Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Ανελέητοι βομβαρδισμοί μαζί με εντολές διαρκών εκτοπισμών

Δεκάδες θύματα από πλήγματα σε περιοχές τις οποίες ο κατοχικός στρατός χαρακτηρίζει «ζώνες ασφαλείας»

Χαν Γιούνις: Τιτάνια η προσπάθεια των γιατρών να σώσουν ζωές υπό άθλιες συνθήκες

Copyright 2023, The Associated

Χαν Γιούνις: Τιτάνια η προσπάθεια των γιατρών να σώσουν ζωές υπό άθλιες συνθήκες
Εικόνες με διαμελισμένες σορούς και μικρά παιδιά που θρηνούν για το ότι ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οι οικογένειές τους κάνουν τον γύρο του κόσμου ξανά από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά το νέο μακελειό που προκάλεσε ο ισραηλινός στρατός, με την τέταρτη τις τελευταίες μέρες επίθεση σε σχολείο όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της Γάζας.

Σοκαριστικό είναι βίντεο από προχτές το βράδυ, λίγο πριν σημειωθεί το πλήγμα στο σχολείο al-Awda στην πόλη Abasan al-Kabira, ανατολικά της Χαν Γιούνις. Παιδιά και νέοι παίζουν ποδόσφαιρο, ελάχιστα δευτερόλεπτα αργότερα τρέχουν πανικόβλητοι και μετά αναζητούν τους δικούς τους μέσα σε σωρούς από συντρίμμια...

Τουλάχιστον 29 άτομα σφαγιάστηκαν από τη προχτεσινή θηριωδία, κυρίως παιδιά και μητέρες, με τον ισραηλινό στρατό να επιχειρηματολογεί υπέρ του πλήγματος «για να εξουδετερωθεί τρομοκράτης της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς». Ταυτόχρονα, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι οι επιχειρήσεις θα κλιμακωθούν, ειδικά στην Πόλη της Γάζας, καθώς επίσης σε Σουτζάγια και Ράφα, ενώ χτες ...έριξε και φυλλάδια στην Πόλη της Γάζας ζητώντας από «όλους τους κατοίκους» της να απομακρυνθούν ακολουθώντας «τους διαδρόμους ασφαλείας».

Οι σκηνές πάντως που καθημερινά εκτυλίσσονται με οικογένειες όσων ακολουθούν τέτοιους «διαδρόμους ασφαλείας» βεβαιώνουν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο αφανισμού ενός ολόκληρου λαού: Ρεπορτάζ του «Al Jazeera» παρέθετε χτες δηλώσεις της Um Ramzi Qwaider, γιαγιάς ενός τρίμηνου βρέφους, της Asmaa, που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Kamal Adwan στη βόρεια Γάζα, μετά από βομβαρδισμό που σκότωσε όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς της. Η οικογένεια της μικρής είχε φύγει από την ανατολική συνοικία Tuffah μετά από εντολές εκκένωσης των κατοχικών αρχών και πήγε στην δυτική συνοικία Sina'a, όπου έγινε στόχος νέας «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης. «Σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς η μητέρα, ο πατέρας, οι αδερφές, τα ξαδέρφια και οι θείοι της...», δήλωσε η ηλικιωμένη Παλαιστίνια, προσθέτοντας ότι η μικρή έμεινε στην αγκαλιά της νεκρής μητέρας της για 12 ώρες, μέχρι ο παππούς της να καταφέρει να την απομακρύνει, αφού οι σφαίρες των Ισραηλινών έπεφταν ασταμάτητα...

ΠΟΥ: «Δεν υπάρχει ασφαλής γωνιά στη Γάζα!»

Ο γιος του σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του σχολείου στην Αμπασάν Αλ Καμπίρα...

Copyright 2023, The Associated

Ο γιος του σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του σχολείου στην Αμπασάν Αλ Καμπίρα...
Εδώ και 65 ολόκληρες μέρες δεν έχει εισαχθεί στη Γάζα καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε χτες το Γραφείο Τύπου της τοπικής κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι βοήθειας και ιατρικού εξοπλισμού συσσωρεύονται στην άλλη πλευρά των συνοριακών διελεύσεων προς τη Γάζα - ένα έγκλημα ιστορικών διαστάσεων, που αντανακλά την ηθική παρακμή διαφόρων χωρών που υποστηρίζουν την ισραηλινή επίθεση».

Οι τεράστιες ελλείψεις σε πολύ βασικά είδη, ακόμα και για την παροχή στοιχειωδών υπηρεσιών σε νοσοκομεία, διαμορφώνουν μια απερίγραπτη κατάσταση σε όσες δομές ακόμα υπάρχουν υγειονομικοί ζωντανοί, που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην αποστολή τους.

Γιατροί στο Νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιούνις περιγράφουν σε ΜΜΕ ότι για να παραταθεί η λειτουργία γεννητριών, σταματά ο σωστός κλιματισμός και εξαερισμός ακόμα και σε αίθουσες χειρουργείων: «Ιδρώνουμε... Υπάρχουν μύγες μέσα στο χειρουργείο, επειδή πρέπει να κόψουν τον αέρα για να εξοικονομήσουν καύσιμα». Αλλη γιατρός, μαιευτήρας - γυναικολόγος, είπε ότι οι γιατροί δεν έχουν ούτε σαπούνι για να πλένουν τα χέρια τους, λείπουν ακόμα και ρόμπες μίας χρήσης. «Αυτό είναι απαράδεκτο», καταλήγουν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει πραγματικά ασφαλής γωνιά στη Γάζα», εξηγώντας: «Οι τελευταίες αναφορές σχετικά με τις εντολές εκκένωσης στην Πόλη της Γάζας θα εμποδίσουν περαιτέρω την παροχή πολύ περιορισμένης σωτήριας φροντίδας». Και συνέχισε, περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας: «Το Al-Ahli και το "Φιλικό προς τους Ασθενείς" είναι και τα δύο εκτός λειτουργίας. Οι ασθενείς είτε έφυγαν μόνοι τους, είτε έλαβαν νωρίτερα εξιτήριο, είτε παραπέμφθηκαν στα Νοσοκομεία Kamal Adwan και Ινδονησίας, τα οποία όμως υποφέρουν από έλλειψη καυσίμων, κλινών και ιατρικών προμηθειών για τη φροντίδα των τραυμάτων (...) Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί ασθενείς τριπλάσιους απ' ό,τι κανονικά χωράει. Το Al-Helou βρίσκεται εντός των ζωνών για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, αλλά συνεχίζει να είναι μόνο μερικώς λειτουργικό. Τα As-Sahaba και Al-Shifa βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις περιοχές που υπόκεινται σε εντολή εκκένωσης». Εντός των ζωνών εκκένωσης βρίσκονται επίσης 6 Κέντρα Περίθαλψης και 2 Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμπλήρωσε ο Γκεμπρεγέσους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ακόμα μεγαλύτερη «συμπίεση» των υπηρεσιών που μπορούν αυτά να προσφέρουν. Τόνισε δε ότι και αυτά τα βασικά νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις «θα μπορούσαν γρήγορα να καταστούν μη λειτουργικά, λόγω εχθροπραξιών στην περιοχή τους ή λόγω παρεμπόδισης πρόσβασης».

Κλείνοντας, επανέλαβε ότι χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός δεν πρόκειται να διασφαλιστεί καμία ιατρική βοήθεια, ούτε για όσους τη χρειάζονται «απελπιστικά επειγόντως».

Από τη μεριά του ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα μόνο τα 13 λειτουργούν, εν μέρει, με ό,τι φυσικά σημαίνει «λειτουργία» μέσα σε αυτές τις απερίγραπτες συνθήκες... Μόνο σε μια βδομάδα ασθενείς και ιατρικό προσωπικό εκκένωσαν τρία νοσοκομεία, αφού στην περιοχή τους συνεχίζονταν ασταμάτητα στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού. Ακόμα και από τα υπαίθρια νοσοκομεία που τέθηκαν σε λειτουργία, τα 3 έχουν αναγκαστεί να κλείσουν - προσωρινά... - και τα άλλα 4 λειτουργούν πάλι «εν μέρει», «λόγω των εχθροπραξιών στη Ράφα και της μειωμένης πρόσβασης».

Αλλα «μεταφέρονται» προς τα κεντρικά της Λωρίδας, αλλά με δεδομένη την απίστευτα αργή άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας (δηλαδή και φαρμάκων, αναλώσιμων για νοσοκομεία κ.λπ.) είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητές τους, παρά την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών.

Ικανοποιημένος ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ κυνικά πανηγύρισε στην ισραηλινή Βουλή για το ότι - όπως ισχυρίστηκε - το 60% των μαχητών της Χαμάς έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε δε ότι ο κατοχικός στρατός έχει διαλύσει τα περισσότερα από τα 24 τάγματα που διέθετε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς κατά την έναρξη του πολέμου, και ανακοίνωσε ότι σημειώματα κατάταξης θα σταλούν τις επόμενες βδομάδες και σε υπερορθόδοξους Εβραίους (μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τη στρατιωτική θητεία), χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα υπηρετήσουν όλοι όσοι λάβουν τέτοια σημειώματα, όπως διευκρίνισε.

Την ίδια στιγμή ο Χοσάμ Μπαντράν, στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι το Ισραήλ «προσπαθεί να πιέσει τις διαπραγματεύσεις εντείνοντας τους βομβαρδισμούς, τους εκτοπισμούς και διαπράττοντας σφαγές», με φόντο συνομιλίες που φέρονταν έτοιμες να ξαναρχίσουν, τουλάχιστον μέχρι χτες. Η ισραηλινή κυβέρνηση «ελπίζει ότι η αντίσταση θα παραιτηθεί από τις νόμιμες απαιτήσεις της», που περιλαμβάνουν πλήρη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «η συνέχιση των σφαγών μάς αναγκάζει να τηρήσουμε τα αιτήματά μας» και ότι πλέον «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε σε ποιον βαθμό μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, παρά την ευελιξία που έχουμε δείξει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ