Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΜΕΝΙΔΙ
Και πάλι μπροστά στον εφιάλτη ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος

Και πάλι εργοστάσια στις φλόγες, αυτήν τη φορά στο Μενίδι
Και πάλι εργοστάσια στις φλόγες, αυτήν τη φορά στο Μενίδι
Αλλη μια επικίνδυνη πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται κοντά στον οικιστικό ιστό στο Μενίδι σημειώθηκε προχθές αργά το βράδυ επί της οδού Τατοΐου, αναδεικνύοντας το πόσο κοντά είναι ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Η φωτιά, που όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε μέσα από το παντελώς ακαθάριστο ρέμα της Χελιδονούς ανάμεσα στο Μενίδι και στη Μεταμόρφωση, προχώρησε στη χαρτοβιομηχανία «MARS Tissue», που παράγει χαρτί για επαγγελματική χρήση, για την εστίαση και προϊόντα απολύμανσης, και γρήγορα λαμπάδιασε, λόγω των πολύ εύφλεκτων υλικών.

Η φωτιά επεκτάθηκε και σε εργοστάσιο πλαστικών, ενώ κάηκαν και πολλά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά ένα τεράστιο τοξικό νέφος να υψωθεί στον ουρανό της Αττικής, όπως συμβαίνει πλέον πολύ συχνά, με τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους της. Μόνο τον τελευταίο μήνα το ίδιο «έργο» έχει επαναληφθεί σε πυρκαγιές σε εργοστάσια στην Κάτω Κηφισιά, πολλές φορές στον Ασπρόπυργο, στον Ταύρο, στη Ριτσώνα.

Το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε βράδυ και δεν ήταν τόσο ορατό το μαύρο «μανιτάρι» δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε, και ότι όλοι αυτοί οι τοξικοί ρύποι δεν θα κατακάτσουν τελικά στο έδαφος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων που ήταν σε βάρδια εκείνη την ώρα, πρόλαβαν και βγήκαν, αν και τουλάχιστον τις πρώτες ώρες υπήρχαν αρκετοί μετανάστες εργάτες που αναζητούσαν γνωστούς τους που εργάζονταν. Εκκένωση έγινε και σε διπλανές επιχειρήσεις, από τις πολλές που υπάρχουν εκεί, καθώς με τόσο πυκνή παρουσία κάθε είδους εργοστασίου - πολλές φορές με εύφλεκτα υλικά - υπήρχε μεγάλος κίνδυνος σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου.

Το εργοστάσιο χαρτοποιίας κάπνιζε ακόμα και χθες το μεσημέρι
Το εργοστάσιο χαρτοποιίας κάπνιζε ακόμα και χθες το μεσημέρι
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, επίσης, ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις από εύφλεκτα υλικά, σε μια περιοχή όπου συνυπάρχουν δασικές εκτάσεις, σπίτια και μεγάλες βιομηχανίες, και όπου θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Στη λογική «τρεχάτε ποδαράκια μου» ή «κλειστείτε μέσα», η κυβέρνηση ...έβγαλε και πάλι την ευθύνη από πάνω της, αποστέλλοντας μήνυμα μέσω του 112 το οποίο καλούσε τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα ή να κλειδαμπαρωθούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτό ήχησε και σε άσχετες περιοχές με τον τόπο εκδήλωσης της φωτιάς, ενώ δεν ήχησε π.χ. στο βόρειο Μενίδι. Εξάλλου η υπερβολικά συχνή χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε απαξίωσή του, να καταντήσει να είναι μια κατάσταση του τύπου «ο βοσκός και ο λύκος».

Και στη χθεσινή πυρκαγιά, όπως και σε άλλες σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώθηκε η εγκληματική υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, όπου οι εξαντλημένοι πυροσβέστες τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς επίσης ο άναρχος χωροταξικός σχεδιασμός, που προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρηματιών γίνονται εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το Λεκανοπέδιο να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων.

Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της φωτιάς κλιμάκιο του ΚΚΕ

Μία από τις πολλές αυτοσχέδιες χωματερές στο Μενίδι, στον δρόμο 500 μέτρα πριν τη συμβολή της Τατοΐου με τη Λ. Καραμανλή, δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς
Μία από τις πολλές αυτοσχέδιες χωματερές στο Μενίδι, στον δρόμο 500 μέτρα πριν τη συμβολή της Τατοΐου με τη Λ. Καραμανλή, δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς
Στην περιοχή βρέθηκε άμεσα κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ, τον Αλέξανδρο Κάμπα, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής, και την Παναγιώτα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλο Αχαρνών και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στα μέσα του Ιούνη, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά, επισήμαινε κάτι που ισχύει και τώρα:

«Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων, που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, που θυσιάζει το περιβάλλον, στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναδείχτηκε η απουσία κρατικού ελέγχου, που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις, να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, οδηγώντας σε εργατικά ατυχήματα, και εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και στο περιβάλλον.

Με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είτε έρχονται προς έγκριση ενώ οι επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη, άρα εκ των υστέρων, είτε "εγκαίρως", με την έγκρισή τους να είναι μια ψευδεπίγραφη τυπική διαδικασία, όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Πέραν των άμεσων κινδύνων για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής από την πυρκαγιά και την έκρηξη, τέτοιου είδους ατυχήματα που σχετίζονται με την έκλυση επικίνδυνων ουσιών μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις που δεν φαίνονται άμεσα, όπως οι συνέπειες από την έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, που περνούν και στην τροφική αλυσίδα».

Και κατέληγε απαιτώντας :

« - Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κάηκε.

- Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων που εκτέθηκαν στο τοξικό νέφος.

- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συνολικά στην Αττική. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

- Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Αττική, και ειδικά εκεί που υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα.

- Να υπάρξουν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ