ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος απέναντι στην ακρίβεια

Κινητοποιήσεις χτες σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας

Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2023

ΝΑΟΥΣΑ
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δημοτικά Συμβούλια και άλλες δράσεις, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς προβάλλουν διεκδικήσεις για το λαϊκό εισόδημα, σε συνθήκες που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και την Ενέργεια τσακίζουν τα νοικοκυριά.

Με τα σπίτια ήδη να παγώνουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, οι εργαζόμενοι απαιτούν μέτρα στήριξης και ουσιαστικής ανακούφισης. Στο πλαίσιο αυτό, μαχητική κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το βράδυ, έξω από το δημαρχείο της Νάουσας, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς». Απαίτησαν μέτρα για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την ακρίβεια που τσακίζει τη ζωή τους και για την κάλυψη των αναγκών στις κοινωνικές δομές.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του δήμου. Ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας, μιλώντας στην κινητοποίηση, ανέφερε ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στον δήμο χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει, καθώς εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, τα κλεμμένα Δώρα, τριετίες, συντάξεις, βρίσκονται αντιμέτωποι με την τεράστια ακρίβεια στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. «Καλούμαστε να βάζουμε το χέρι στην τσέπη για ανάγκες που θα έπρεπε να καλύπτονται από το κράτος, τον δήμο και την Περιφέρεια. Φτάνει πια. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο την υποβάθμιση της ζωής μας για τα κέρδη των λίγων», σημείωσε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με την κινητοποίησή τους απαίτησαν μεταξύ άλλων την παροχή δωρεάν καύσιμης ξυλείας στον λαό, με προτεραιότητα στους ανέργους, στους απλήρωτους εργάτες της «Βαρβαρέσος», στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εποχικούς εργαζόμενους, με ευθύνη της δημοτικής αρχής. Επίσης, κατάργηση των εργολαβιών στην καθαριότητα των δημοτικών κτιρίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, κάλυψη των αναγκών για την άθληση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών, μείωση των δημοτικών τελών για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες. Ειδικά για το νερό, απαιτούν να είναι φθηνό και ποιοτικό για τους κατοίκους και τους αγρότες, με διαχείριση του συνόλου των υδατικών πόρων και των υποδομών με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για οικιακή και αγροτική χρήση και την προστασία του περιβάλλοντος, ενάντια στην πολιτική εμπορευματοποίησης.

Στη Βέροια

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης στο δημαρχείο Βέροιας, το απόγευμα της Τετάρτης, από εργαζόμενους και συνταξιούχους, αντιδρώντας στην αύξηση των δημοτικών τελών κατά 25% που έφερε και ψήφισε η απερχόμενη διοίκηση.

Οι συγκεντρωμένοι σήκωσαν πανό στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τα νέα βάρη που φορτώνουν στην πλάτη του λαού. Στο πλευρό τους στάθηκε ο Γιώργος Μελιόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο οποίος καταψήφισε τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού και άρδευσης που εισηγήθηκε η διοίκηση του δήμου.

Ρεύμα φθηνό απαίτησαν οι συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη

«Ρεύμα φθηνό για τον λαό» και «καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκό σπίτι», απαίτησαν συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης με τη μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χτες το πρωί έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Τσιμισκή.

Την κινητοποίηση οργάνωσε η ΣΕΑ Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μειώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και γενναία αύξηση των συντάξεων και άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων (13ης σύνταξης).

«Είναι ντροπή το 2023 και με τον χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας, να μας υποχρεώνουν να διαλέγουμε αν θα ανάψουμε το θερμοσίφωνο, την ηλεκτρική κουζίνα, ή το κλιματιστικό, γιατί δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε το ακριβότερο τιμολόγιο του ρεύματος, που θα μας στέλνει ο όποιος πάροχος επιλέξουμε», σημείωσε ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η Ενότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα οι ταυτόχρονες κινητοποιήσεις σε παρόχους Ενέργειας στην Αττική (2022-11-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για γενναίες αυξήσεις στις συντάξεις (2022-10-20 00:00:00.0)
Στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στην Ενέργεια (2022-06-10 00:00:00.0)
Μέτρα εδώ και τώρα για την ακρίβεια που τσακίζει τον λαό (2022-04-19 00:00:00.0)
Τέρμα στις θυσίες για τα κέρδη! Μέτρα τώρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία (2022-04-15 00:00:00.0)
Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (2021-10-22 00:00:00.0)