ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά»

Να σταματήσει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, απαίτησαν λαός και νεολαία στην ολονύκτια διαμαρτυρία χτες στον Λευκό Πύργο

Τρίτη 14 Μάη 2024

Eurokinissi

Να σταματήσει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού, απαίτησαν μαζικά ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή τους στην ολονύχτια διαμαρτυρία που οργάνωσαν χθες στον Λευκό Πύργο οι φοιτητικοί σύλλογοι των πανεπιστημίων της πόλης.

Την ώρα που κλιμακώνεται το μακελειό στη Γάζα με την επίθεση στη Ράφα, έδειξαν ότι τώρα πρέπει να δυναμώσουν ο συλλογικός αγώνας και η οργανωμένη διεκδίκηση για απεμπλοκή της Ελλάδας από το σφαγείο, να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Ενωσαν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους φοιτητές του κόσμου που διεκδικούν να σταματήσει εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα, με τους λαούς όλου του κόσμου που ξεσηκώνονται.

Την πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων στήριξαν δεκάδες εργατικά σωματεία, η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και άλλοι φορείς. Μαζικά συμμετείχαν μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας Θεσσαλονίκης, με τον εκπρόσωπό τους, Σούτκι Ασόκι, να χαιρετίζει τη στήριξη των φοιτητών και συνολικά του ελληνικού λαού ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, που - όπως χαρακτηριστικά είπε - δεν θα υποταχθεί.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης πήραν τον λόγο και μίλησαν ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων και τόνισε ότι πρέπει να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας για απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, και εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, όπως η Λίλη Μαραγκού, πρόεδρος των εργαζομένων της «Pfizer Hellas», καλώντας τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας.


Eurokinissi

Το μήνυμα ταξίδεψε και μελωδικά, μέσα από τη συναυλία των Urban Pulse, ενώ η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας «200 μέτρα» του Αμίν Ναϊφέ.

Συγκλονιστική ήταν η στιγμή που δεκάδες φαναράκια απελευθερώθηκαν στον νυχτερινό ουρανό, για τα χιλιάδες νεκρά παιδιά στη Γάζα, και ταυτόχρονα στον Λευκό Πύργο προβαλλόταν η σημαία της Παλαιστίνης.

Οι εκπρόσωποι των φοιτητών μίλησαν για το καθήκον των νέων ανθρώπων, αλλά και όλων όσοι θέλουν να λέγονται άνθρωποι.

Ο Φίλιππος Παπαδόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Ιατρικής, ανέφερε: «Νεκρά παιδιά κάτω από συντρίμμια, σκελετωμένα παιδιά που έχουν μαραζώσει από την πείνα και τη δίψα, νεογέννητα βρέφη έξω από θερμοκοιτίδες οι οποίες δεν λειτουργούν, άνθρωποι να χειρουργούνται χωρίς αναισθησία, αρρώστιες και επιδημίες να εξαπλώνονται στον πληθυσμό. Ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές να βρίσκονται παγιδευμένοι σε πολιορκούμενα νοσοκομεία από τον κατοχικό στρατό του Ισραήλ και να βομβαρδίζονται αλύπητα. (...) Αυτές οι εικόνες φρίκης που μας γεμίζουν οργή, δεν μπορούν να γίνουν κανονικότητα».

Η Κωνσταντίνα Μητσάλη, πρόεδρος του ΦΣ Εικαστικού, αναφέρθηκε στη μεγάλη διαδήλωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου διεξαγόταν η Eurovision, ζητώντας να σταματήσει η γενοκτονία από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Και πρόσθεσε ότι «ως φοιτητές και ιδιαίτερα ως καλλιτέχνες πιστεύουμε πως η Τέχνη είναι όπλο στα χέρια μας, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για έκφραση, αφορμή για να έρθουν σε επαφή άνθρωποι από όλο τον κόσμο, να ακουστεί η φωνή μας και μέσα από αυτή. (...) Ο καλλιτεχνικός κόσμος πρέπει και μπορεί να ακουστεί ακόμα πιο ηχηρά, κόντρα στην επίθεση που εξαπολύεται παγκόσμια σε όποιον καλλιτέχνη παίρνει θέση».


Eurokinissi

«Οι φοιτητικοί μας σύλλογοι είναι το όπλο μας, από τους οποίους μαθαίνουμε να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί, να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας και να παίρνουμε θέση απέναντι σε όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν», είπε η Ηλέκτρα Ευαγγέλου, πρόεδρος του ΦΣ ΠΤΔΕ.

Ο Γιώργος Τσακίρογλου, πρόεδρος του ΦΣ Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, είπε ότι «σήμερα γράφουμε Ιστορία, γιατί ο καθένας που θα βλέπει στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο από τη μια μεριά τα συντρίμμια στη Γάζα, τα νεκρά παιδιά, θα βλέπει το αντίπαλο δέος σε όλον αυτόν τον χαμό, που θα είμαστε όλοι εμείς οι φοιτητές και ο λαός σε κάθε άκρη του πλανήτη που διαδηλώνει».

Η Μυρτώ Μαϊστρέλη, μαθήτρια και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, χαιρέτισε τη κινητοποίηση και είπε χαρακτηριστικά: «Από Δευτέρα στα σχολεία μας γράφουμε στους πίνακες "Λευτεριά στη Παλαιστίνη", φτιάχνουμε συνθήματα με τις τσάντες μας (...) Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία».

Στη πολύμορφη και ολονύκτια κινητοποίηση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό παρευρέθηκαν πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και οι βουλευτές Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Επίσης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαδόπουλος, ποδοσφαιριστής, και Ελένη Γερασιμίδου, ηθοποιός, που αμφότεροι απηύθυναν χαιρετισμούς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τα παιδιά στην Παλαιστίνη θα χαμογελάσουν ξανά!»(2024-05-15 00:00:00.0)
Νέα επιχείρηση καταστολής της αλληλεγγύης, αυτή τη φορά στο Γκέτεμποργκ(2023-11-16 00:00:00.0)
Κοινή Ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης(2023-10-21 00:00:00.0)
Πολύμορφο μήνυμα αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού(2023-10-19 00:00:00.0)
Εντείνουν τις αγωνιστικές δράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο(2021-02-02 00:00:00.0)
Να σταματήσει η πολιορκία της Γάζας(2010-07-14 00:00:00.0)