Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Νέες αποστολές όπλων των ΗΠΑ στο ισραηλινό κράτος - δολοφόνο

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για «εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» - Απόρριψη από το Ισραήλ

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Το αμερικανικό Πεντάγωνο συνεχίζει απρόσκοπτα τις αποστολές όπλων, πυραύλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ στο πλαίσιο αμείωτης «στρατιωτικής βοήθειας», ενισχύοντας το κράτος - δολοφόνο και τα εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το αμερικανικό δίκτυο «Bloomberg», τα νέα φορτία όπλων περιλαμβάνουν περισσότερους κατευθυνόμενους πυραύλους με λέιζερ για τα ελικόπτερα «Apache», καθώς και βλήματα των 155 χιλιοστών για τα ισραηλινά πυροβόλα, πυρομαχικά bunker-buster (καταστροφείς καταφυγίων), νέα στρατιωτικά οχήματα, συσκευές νυχτερινής όρασης και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου Switchblade 600.

Οι πληροφορίες του «Bloomberg» αναφέρουν πως το αίτημα του Ισραήλ κατατέθηκε στα τέλη Οκτώβρη και τα πυρομαχικά και τα υπόλοιπα συστήματα ήδη αποστέλλονται, από τα αποθέματα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ κάθε χρόνο στρατιωτική βοήθεια αξίας 3,8 δισ. δολαρίων.

Ολα αυτά, την ώρα που η ισραηλινή σφαγή στη Γάζα μειώνει την υποστήριξη των Αμερικανών πολιτών προς τη συνέχιση του εγκλήματος και την αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Σε νέα δημοσκόπηση του «Reuters/Ipsos» καταγράφεται πως το 32% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ», έναντι 41% που είχε απαντήσει το ίδιο σε δημοσκόπηση στα μέσα Οκτώβρη.

Περίπου το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί πως «το Ισραήλ θα πρέπει να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί».

Επίσης, μόλις το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής όπλων στο Ισραήλ, ενώ το 43% δήλωσε αντίθετο.

Ψηφίστηκε απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από τέσσερις αποτυχημένες προσπάθειες σχεδίων απόφασης, πάνω από 11.400 νεκρούς Παλαιστίνιους και 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένους αμάχους, το Συμβούλιο Ασφαλείας το ΟΗΕ ενέκρινε χτες βράδυ σχέδιο απόφασης που προώθησε η Μάλτα για τη Γάζα.

Η απόφαση που εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 3 αποχές (ΗΠΑ, Ρωσία Βρετανία), ζητά «παρατεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις» στους βομβαρδισμούς και τις μάχες, για «επαρκή αριθμό» ημερών, ώστε να επιτραπεί η διέλευση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας - χωρίς να γίνεται λόγος για γενική κατάπαυση πυρός.

Ζητά επίσης την απελευθέρωση όλων των ομήρων και ειδικά των παιδιών, την απομάκρυνση ασθενών και τραυματιών και καλεί όλες τις πλευρές «να απόσχουν από τη στέρηση βασικών υπηρεσιών στη Γάζα».

Αν και αρχικά η Μάλτα είχε χρησιμοποιήσει τη λέξη «κατάπαυση πυρός», η τελική απόφαση αποφεύγει την αναφορά στη λέξη αυτή και ζητά αντ' αυτού «εκτεταμένες ανθρωπιστικές παύσεις».

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο διατύπωση για «άμεση, διαρκή και βιώσιμη ανθρωπιστική εκεχειρία που να οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών», λέγοντας ότι αυτό αντανακλά και το ψήφισμα που ενέκρινε πρόσφατα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η ρωσική πρόταση δεν εγκρίθηκε, αφού έλαβε 5 θετικές ψήφους, 9 αποχές και 1 ψήφο κατά (ΗΠΑ).

Ακόμα κι έτσι ωστόσο, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέρριψε αμέσως το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο, λέγοντας ότι δεν έχει «κανένα νόημα» και χαρακτηρίζοντάς το «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα». Κατηγόρησε δε τη Χαμάς ότι είναι αυτή που «επιδεινώνει σκόπιμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και αυξάνει τον αριθμό των παλαιστινιακών θυμάτων προκειμένου να ενεργοποιήσει τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια προσπάθεια να σταματήσει το Ισραήλ»...

Συνάντηση Μακ Γκουρκ και Αμπάς

Με τον επικεφαλής αμερικανικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας Μπρετ Μακ Γκουρκ, που έχει διοριστεί «συντονιστής» του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, συναντήθηκε χτες στη Ραμάλα ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς, επισημαίνοντάς του την ανάγκη η κυβέρνηση Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης να επιταχυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και να σταματήσουν οι επιθέσεις στρατιωτών και εποίκων κατά των Παλαιστινίων αμάχων της Δυτικής Οχθης. Κατηγορηματικά απέρριψε τις προτάσεις του Ισραήλ για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα (που την ονομάζουν «εκούσια μετανάστευση») και επανέλαβε πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη Γάζα και πως το έδαφος είναι «αναπόσπαστο τμήμα του Κράτους της Παλαιστίνης».

Ο Μακ Γκουρκ, πριν ξεκινήσει την περιοδεία στην περιοχή, είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για να ενημερώσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για μια «συντονισμένη προσέγγιση» για την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την οικονομική πίεση στη Χαμάς, την άμεση απελευθέρωση ομήρων διαφόρων εθνικοτήτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο ίδιος έφθασε αργότερα χτες βράδυ στο Ισραήλ και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος δικαιολόγησε την εισβολή του στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα υποστηρίζοντας πως με την επιχείρηση αυτή θέλησαν να το ...«ελευθερώσουν από τους τρομοκράτες της Χαμάς».

Ο Μπρετ Μακ Γκουρκ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί σε Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Βρετανία: Συντηρητικοί και Εργατικοί κατά της εκεχειρίας στη Γάζα

Την από κοινού στήριξη της Βρετανίας στο ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα επιβεβαίωσαν ξανά χτες το Συντηρητικό Κόμμα και η ηγεσία των Εργατικών, καταψηφίζοντας τροπολογία που κατέθεσε το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) και ζητούσε άμεση εκεχειρία στη Γάζα.

Συνολικά 293 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης για άμεση εκεχειρία και 125 υπέρ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ τάχθηκαν κατά της πρότασης, απειλώντας με κυρώσεις στελέχη του κόμματος που θα την υπερψήφισαν.

Τελικά, 56 βουλευτές των Εργατικών ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, ενώ 12 «σκιώδεις» υπουργοί του κόμματος παραιτήθηκαν για αυτόν τον λόγο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Στάρμερ ανέφερε πως ζήτησε τήρηση του ανθρωπιστικού δικαίου στη Γάζα και «ανθρωπιστικές παύσεις» για την παροχή βοήθειας, όπως και ότι... «εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για το μέγεθος των απωλειών αμάχων».

Νέα πυρά Ερντογάν κατά Ισραήλ

Στην Αγκυρα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφέρθηκε στη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή του θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει. Αποδοκίμασε έντονα τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου, λέγοντας πως «σίγουρα θα φύγει» μετά το τέλος του πολέμου, προκαλώντας τον να απαντήσει εάν έχει ατομική βόμβα ή όχι. Χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», θεωρώντας πως είναι πλέον ξεκάθαρο πως διαθέτει πυρηνικές βόμβες. Αναφερόμενος στη Χαμάς είπε ότι είναι «πολιτικό κόμμα που κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη».

Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι με κύριο θέμα την κρίση στη Μέση Ανατολή. Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης για τη συνομιλία αναφέρεται πως η Μελόνι «ευχήθηκε να υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση της σύρραξης, η οποία δεν πρέπει να διευρυνθεί στην υπόλοιπη περιοχή, και υπογράμμισε τον βασικής σημασίας ρόλο της Τουρκίας, στο πλαίσιο αυτό».

Αργότερα χτες βράδυ ο Νετανιάχου απάντησε στον Ερντογάν, λέγοντας ότι «αποκαλεί κράτος - τρομοκράτη το Ισραήλ, αλλά οι πράξεις του δείχνουν ότι ο ίδιος υποστηρίζει τους τρομοκράτες της Χαμάς».

«Θυμήθηκε» να «ανησυχήσει» και ο Τριντό

Στον Καναδά, μετά τις αποδοκιμασίες που δέχεται εδώ και μέρες από πολίτες που διαφωνούν με την εν λευκώ στήριξη του Ισραήλ στην αιματοχυσία στη Γάζα, ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζ. Τριντό, κάλεσε αργά προχτές βράδυ το Ισραήλ να σταματήσει τις «δολοφονίες γυναικόπαιδων και βρεφών» στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να είναι το τίμημα της δικαιοσύνης η συνέχιση των δεινών όλων των Παλαιστινίων πολιτών». Κατέληξε δε προσθέτοντας πως «ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες» και πως «όλες οι ζωές είναι ίσες σε αξία και των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

Στον Τριντό απάντησε αργότερα με ανάρτησή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, υποστηρίζοντας τάχα πως το Ισραήλ «κάνει ό,τι μπορεί για να μην βλάψει τους αμάχους» και πως αντίθετα η Χαμάς κάνει «τα πάντα για να τους βλάψει»...

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολ. Βεράν είπε πως η Γαλλία ζητά «μια σταθερή, άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας η οποία πρέπει τελικά να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες όμηροι, μεταξύ των οποίων ίσως και οκτώ άνθρωποι γαλλικής υπηκοότητας που εξακολουθούν να αγνοούνται».

Στο μεταξύ μετά την Βολιβία, την Ιορδανία και το Μπαχρέιν, χτες και το κρατίδιο του Μπελίζ στη Λατινική Αμερική διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, εξαιτίας των «αδιάκοπων αδιάκριτων βομβαρδισμών στη Γάζα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ