Τρίτη 6 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προχωρά η διαδικασία ίδρυσης του «τουρκικού» κόμματος DAVA

Οι διαδικασίες ίδρυσης του κόμματος DAVA, που θεωρείται παρακλάδι του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στη Γερμανία, «προχωρούν ταχύτατα», δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ο Φατίχ Ζινγκάλ, επικεφαλής του κόμματος. Προκειμένου το κόμμα να μπορεί να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, θα πρέπει έως τις 18/3 να έχει υποβάλει στην Ομοσπονδιακή Εφορευτική Επιτροπή 4.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το εγχείρημα «λαμβάνει μεγάλη υποστήριξη, μεταξύ άλλων από πολύ εξέχοντες υποστηρικτές» και «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διασημότητες, προκειμένου να αναγνωριστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία». Ανέφερε ως παράδειγμα τον Μεσούτ Εζίλ, γνωστό πρώην ποδοσφαιριστή και πρώην μέλος της Εθνικής Γερμανίας, τουρκικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να έχει φιλικές σχέσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, και να είναι υποστηρικτής της οργάνωσης «Γκρίζοι Λύκοι».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται για δεύτερο μήνα οι διαδηλώσεις που διοργανώνονται από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και διάφορες οργανώσεις κατά του εθνικιστικού - νεοναζιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία.

Και το περασμένο Σαββατοκύριακο, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι στο Βερολίνο και δεκάδες χιλιάδες σε άλλες πόλεις διαδήλωσαν με κεντρικό σύνθημα: «Εμείς είμαστε το ανάχωμα!». Τις συγκεντρώσεις «χαιρέτισε» και ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ενώ συμμετείχαν στελέχη και υπουργοί των Σοσιαλδημοκρατών.

Οι μαζικές διαμαρτυρίες κατά της AfD πυροδοτήθηκαν στις αρχές του έτους, έπειτα από αποκάλυψη του ιστοτόπου «Correctiv» περί συνάντησης στελεχών του κόμματος με νεοναζιστικές οργανώσεις, με θέμα την εκπόνηση σχεδίου μαζικών βίαιων απελάσεων μεταναστών «που δεν έχουν ενσωματωθεί». Στη συνάντηση συμμετείχαν και μέλη της «Ενωσης Αξιών», η οποία αποσχίστηκε πρόσφατα από τη CDU ιδρύοντας αυτοτελές κόμμα.

Εκτοτε η AfD παρουσιάζει κάμψη στις δημοσκοπήσεις, παραμένοντας ωστόσο δεύτερο κόμμα, με ποσοστά στο 19% - 20%. Στο «Πολιτικό Βαρόμετρο», για λογαριασμό του δεύτερου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το νέο κόμμα «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), που προήλθε από διάσπαση της Αριστεράς (Linke), συγκεντρώνει 6% (άνοδος 2% σε σχέση με πριν από δύο βδομάδες).

Η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) εμφανίζεται πρώτη με 31%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί τρίτο με 15%, ενισχυόμενο κατά 2%, ενώ οι Πράσινοι περιορίζονται στο 13% (πτώση 1%). Οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο 4% και η Αριστερά στο 3%.

Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση εξακολουθεί να εκφράζεται δημοσκοπικά, με το 66% να εκτιμά ότι κάνει «κακή δουλειά» και μόνο το 28% έχει αντίθετη άποψη. Χαμηλές είναι και οι προσδοκίες από ενδεχόμενη κυβέρνηση με επικεφαλής τη Χριστιανική Ενωση: Μόνο το 31% πιστεύει ότι CDU/CSU «θα τα πήγαιναν καλύτερα», το 50% θεωρεί ότι «δεν θα υπήρχε μεγάλη διαφορά» και το 15% αναμένει επιδείνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ