνάμ σε αποστολές δολιοφθοράς, κυριολεκτικά τους "ξέγραψαν" διαγράφοντας τα ονόματά τους ένα ένα από τη λίστα των μυστικών μισθοδοσιών. Ενα έγγραφο πιστοποιεί το "θάνατο" 13 από τους κομάντος, ενώ οι 10 είναι σήμερα... ζωντανοί.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Στρατός και δικηγόροι της CIA αντιτίθενται στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους Βιετναμέζους κομάντος και χαρακτηρίζουν τα έγγραφα "άσχετα" με το θέμα. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη υποστήριξαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο που εξετάζει την υπόθεση, ότι τα μυστικά συμβόλαια για αποστολές υπό κάλυψη της CIA "δεν μπορούν να σπάσουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ