Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Χωρίς τέλος το έγκλημα, δραματική η κατάσταση στις βομβαρδισμένες περιοχές

Θρήνος για τους σκοτωμένους συγγενείς

Copyright 2024 The Associated

Θρήνος για τους σκοτωμένους συγγενείς
Διαδοχικούς βομβαρδισμούς σε περιοχές της βόρειας, κεντρικής και νότιας Γάζας πραγματοποίησαν χτες για 122η μέρα δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών. Ως χτες οι νεκροί μέσα σε τέσσερις μήνες βομβαρδισμών ξεπέρασαν τους 27.365 και οι τραυματίες τους 66.630.

Με ιδιαίτερη δριμύτητα χτυπήθηκαν το τελευταίο 48ωρο η κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ και η νότια πόλη Χαν Γιούνις (ειδικά περιοχές πολύ κοντά στο «Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο Γάζας»), όπου δεκάδες πολίτες έχασαν τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στο Νοσοκομείο Αμάλ της ίδιας πόλης, όπου είχαν καταφύγει εκατοντάδες εκτοπισμένες οικογένειες, αναγκάστηκαν χτες να το εγκαταλείψουν μετά από πολιορκία του στρατού άνω των 15 ημερών, στη διάρκεια των οποίων έζησαν ανείπωτο τρόμο και πανικό από τον καταιγισμό των ισραηλινών πυρών.

Η δραματική κατάσταση στις βομβαρδισμένες περιοχές επιδεινώνεται από την έλλειψη δομών Υγείας αλλά και επαρκών ποσοτήτων τροφίμων και καθαρού νερού, που αναγκάζει πολλούς να αλέθουν ζωοτροφές για να φτιάξουν αλεύρι για λίγο ψωμί.

Η κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη νότια πόλη Ράφα προκαλεί μεταξύ άλλων και ιδιαίτερη ανησυχία στην Αίγυπτο, με την κυβέρνηση του Προέδρου Α. Φ. Σίσι να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε εισροή Παλαιστινίων προσφύγων. Ισραηλινός αξιωματούχος διαβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο μιλώντας στο «Ρόιτερς» ότι ο στρατός «θα συντονιστεί με την Αίγυπτο», επιδιώκοντας τρόπους απομάκρυνσης των περισσότερων εκτοπισμένων Παλαιστινίων βορειοδυτικά, πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Τραυματίες «νοσηλεύονται» στα πατώματα στο Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ

Copyright 2024 The Associated

Τραυματίες «νοσηλεύονται» στα πατώματα στο Ντέιρ-αλ-Μπάλαχ
Στο μεταξύ, Αιγύπτιος αξιωματούχος της Αρχής Φύλαξης Συνόρων, ανακοίνωσε χτες ότι μέσα στους τελευταίους 4 μήνες, περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα εισήλθαν στην Αίγυπτο, εκ των οποίων πάνω από 2.000 είναι βαριά τραυματίες και ασθενείς. Το ίδιο διάστημα φουντώνουν οι φήμες πως Αιγύπτιοι συνοριοφύλακες περνούν από τα σύνορα Παλαιστίνιους με το αζημίωτο, εφόσον πληρώσουν μεγάλα ποσά που ενίοτε φθάνουν και τα 10.000 δολάρια.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει να στοχοποιεί και την οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), με τον υπουργό Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, συναντώντας χτες τον Γάλλο ομόλογό του, Στεφάν Σετζουρνέ, που έχει ξεκινήσει περιοδεία σε Αίγυπτο και Ιορδανία προτού πάει σε Ισραήλ, Ραμάλα Δυτικής Οχθης και Βηρυτό, να δηλώνει ότι η κυβέρνηση εργάζεται «για να βρει εναλλακτικές απέναντι στην οργάνωση UNRWA». Ο Κατς ευχαρίστησε επίσης τον Σετζουρνέ επειδή η γαλλική κυβέρνηση σταμάτησε τη χρηματοδότηση της οργάνωσης UNRWA.

«Πλάτες» και στα προσχήματα του Ισραήλ έσπευσε στο μεταξύ να κάνει ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι «οι καταγγελίες σε βάρος του προσωπικού της UNRWA είναι σοβαρές και κανένας υπεύθυνος δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητος», την ίδια ώρα που κατά τ' άλλα δήλωνε πως η παύση της χρηματοδότησης της υπηρεσίας θα ήταν «ταυτόχρονα δυσανάλογη και επικίνδυνη» και «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες ζωές».

Στο μεταξύ, χτες, η Ισπανία ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του οργανισμού, ενώ ο Καταριανός πρωθυπουργός, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, συνάντησε στην Ντόχα τον γενικό διευθυντή της οργάνωσης, Φιλίπ Λαριζανί, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την UNRWA. Προειδοποίησε επίσης για τις «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα προκαλούσε στη λειτουργία της UNRWA η διακοπή της χρηματοδότησής της από διάφορες χώρες.

Εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε πάντως χτες ότι δεν θα καταστεί δυνατή η συνέχιση της προσφοράς υπηρεσιών στη βόρεια Γάζα και όπου αλλού χρειάζεται γιατί δεν υπάρχουν «ασφαλείς και βιώσιμες συνθήκες». Χτες το πρωί ανακοινώθηκε πως φορτηγό που μετέφερε τρόφιμα του οργανισμού χτυπήθηκε από πυρά ισραηλινού πολεμικού πλοίου ενώ κινούνταν σε δρόμο της βόρειας Γάζας, όπου οι άμαχοι λιμοκτονούν.

Νεκρός 14χρονος στη Δυτική Οχθη

Στη Δυτική Οχθη, ένας 14χρονος πυροβολήθηκε χτες το πρωί θανάσιμα, με τους Ισραηλινούς να επικαλούνται ότι κρατούσε μαχαίρι και σκόπευε να επιτεθεί σε Εβραίους εποίκους του εποικισμού Μάαλε Αντουμίμ. Ο έφηβος προερχόταν από τη συνοικία Τζάμπαλ Μουκάμπιρ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ήταν ο 63ος Παλαιστίνιος που δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά από την αρχή του 2024 στη Δ. Οχθη.

Παράλληλα, εντείνονται οι συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων πολιτών δίχως κατηγορίες, που μέσα στο τελευταίο τετράμηνο ξεπερνούν τις 6.540.

Στο δε Τελ Αβίβ του Ισραήλ, το Σάββατο, πολλές εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του πρωθυπουργού Νετανιάχου και της κυβέρνησής του απαιτώντας άμεσα λύση στο θέμα της απελευθέρωσης των δεκάδων ομήρων της Χαμάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ