ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ
Ακλόνητοι οι αγρότες στις διεκδικήσεις τους, συζητούν στα μπλόκα τα επόμενα βήματα

«Πήραμε κουράγιο, συνεχίζουμε τον μεγάλο αγώνα», διαμηνύουν οι αγρότες

Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2024

Από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο το βράδυ της Τρίτης
Με τη μεγάλη επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα να τους γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συντονισμένα σε όλη τη χώρα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας συνεχίζεται και θα είναι μακρόχρονος, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους. Επισημαίνουν μάλιστα ότι τα αιτήματα που σχετίζονται με το υπέρογκο κόστος παραγωγής απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα, αλλιώς οι αγρότες θα δυσκολευτούν πολύ στη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες.

Ο ενθουσιασμός από τη μαζική συμμετοχή τρακτέρ και αγροτοκτηνοτρόφων στην πλατεία Συντάγματος, την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση από τον λαό της Αθήνας, ιδιαίτερα από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς που διαδήλωσαν μαζί τους, από χθες είναι πρώτο θέμα συζήτησης στα χωριά αλλά και στα μπλόκα, ενώ μεταφέρεται σήμερα στις συνελεύσεις των μπλόκων, όπου χτυπάει η καρδιά του αγώνα της αγροτιάς.

Μπαίνοντας πλέον στην 5η βδομάδα των μπλόκων, οι αγρότες θα συζητήσουν για την επιτυχία του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, τη σημασία του πανελλαδικού συντονισμού τους, καθώς και για τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Ηδη, όπως ανακοινώθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας, θα συμμετάσχουν μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 28 Φλεβάρη.

Επέστρεψαν γεμάτοι δύναμη από τη μεγαλειώδη κινητοποίηση στο Σύνταγμα

ΣΑΜΟΣ
Τα τρακτέρ επέστρεψαν στα μπλόκα χθες, κουβαλώντας όλη τη δύναμη που έδωσε στους αγρότες το συγκλονιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για να συνεχίσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν, για να μείνουν όρθιοι στον τόπο τους.

Οπως μπήκαν συγκλονίζοντας την πρωτεύουσα, έτσι και βγήκαν χθες το πρωί με κόρνες ρυθμικές, με το σήμα της νίκης και με τον κόσμο να τους αποχαιρετά σε κάθε δρόμο της Αθήνας, σε κάθε κόμβο στην Εθνική Οδό.

Μεταφέρουν λοιπόν τώρα στα μπλόκα τις μοναδικές στιγμές κοινού αγώνα που βίωσαν μπροστά στη Βουλή μαζί με εργαζόμενους και φοιτητές, που σχημάτισαν ένα τεράστιο συλλαλητήριο με καρδιά τα δεκάδες τρακτέρ που έφτασαν μετά από έναν πραγματικό άθλο.

Με το κεφάλι ψηλά και με αγωνιστικό ενθουσιασμό άφησαν την Αθήνα οι αγρότες με τα τρακτέρ, αφού πρώτα έστειλαν συστημένο μήνυμα στην κυβέρνηση: Ικανοποίηση των 7 κοινών αιτημάτων των 50 μπλόκων! Αρκετά με τις κοροϊδίες και τα ψίχουλα.

«Πλέον τον λόγο έχουν τα μπλόκα», σημείωναν, και άλλοι συμπλήρωναν χθες: «Τα τρακτέρ έφυγαν, αλλά στο Σύνταγμα έμεινε η σπορά του κοινού αγώνα με όλο τον λαό για καλύτερες μέρες».

Θερμή υποδοχή στα μπλόκα Στερεάς και Εύβοιας

Με ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα υποδέχτηκαν οι βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι των μπλόκων της Στερεάς και Εύβοιας τους συναδέλφους τους με τα τρακτέρ οι οποίοι αργά χθες το απόγευμα επέστρεψαν στις βάσεις τους από το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Eurokinissi

Το κομβόι αναχωρεί από το Σύνταγμα
Κατάκοποι από τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που διένυσαν, αλλά περήφανοι και συγκινημένοι για το ανεπανάληπτο και συγκλονιστικό ταξίδι, όπως και για την υποδοχή και αλληλεγγύη που δέχτηκαν από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα της Αττικής, οι αγρότες μετά την αναγκαία ξεκούραση θα προχωρήσουν σήμερα σε συνελεύσεις προκειμένου να εκτιμήσουν τα συμπεράσματα του συλλαλητηρίου, αλλά και να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

«Το συλλαλητήριο της Αθήνας αποτελεί παρακαταθήκη για το αγροτικό κίνημα και ταυτόχρονα βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στον κοινό αγώνα της αγροτιάς με τους εργάτες και τους φοιτητές. Αυτό που ζήσαμε είναι ανεπανάληπτο», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Λιγδής από το μπλόκο της Αταλάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Με τα τρακτέρ να έχουν μόλις φτάσει στο μπλόκο στη Σκάλα Αταλάντης και δεκάδες συναδέλφους τους να τους υποδέχονται θερμά, ο Χρ. Λιγδής τονίζει ότι «το αγωνιστικό μας φρόνημα είναι ακόμη πιο ψηλά, και απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους μας, όλο τον λαό να αγκαλιάσουν τον αγώνα που δίνουμε και ο οποίος αφορά όλους μας».

Θερμή ήταν η υποδοχή των τρακτέρ που επέστεψαν από την Αθήνα και στο μπλόκο της Κηρίνθου στη βόρεια Εύβοια. Παρά την κούραση, το κομβόι πέρασε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Μαντουδίου και χωριών της περιοχής μέχρι να φτάσει στο μπλόκο, όπου τους αγρότες υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό οι συνάδελφοί τους.

Σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Κ. Νευροκόπι: Κατάληψη στο ΕΠΑΛ, σε συμπαράσταση στους αγρότες
Με το κουράγιο που πήραν από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα επέστρεψαν στα μπλόκα τους και οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

Στόχος που βάζουν πλέον είναι η άμεση ενημέρωση των συναδέλφων τους, η λήψη αγωνιστικών αποφάσεων για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι ήδη βγαίνουν κερδισμένοι από τον αγώνα που δίνουν, τις επαφές που έχουν πραγματοποιήσει, τις δράσεις που αναπτύσσουν καθημερινά. Ετσι, στο μπλόκο στον κόμβο Χαλίκι της Αιτωλοακαρνανίας προγραμματιζόταν σύσκεψη για χθες το βράδυ, με σκοπό να δοθεί συνέχεια στον αγώνα.

Στην Ηλεία έχει οριστεί για σήμερα Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. Γενική Συνέλευση στο μπλόκο του κόμβου Αγίου Γεωργίου, έξω από τον Πύργο. Παράλληλα συνεχίζονται οι συνεννοήσεις με τα μπλόκα σε Λεχαινά και Γαστούνη, που επίσης έδωσαν το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, για κοινές δράσεις.

Στο Αίγιο επίσης είχε προγραμματιστεί πλατιά συνέλευση στο μπλόκο του Σελινούντα χθες το βράδυ. Η μεγάλη συμμετοχή αγροτών στην Αθήνα, όπου ορισμένοι ήταν παρόντες οικογενειακώς, ενθάρρυνε τους αγωνιζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους.

Με το θάρρος που τους έδωσε η συμμετοχή από όλη τη Μεσσηνία, στο μπλόκο της Μεσσήνης πραγματοποιείται σήμερα το πρωί πλατιά σύσκεψη ενημέρωσης των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς και καθορισμού των επόμενων δράσεων, ενόψει και της απεργίας της Τετάρτης 28 Φλεβάρη, σε συνεννόηση και με το μπλόκο στου Χανδρινού. Σκοπός όπως σημειώνεται επίσης είναι να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για την ίδρυση νέων συλλόγων αγροτών στον νομό, όπου φαίνονται τέτοιες δυνατότητες.

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης προγραμματίζουν οι αγρότες της Λακωνίας. Αντιπροσωπείες των συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης συμμετείχαν χτες στη σύσκεψη που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στον νομό, γι' αυτόν τον σκοπό, καθορίζοντας και τις δικές τους δράσεις.

Δράμα: Αποκλεισμός του τελωνείου από τους αγρότες - Στο πλευρό τους και οι μαθητές

Στη Δράμα, οι αγρότες από την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Τα τρακτέρ παραμένουν συγκεντρωμένα στη διασταύρωση Εξοχής, με τη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων από το Κ. Νευροκόπι και κτηνοτρόφων από την Προσοτσάνη.

Μάλιστα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κ. Νευροκοπίου πραγματοποίησαν την ίδια ώρα συμβολική κατάληψη, ως ένδειξη συμπαράστασης. Οι πόρτες του σχολείου έκλεισαν με μπάλες από άχυρο και στο σχολείο αναρτήθηκε πανό με το σύνθημα «Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», ενώ οι μαθητές ανάρτησαν ανακοίνωση στην οποία έγραψαν: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να υποστηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε την απόγνωση στα μάτια των γονιών μας», τονίζοντας την άμεση ανάγκη μέτρων από το κράτος για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, σήμερα Πέμπτη πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση, στις 8 μ.μ.

Κινητοποίηση στη Σάμο

Με παλμό και συνθήματα που αποτυπώνουν τα δίκαια αιτήματα για την επιβίωσής τους ανταποκρίθηκαν και οι αγρότες της Σάμου στο κάλεσμα του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου για την κινητοποίηση το απόγευμα της Τρίτης. Με τα αγροτικά αυτοκίνητα και με τα τρακτέρ του κάμπου ξεκίνησαν με ενθουσιασμό, με κόρνες και σημαίες, από τη Χώρα και το Καρλόβασι και κίνησαν για το Βαθύ, όπου τους υποδέχτηκαν οι Σαμιώτες εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων στην πλατεία με μουσική και συνθήματα, όπου και τους χαιρέτισαν μέσω του Εργατικού Κέντρου Σάμου. Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες του νησιού να ξαναζεστάνουν τις μηχανές τους και να δώσουν μαχητικό «παρών» στην απεργία της 28ης Φλεβάρη, έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν στα μπλόκα κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία (2024-02-23 00:00:00.0)
Με κάθε μέσο κατεβαίνουν σήμερα στην Αθήνα, συνεχίζονται οι κατά τόπους κινητοποιήσεις (2024-02-20 00:00:00.0)
Με σημείο αναφοράς τα μπλόκα συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα (2024-02-13 00:00:00.0)
Σταθερά στα μπλόκα, δυναμικά και πολύμορφα συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους (2024-02-09 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον δίκαιο αγώνα τους στα μπλόκα και με πολύμορφες κινητοποιήσεις (2023-02-03 00:00:00.0)
Εντατικές προετοιμασίες σε όλη τη χώρα (2016-01-19 00:00:00.0)