Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
Νέα επιχείρηση καταστολής της αλληλεγγύης, αυτή τη φορά στο Γκέτεμποργκ

Καταγγελία από την ΚΝ Σουηδίας

Τη... «δόξα» αμερικανικών πανεπιστημίων που διακρίνονται στην προσπάθεια φίμωσης των φοιτητών που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και καταγγέλλουν τη σφαγή στη Γάζα, φαίνεται πως «ζήλεψαν» οι διοικήσεις πανεπιστημίων και στην ΕΕ, με τη σκυτάλη αυτήν τη φορά να περνά στη Σουηδία.

Μετά το διακεκριμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Columbia (του οποίου η διοίκηση ανέστειλε τη λειτουργία φοιτητικών λεσχών που οργάνωσαν διαδηλώσεις για κατάπαυση του πυρός στην Παλαιστίνη) και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (του οποίου φοιτητές είδαν τα ονόματά τους δημοσιευμένα στο διαδίκτυο επειδή εργοδότες ζήτησαν να προφυλαχθούν από προσλήψεις όσων εκφράζουν αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό), συνέχεια έδωσε η διοίκηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, που απαγόρευσε πολιτικές εκδηλώσεις και αφίσες στην πανεπιστημιούπολη αλλά και συνολικά στις εγκαταστάσεις του, μετά από κινητοποίηση που οργάνωσαν φοιτητές και άλλοι μαζικοί φορείς ακυρώνοντας έκθεση της ισραηλινής εταιρείας όπλων «Elbit Systems».

Η διοίκηση θορυβήθηκε από τη δυναμική της διαμαρτυρίας, μετά την οποία η έκθεση ακυρώθηκε, με φόντο τη συμμετοχή πολλών φοιτητών σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που γίνονται σε διάφορα πανεπιστήμια όλης της χώρας.

Επικαλούμενος τη «διασφάλιση του πανεπιστημίου ως χώρου ανταλλαγής ιδεών», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Chalmers, Martin Nilsson Jacobi, που εκτελεί και χρέη πρύτανη στο πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του ιδρύματος... απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, την ανάρτηση αφισών και τη διανομή προκηρύξεων! Την ίδια ώρα, βέβαια, θα συνεχίσει τη συνεργασία του πανεπιστημίου με την ισραηλινή εταιρεία, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων για το κράτος - δολοφόνο, του οποίου τα drones και οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται και στην ισοπέδωση της Γάζας...

Σε ανακοίνωσή της η Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας (SKU) καταδικάζει την προσπάθεια φίμωσης, τονίζοντας ότι «η απαγόρευση των πολιτικών εκδηλώσεων στοχεύει σαφώς στους φοιτητές που στηρίζουν τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού κι έχουν πάρει θέση ενάντια στις συνεργασίες του Πανεπιστημίου με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων του Ισραήλ, "Elbit Systems", του οποίου τα drones και οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για να βομβαρδίσουν τους Παλαιστίνιους».

Υπογραμμίζει δε ότι «η καταστολή εναντίον των φοιτητών που βλέπουμε στο Chalmers, με την έγκριση της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου, είναι παρόμοια με την καταπίεση που υφίστανται τώρα οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο, όταν κινητοποιούνται για την υποστήριξη του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού ενάντια στη σιωνιστική καταπίεση, στον εποικισμό και τις μαζικές δολοφονίες που βλέπουμε τώρα εναντίον του πληθυσμού της Γάζας». Και καταλήγει: «Η Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας καταδικάζει αυτές τις προσπάθειες φίμωσης των φωνών των φοιτητών στο Chalmers και σε όλα τα άλλα πανεπιστήμια της Σουηδίας, όταν ο καπιταλισμός σαπίζει βαθιά εν μέσω της ανίατης κρίσης του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ