Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Μετά από σχεδόν δύο χρόνια αναστολής της λειτουργίας της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, λόγω διαφωνιών για την εφαρμογή του Brexit, η Μισέλ Ο' Νιλ, επικεφαλής του κόμματος Σιν Φέιν που βγήκε πρώτο στις εκλογές του 2022, ανέλαβε «πρώτη υπουργός» της τοπικής κυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά που το Σιν Φέιν, το οποίο τάσσεται υπέρ της ένωσης της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα. Αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης ανέλαβε η Εμα Λιτλ Πένγκελι, του «ενωτικού» κόμματος DUP, που τάσσεται υπέρ της διατήρησης της κυριαρχίας του Λονδίνου στη Βόρεια Ιρλανδία. Την Κυριακή η Μισέλ Ο' Νιλ προέβλεψε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσα σε μία δεκαετία για την ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Για «δολοφονία χαρακτήρα» σε βάρος της έκανε λόγο η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, σε επιστολή με την οποία προχτές υπέβαλε την παραίτησή της. Η παραίτηση ήρθε μετά από κατηγορίες για «σκάνδαλο οικογενειοκρατίας». Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, στον πατέρα της δόθηκαν ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο, ένα γραφείο και σωματοφύλακες. Η ίδια απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για «πληροφορίες αντίθετες με την πραγματικότητα», οι οποίες έχουν στόχο «να δυσφημήσουν την τράπεζά μας».

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.-- Ο Ν. Μπουκέλε επανεκλέχτηκε στη προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ, επικρατώντας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, με πάνω από 85% των ψήφων. Το κόμμα του, «Νέες Ιδέες», εξασφάλισε τουλάχιστον 58 από τις 60 έδρες του κοινοβουλίου. Τα πολύ υψηλά ποσοστά του Μπουκέλε εμφανίζονται ως επιβράβευση του «πολέμου κατά των συμμοριών» που έχει ξεκινήσει. Από τη μεριά του ο Μπουκέλε δήλωσε πως προτίθεται να διατηρήσει την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», που επέβαλε το 2022, έχοντας αναπτύξει στρατό στους δρόμους κ.τ.λ., ενώ αντίπαλοι τον κατηγορούν για «συνταγματική παρέκκλιση».

ΒΙΝΤΧΟΥΚ.-- Πέθανε προχτές ο 82χρονος Πρόεδρος της Ναμίμπιας Χάγκε Γκέινγκομπ, ηγετική μορφή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ενάντια στο καθεστώτος Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής. Ο Γκέινγκομπ, που είχε επανεκλεγεί το 2014, πέθανε σε νοσοκομείο, νοσηλευόμενος για καρκίνο.

ΝΤΑΚΑΡ.-- Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ντακάρ ενάντια στην απόφαση του Προέδρου της Σενεγάλης Μάκι Σαλ να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 25 Φεβρουαρίου. Η αστυνομία χρησιμοποίησε βροχή δακρυγόνων και συνέλαβε δεκάδες άτομα.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Σε κατάσταση ανάγκης τέθηκαν προχτές 8 κομητείες της κεντρικής και νότιας Καλιφόρνιας, εξαιτίας καταστροφικών καταιγίδων, ανεμοθυελλών και πλημμυρών. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών έμειναν δίχως ρεύμα σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοικοι στην Καλιφόρνια, πολλοί εκ των οποίων πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ