Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια

Εκατοντάδες λαού διαδήλωσαν χθες σε Κοζάνη, Γρεβενά και Καστοριά, συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια που κάλεσαν εργατικά - συνταξιουχικά σωματεία, σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια. Απαίτησαν άμεσα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, με συνθήματα όπως «Η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια, ανεργία και σπίτια παγωμένα».

Οι κάτοικοι χωριών και πόλεων της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής με ιδιαίτερα βαρύ χειμώνα, αντιμετωπίζουν και φέτος το ενδεχόμενο να παγώσουν στα σπίτια τους, λόγω των αυξήσεων στα καύσιμα, στα καυσόξυλα, στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ., αλλά και της συνολικότερης ακρίβειας που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.

Τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν διπλασιασμό των επιδομάτων θέρμανσης, κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρική ενέργεια, και επιδότηση θέρμανσης σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξασφάλιση από δήμους και Περιφέρεια των αναγκαίων ποσοτήτων ξυλείας στους κατοίκους των χωριών σε χαμηλές τιμές. Δωρεάν καυσόξυλα σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, ευπαθείς ομάδες. Καμία διακοπή ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος.

Ειδικά στην Κοζάνη η λειτουργία του δικτύου τηλεθέρμανσης της πόλης βρίσκεται στον «αέρα», μετά τον κυβερνητικό σχεδιασμό να αποσυρθούν στο τέλος του έτους οι 4 μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ, που τροφοδοτούν το δίκτυο. Ετσι, τα σωματεία και οι φορείς διεκδικούν επιπλέον την απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, χωρίς καμία αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης, με παράλληλη κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των χρεών της ΔΕΥΑ Κοζάνης και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Γρεβενά
Γρεβενά
Σ' αυτό το θέμα στάθηκε ιδιαίτερα ο Νίκος Γεωργακόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Κοζάνη και ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οπως είπε, «δεν θα δεχτούμε ούτε να ξεπαγιάσουμε, ούτε να αυξηθεί η τιμή της τηλεθέρμανσης. Ούτε θα πέσουμε στην παγίδα του εφησυχασμού που καλλιεργούν κάποιοι, ότι δεν θα αφήσουν μια πόλη να ξεπαγιάσει».

Στα Γρεβενά, στη μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία συμμετείχαν 21 σωματεία, φορείς και σύλλογοι της περιοχής. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέργιος Λιάμπας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά, έξω από την Αντιπεριφέρεια, με τη συμμετοχή 40 σωματείων και μαζικών φορέων. Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με συνθήματα και πανό που ανέγραφαν «Ενέργεια, Παιδεία, Θέρμανση, Νερό - δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό» και «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές και εμείς παγώνουμε στη φτώχεια».


Κοζάνη
Κοζάνη
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται τα συλλαλητήρια για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση (2023-11-08 00:00:00.0)
Ούτε μία μέρα χωρίς τηλεθέρμανση! (2023-10-17 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου για την τηλεθέρμανση (2022-02-01 00:00:00.0)
Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση! (2022-01-29 00:00:00.0)
Να μη μείνει κανένα σπίτι ούτε μια μέρα χωρίς τηλεθέρμανση! (2021-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ