Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαστούκι» σε κυβέρνηση - συστημικά ΜΜΕ

Κόλαφος για κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ, που αναπαράγουν όλη την ευρωΝΑΤΟική προπαγάνδα, οι θέσεις του λαού για την εμπλοκή στην Ουκρανία και ευρύτερα
Κόλαφος για κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ, που αναπαράγουν όλη την ευρωΝΑΤΟική προπαγάνδα, οι θέσεις του λαού για την εμπλοκή στην Ουκρανία και ευρύτερα
Μια έρευνα που έτρεξε το ίδιο το ΝΑΤΟ, είναι αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι λαοί τούς επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Χαρακτηριστικά λοιπόν είναι τα ευρήματα έρευνας κοινής γνώμης που έγινε σε 32 χώρες - μέλη, κατά την οποία περισσότεροι από 30.000 ερωτηθέντες κατέθεσαν τις απόψεις τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την παραμονή της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, της δέσμευσης για «συλλογική άμυνα» των συμμάχων ή της στάσης τους για αυξημένες αμυντικές δαπάνες.

Τα αποτελέσματα;

- Κατά μέσο όρο, στα κράτη - μέλη ένα 60% θεωρεί ότι η χώρα τους είναι ασφαλέστερη ως αποτέλεσμα της «συνεργασίας μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης». Αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό αυτό στη Γαλλία περιορίζεται στο 50%, με 1 στους 2 Γάλλους να απαντούν διαφορετικά. Στην Ελλάδα το 26% των ερωτηθέντων απαντά ότι η χώρα είναι «λιγότερο ασφαλής» ως αποτέλεσμα αυτής της «συνεργασίας».

- Το 73% των ερωτηθέντων στα κράτη - μέλη συμφωνούν ότι «η Συμμαχία είναι σημαντική για τη μελλοντική ασφάλεια στη χώρα τους».

Στην Ελλάδα μόλις το 28% θεωρεί τη συμμαχία «πολύ σημαντική».

- Το 70% κατά μέσο όρο στα 32 κράτη - μέλη θα ψήφιζε θετικά σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα η χώρα τους να μείνει στο ΝΑΤΟ. Αξιοσημείωτο ότι το 26% των Αμερικανών και το 23% των Γάλλων θα ψήφιζαν να φύγει η χώρα τους από το ΝΑΤΟ, χώρια όσοι δήλωσαν αναποφάσιστοι.

- Στην Ελλάδα το 24% του πληθυσμού, 1 στους 4, επίσης θα ψήφιζε να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ.

- Μπρος στον κίνδυνο, εξάλλου, γενίκευσης του πολέμου, οι ΝΑΤΟικοί βάζουν ερώτημα στους λαούς αν θα συμφωνούσαν η χώρα τους να υπερασπιστεί άλλο κράτος - μέλος σε περίπτωση που αυτό δεχόταν επίθεση. Στην Ελλάδα εμφανίζουν να συμφωνεί το 51%, άρα 1 στους 2 απαντά διαφορετικά. Υπάρχουν και χαμηλότερα ποσοστά συμφωνίας, όπως το 35% στη Βόρεια Μακεδονία και το 42% στη Βουλγαρία.

- Στο ίδιο μήκος κύματος και η απάντηση στο ερώτημα αν η ιδιότητα μέλους του ΝΑΤΟ απομακρύνει το ενδεχόμενο επίθεσης από άλλη χώρα. Στην Ελλάδα συμφωνεί μόλις το 56%, παρά τους τόνους προπαγάνδας για τα «καλά και οφέλη» της λυκοσυμμαχίας από το 1952, οπότε η χώρα εντάχθηκε στη συμμορία και επί 7 δεκαετίες έκτοτε.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η χώρα θα έπρεπε να διατηρήσει ή και να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι για τους σκοπούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

- Στην Ελλάδα το 33% θεωρεί ότι πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα κι ένα 43% ότι πρέπει να συνεχίσει στα ίδια ποσά. Ενα 19%, σχεδόν 1 στους 5, απαντά ότι πρέπει να γίνουν περικοπές στις δαπάνες.

Θυμίζουμε, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ («Defence Expenditure of NATO Countries» 2014 - 2024), η Ελλάδα φιγουράρει στην 5η θέση φέτος μεταξύ των κρατών - μελών, στη σχετική λίστα με το ποια πιάνουν τη ΝΑΤΟική νόρμα κάθε χρόνο να δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για στρατιωτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, στις 5 πρώτες θέσεις καταγράφονται: Πολωνία (με 4,12% του ΑΕΠ), Εσθονία (3,43%), ΗΠΑ (3,38%), Λετονία (3,15%), Ελλάδα (3,08%).

Να σημειωθεί βέβαια ότι καθώς σύσσωμος ο ευρωατλαντικός άξονας περνά ταχέως σε φάση πολεμικής οικονομίας, από μόλις 3 χώρες που έπιαναν τη νόρμα το 2014, 7 το 2022 και 10 το 2023, το 2024 οι χώρες που «συμμορφώνονται» με τον κανόνα εκτοξεύονται στις 23. Σε αυτό το πλαίσιο, και σύμφωνα πάντα με τους ΝΑΤΟικούς πίνακες, ο ελληνικός λαός πλήρωσε για στρατιωτικές δαπάνες (προσανατολισμένες όπως είναι στα πρότυπα και προτάγματα του ΝΑΤΟ) 8,054 δισ. ευρώ το 2022, 6,224 δισ. το 2023, ενώ προϋπολογίζεται να καταβάλει 7,126 δισ. ευρώ το 2024. Το αντίστοιχο ποσό το 2014 ήταν «μόλις» 3,939 δισ.

Ενδιαφέρον έχει και το ερώτημα πόσο θεωρούν οι ερωτηθέντες ότι επηρεάστηκε η ασφάλεια στη χώρα τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

- Στην Ελλάδα το 27% απαντά «όχι πολύ» και το 11% «καθόλου». Υπάρχει βέβαια και η ανάποδη ανάγνωση, αφού το 55% που απαντά ότι η ασφάλεια της χώρας έχει επηρεαστεί, μπορεί να θεωρηθεί ότι ανησυχούν και σκιάζονται για τις συνέπειες της εμπλοκής.

Αλλωστε, μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού σε όλα τα κράτη - μέλη (64% κατά μ.ο.) θεωρούν ότι «η πιθανότητα πολέμου σε χώρες του ΝΑΤΟ παραμένει υψηλή». Το ποσοστό στην Ελλάδα που συμφωνεί με αυτή την άποψη είναι επίσης 64%.

Κόλαφος...

Κόλαφος για κυβέρνηση και συστημικά ΜΜΕ που αναπαράγουν όλη την ευρωΝΑΤΟική προπαγάνδα είναι οι απαντήσεις στα εξής:

-- «Εμπιστεύεστε τα ΜΜΕ στη χώρα σας ότι λένε την αλήθεια για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία;». Κατά μ.ο. στα 32 κράτη - μέλη το 44% τα εμπιστεύονται και το 49% όχι.

Στην Ελλάδα καταγράφεται το χειρότερο ποσοστό τους, καθώς μόλις το 3% (!) εμπιστεύεται «very much» την προπαγάνδα τους, 21% «κάπως» («somewhat»), 34% «όχι, όχι πολύ» και 36% «όχι, καθόλου».

-- «Συμφωνείτε η χώρα να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία;». Κατά μ.ο. στα 32 κράτη - μέλη συμφωνεί το 61%.

Και σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα καταγράφεται η χειρότερη επίδοσή τους, καθώς μόλις το 12% απαντά «συμφωνώ σθεναρά», ένα 28% απαντά «κάπως συμφωνώ», ενώ ένα 24% απαντά ότι «κάπως διαφωνεί» κι ένα 28% ότι «διαφωνεί σθεναρά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ