Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Οι τόνοι χαμηλώνουν, αλλά η ένταση συνεχίζεται

ΠΕΚΙΝΟ. -

Οι προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν, υπενθύμιζαν χτες ανώτερα στελέχη της κινεζικής κυβέρνησης, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας. Η προειδοποίηση της κινεζικής ηγεσίας προς τον Λι Τενγκ - Χούι, επανεκλεγέντα Πρόεδρο της νήσου, να μην επιδιώξει απόσχιση από την Κίνα, είναι, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σαφής.

Η Κίνα παραμένει σταθερή στις θέσεις της - και αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κιαν Κιτσέν, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, κατά την επίσκεψη του δεύτερου στο Πεκίνο, τις τελευταίες μέρες. Ο Κινέζος αξιωματούχος τόνισε ότι "αντιτιθέμεθα στις δυνάμεις που προωθούν την απόσχιση της Ταϊβάν" και πρόσθεσε ότι επιδίωξη της χώρας του είναι η ειρηνική επανένωση της νήσου με την ηπειρωτική Κίνα.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αλλά και η ηγεσία της Ταϊβάν δείχνουν να αναζητούν τρόπους ώστε να αποφευχθεί πιθανή επαναζωπύρωση της κρίσης. Σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να αρχίσει η απομάκρυνση των αμερικανικών πολεμικών πλοίων από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ταϊβάν. Πάντως, το αεροπλανοφόρο "Νίμιτς" θα παραμείνει στη θέση του, αναμένοντας, κατά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, οδηγίες.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις των δυνάμεων της Κίνας ολοκληρώθηκαν προχτές, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", αλλά σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της Ταϊβάν ενδέχεται να αρχίσει και τέταρτος γύρος γυμνασίων, απέναντι από τις ακτές της νήσου.

Στην Ταϊβάν, μετά την - αναμενόμενη - επανεκλογή του Λι, στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου έχει βρεθεί η υπόθεση της επανένωσης με την Κίνα. Ο πρωθυπουργός, Λιεν Τσαν, ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι "μια συμφωνία ειρήνευσης με την Κίνα πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και χρειάζεται πολύ μεγάλη προετοιμασία", προσθέτοντας ότι "αισιοδοξεί"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ