ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ
Ξανά θάλαμος αερίων ο Ασπρόπυργος
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Πάλι το τοξικό νέφος έπνιξε τη Δυτική Αττική
Σε θάλαμο αερίων μετατράπηκε για ακόμη μια φορά ο Ασπρόπυργος, λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε χτες, σε εργοστάσιο λιπασμάτων επί της οδού Αγίου Ιωάννη Στεφάνη, στα Νεόκτιστα.

Η περιοχή, όπως επιβεβαιώνεται και από αυτήν την πυρκαγιά που σύμφωνα με τις πληροφορίες έκαψε δεξαμενή με νιτρικό οξύ, βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης αφού βιομηχανικές εγκαταστάσεις γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές και τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης είναι ανύπαρκτα. Αλλωστε, το τελευταίο διάστημα είναι σχεδόν καθημερινές οι φωτιές σε μονάδες της περιοχής, όπου υπάρχουν χημικές βιομηχανίες και εργοστάσια ανακύκλωσης ή σκραπατζίδικα, παράνομες χωματερές. Μόνο από τον Ιούνη οι πυρκαγιές ξεπερνούν τις 150. Για όλα αυτά ευθύνη έχουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ και πριν του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, και οι τοπικές αρχές, δήμοι και Περιφέρεια που υπηρετούν την ίδια πολιτική, που θέλει τη Δυτική Αττική την πίσω αυλή της Αθήνας, όπου το κεφάλαιο μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα. Αλλωστε, σε αυτήν την περιοχή υπάρχει και η υγειονομική βόμβα της χωματερής της Φυλής, που συνεχώς φεύγει, αλλά μένει πάντα εκεί επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων.

Το ΚΚΕ, τα αγωνιστικά συνδικάτα και φορείς της περιοχής έχουν καταγγείλει επανειλημμένα αυτήν την κατάσταση και καλούν τον λαό να πει ένα βροντερό «δεν πάει άλλο».

Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση η κυβέρνηση αρκείται στο γνωστό μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους να κλειδαμπαρωθούν στα σπίτια τους, ανάγοντάς τα όλα στην «ατομική ευθύνη».

Επίσης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης 3 πυροσβέστες παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», κάτι που θέτει πολλά ζητήματα και για τον εξοπλισμό που έχουν οι πυροσβέστες όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοιες επικίνδυνες πυρκαγιές.

ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ: Για άλλη μια φορά με την απειλή ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος

Για άλλη μια φορά η περιοχή της Δυτικής Αττικής αλλά και ευρύτερα απειλήθηκε από ένα βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης κλίμακας, τονίζει η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της για την νέα πυρκαγιά και προσθέτει: «Στο συγκεκριμένο ατύχημα στη ΓΕΩΧΗΜ, όπως και σε προηγούμενα, για άλλη μια φορά η προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων ανάγεται σε "ατομική ευθύνη", με συστάσεις για κλείσιμο των παραθύρων και αποφυγή μετακινήσεων».

«Αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά η απουσία κρατικού ελέγχου, που αφήνει ασύδοτες τις επιχειρήσεις, να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα, αλλά και η ανάγκη να οργανωθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στην πολιτική κυβερνήσεων και ΕΕ, που θυσιάζει τη ζωή μας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου», συνεχίζει και απαιτεί μεταξύ άλλων: Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Να πραγματοποιηθεί διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στο πρόσφατο ατύχημα και να γίνει άμεση ενημέρωση για την επικινδυνότητα των υλικών που κάηκαν. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η προστασία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής, να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πληθυσμού από Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για την Πυροσβεστική και συνολικά τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, με εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειάς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη πυρκαγιά σε χώρο διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων (2022-11-24 00:00:00.0)
Αντίστροφα (2022-11-24 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο! Τώρα πάλη για την προστασία της ζωής μας (2022-06-10 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο! Σε συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο καλεί αύριο το ΚΚΕ (2022-06-08 00:00:00.0)
Οι παράνομες χωματερές στρώνουν έδαφος για το νέο έγκλημα στη Φυλή (2021-10-23 00:00:00.0)
Μεγάλη εξόρμηση για μέτρα πρόληψης και προστασίας από βιομηχανικό ατύχημα (2021-07-17 00:00:00.0)