Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Επικίνδυνη πυρκαγιά σε χώρο διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες σε χώρο εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση και επεξεργασία αποβλήτων στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά, που ήταν ορατή από διάφορες περιοχές της Δυτικής Αττικής, έκαιγε και τοξικά απόβλητα, ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Και αυτή η πυρκαγιά, με τους πυκνούς μαύρους καπνούς να έχουν καλύψει όλη την περιοχή, αναδεικνύει για άλλη μία φορά την υψηλή επικινδυνότητα που υπάρχει για ένα σοβαρό βιομηχανικό ατύχημα.

Παράλληλα, οι κάτοικοι με μήνυμα του «112» κλήθηκαν να μείνουν μέσα σε εσωτερικούς χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες, καθώς και να αποφεύγουν να είναι κοντά σε παράθυρα. Μάλιστα, η προειδοποίηση εστάλη και σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως στη Ν. Φιλαδέλφεια, εξαιτίας του τοξικού καπνού.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεσή της επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ μετέβη και ειδικό όχημα της 1ης ΕΜΑΚ. Μαρτυρίες από την περιοχή έκαναν λόγο για έκρηξη που προηγήθηκε της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως η βιομηχανική εγκατάσταση, που βρίσκεται στο 16ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου, γειτονεύει με την «Πετρογκάζ» αλλά και τα ΕΛΠΕ. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς. Ωστόσο, η κατάσταση ήταν αποπνικτική για τους κατοίκους της περιοχής, που βιώνουν επανειλημμένα τον φόβο από παρόμοιες πυρκαγιές σε εργοστάσια ανακύκλωσης, ενώ η απουσία μέτρων προστασίας φέρνει κάθε φορά στο προσκήνιο τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Στο σημείο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Μπακάλη, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Βορειοδυτικής Αττικής και δημοτικό σύμβουλο Ασπροπύργου. Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν στις αντίστοιχες δημοτικές αρχές οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελευσίνας και Ασπροπύργου, αλλά και στην Περιφέρεια, απαιτώντας να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.


Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η σημερινή πυρκαγιά στην Polyeco, χώρο επεξεργασίας χημικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο, είναι ένα ακόμη περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε παρόμοια ατυχήματα σε χώρους δουλειάς στη Δυτική Αττική. Απαιτούμε να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή και την προστασία της υγείας των εργαζομένων αλλά και των κατοίκων από το επικίνδυνο τοξικό νέφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε ώρα που αρκετοί εργαζόμενοι επέστρεφαν από τις εργασίες τους, αφού σε αρκετούς χώρους δουλειάς γίνονται αλλαγές βάρδιας και η συνήθης τακτική της κυβέρνησης με τα μηνύματα του 112 για να κλειστούν σε εσωτερικούς χώρους, αποτελεί κενό γράμμα και σε καμιά περίπτωση δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Η σημερινή πυρκαγιά σε μια περιοχή που συνυπάρχουν διυλιστήρια, εργοστάσια υγραερίου και άλλων χώρων με εύφλεκτα υλικά μαζί με οικιστικό ιστό, κάνει επιτακτικό το αίτημα που εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το ΚΚΕ, μέσα και έξω από τη Βουλή, για συγκρότηση άμεσα ολοκληρωμένου σχεδίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και πάλι μπροστά στον εφιάλτη ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος (2024-07-11 00:00:00.0)
Αλλη μια φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης (2023-09-05 00:00:00.0)
Αντίστροφα (2022-11-24 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο! Τώρα πάλη για την προστασία της ζωής μας (2022-06-10 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο! Σε συγκέντρωση στον Ασπρόπυργο καλεί αύριο το ΚΚΕ (2022-06-08 00:00:00.0)
Στο ίδιο έργο θεατές οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής (2021-07-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ