Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τεταμένες σχέσεις και διπλωματικός πυρετός

Επίσκεψη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Μπους

Εντονο διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο χαρακτηρίζει τις τελευταίες μέρες την κατάσταση στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη, ενώ οι σχέσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών παραμένουν τεταμένες. Η ΟΑΠ και η Αίγυπτος καταδίκασαν τα παρατεινόμενα σκληρά ισραηλινά μέτρα ασφαλείας, τα οποία, όμως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί απαραίτητα προς το παρόν. Εντούτοις, ο αστυνομικός διοικητής της Δυτικής Οχθης χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα καταστολής της κυβέρνησης Πέρες. Ενώ οι συλλήψεις συνεχίζονται, στη Δαμασκό έφθασε, χτες, ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Την άρση της απαγόρευσης εισόδου Παλαιστινίων εργαζομένων στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης αποφάσισε το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι Παλαιστίνιοι που έχουν ειδικές άδειες εισόδου σε εβραϊκούς οικισμούς μπορούν να επανέλθουν στις εργασίες τους. Στο ανακοινωθέν αυτό δεν αναφερόταν καθόλου το θέμα του αποκλεισμού των Παλαιστινίων από το ισραηλινό έδαφος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες, όμως, διέψευσε τις λιγοστές ελπίδες για άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και των αυτόνομων περιοχών. Μιλώντας την Κυριακή, στο τακτικό ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, τάχθηκε υπέρ της παράτασης των αυστηρών μέτρων ασφαλείας και του αποκλεισμού, καθώς έκρινε ότι οι Ισραηλινοί αντιμετωπίζουν, ακόμα, τον κίνδυνο των εξτρεμιστών Παλαιστινίων ισλαμιστών.

Παρά την παράταση του αποκλεισμού, ο Σιμόν Πέρες και η κατασταλτική τακτική που ακολουθεί επικρίθηκαν σφοδρά από τον αστυνομικό διευθυντή της Δυτικής Οχθης. Ο Αλί Ροκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή των επιθέσεων των φανατικών ισλαμιστών και υποστήριξε ότι η ισραηλινή Αστυνομία στη Δυτική Οχθη θα έπρεπε να έχει την εντολή να είναι πιο επιθετική απέναντι σε όσους Παλαιστινίους θεωρούνται "ύποπτοι παρέκκλισης από τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες". Οι δηλώσεις του Ροκ προκάλεσαν τη βαθιά δυσαρέσκεια του Τελ Αβίβ και ο Ισραηλινός υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας, Μοσέ Σαχάλ, τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις.

Διαμετρικά αντίθετη από τις απόψεις του Αλί Ροκ, είναι η εκτίμηση της Αιγύπτου και της ΟΑΠ για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, σε συνέντευξη Τύπου, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι έχει ακολουθήσει πολύ σκληρή πολιτική κατά των Παλαιστινίων, ακολουθώντας, μάλιστα, τη μέθοδο της "τιμωρίας πολλών χιλιάδων αθώων", η οποία πυροδοτεί ακόμα μεγαλύτερη βία. Ο Αμρ Μούσα αναφέρθηκε και στη μεγάλη οικονομική βοήθεια που δρομολόγησαν οι ΗΠΑ προς το Ισραήλ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για μονομερή στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, και κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα και το Λευκό Οίκο να στηρίξουν άμεσα οικονομικά και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, έτσι ώστε να εδραιωθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

Οι αιγυπτιακές αντιδράσεις και κατηγορίες δεν εμπόδισαν τον ισραηλινό στρατό να προχωρήσει σε νέες συλλήψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή της Ζενίν, της Βηθλεέμ, της Χεβρώνα. Την ίδια στιγμή, έφθανε στη Δαμασκό ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όπου επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χτες το βράδυ, με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ. Ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκε, επίσης, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, ενώ πρόκειται να μεταβεί και στο Λίβανο, στα πλαίσια μιας περιοδείας, που ως βασικό της στόχο έχει τη σύσφιξη των σχέσεων των αραβικών αυτών χωρών με την Ουάσιγκτον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ