Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΠΑΤΡΑ
Τις δοκιμαζόμενες από τη μεγάλη πυρκαγιά δομές Υγείας - Πρόνοιας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Ν. Καραθανασόπουλος: Επιβεβαιώθηκε η δύναμη της επαγρύπνησης και της συμμετοχής του λαού

- Κοντά στους πληγέντες και ο αγωνιστής Δήμαρχος της πόλης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη γειτονιά που κάηκε
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη γειτονιά που κάηκε
Στα τρία νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα («Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ΘΠΚ «Μέριμνα» και «Κωνσταντοπούλειο» γηροκομείο), που δοκιμάστηκαν πολύ σοβαρά από τη μεγάλη και επικίνδυνη προχτεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στο αστικό δάσος του Γηροκομειού της Πάτρας, περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του νομού.

Και από την τελευταία περιοδεία αναδείχθηκαν η καθοριστική προσπάθεια των εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους, για την εκκένωση, αλλά και προστασία τους από τις φλόγες, με τη συμβολή του λαού έχοντας μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, αλλά και η σημασία αναβάθμισης και λειτουργίας με όλα τα σύγχρονα μέσα όλων των συστημάτων πυρόσβεσης, όπου υπήρχαν, για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Χρήστος Δάβουλος (πρόεδρος της ΕΙΝΑ) και Ελένη Λάτα (μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ), ενώ πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες τόσο με εργαζόμενους των χώρων όσο και με μέλη των διοικήσεών τους. Τα τρία ιδρύματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της μάχης για να σωθούν από τις φλόγες, που έφτασαν μια «ανάσα» από τις εγκαταστάσεις τους, προκαλώντας και μικροζημιές στο παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Πριν τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Στο Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο
Στο Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο
Οπως τονίστηκε από τις συζητήσεις με προσωπικό του «Καραμανδάνειου», αν δεν υπήρχε η δική του άμεση παρουσία και δράση στον χώρο, η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ξεφύγει. Εργαζόμενοι έμειναν εκεί κατασβήνοντας τη φωτιά περιμετρικά, πριν καταφθάσει η Πυροσβεστική, ενώ με την αποφασιστική συμβολή τους εκκενώθηκε το νοσοκομείο πριν ακόμη αυτό ζητηθεί από τις πυροσβεστικές αρχές.

Αυτό τονίστηκε και για τη συμβολή του λαϊκού παράγοντα, που ρίχτηκε αποφασιστικά στη μάχη της κατάσβεσης. Σημειώθηκε, επίσης, ότι τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης των εξωτερικών του χώρων, με την τροφοδοσία νερού να εξαντλείται πριν ακόμη φτάσουν εκεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Οι όποιες ζημιές στο εσωτερικό (δύο δωμάτια εφημέρευσης γιατρών), που προκλήθηκαν από σπίθα που μπήκε από ανοιχτό παράθυρο, αντιμετωπίστηκαν ενώ ήταν ήδη στον χώρο η Πυροσβεστική. Σήμερα το νοσοκομείο αναμένεται να λειτουργήσει ξανά, εφόσον - ευτυχώς - όπως αναφέρθηκε και από τη Διοίκηση, δεν σημειώθηκαν σοβαρές λειτουργικές ζημιές.

«Βουνό» τα προβλήματα

«Ευτυχώς που ήμασταν σε απεργία και δεν λειτουργούσαμε», ανέφεραν σκωπτικά εργαζόμενοι της «Μέριμνας» κατά την περιοδεία στον χώρο, σημειώνοντας: «Είμαστε δυόμισι μήνες απλήρωτοι και κινδυνεύσαμε και να καούμε». Στάθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν προκύψει αν στο ίδρυμα φιλοξενούνταν την ώρα της πυρκαγιάς ΑμεΑ τρόφιμοί του, εφόσον δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ έστω μια άσκηση ετοιμότητας και εκκένωσης.

Στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου ο Κ. Πελετίδης
Στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου ο Κ. Πελετίδης
Επισημάνθηκε, επιπλέον, ότι παρά τα προβλήματα στο ίδρυμα, οι εργαζόμενοι είχαν φροντίσει να καθαριστούν ο περίβολος και οι αυλές του, κάτι που λειτούργησε αποτρεπτικά για την εξάπλωση της πυρκαγιάς και ενώ οι φλόγες έφτασαν να «γλείφουν» τα κτίρια.

Απαιτήθηκε συνδρομή όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε ο χώρος να καθαριστεί, αφού παραμένει κλειστός για τους 80 τροφίμους του, επιβαρύνοντας και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη το κράτος να αναλάβει άμεσα να το χρηματοδοτεί σταθερά, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Στους εργαζόμενους στον χώρο ήδη οφείλονται μισθοί δυόμισι μηνών και οι ίδιοι βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν από την επόμενη βδομάδα.

«Ερχεται ένας μισθός κάθε τρεις χρωστούμενους μήνες σε εμάς και ενώ έχουμε πνιγεί στα χρέη, κόντεψε και η φωτιά να μας αποτελειώσει», ανέφεραν εργαζόμενοι εξηγώντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πυρκαγιά, ενώ κατήγγειλαν και τη στάση της περιφερειακής αρχής, που ενώ έχει ευθύνη και για τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται για το ίδρυμα συνολικά, δεν τις διεκδικεί.

Μέσα στις φλόγες

Στο «Κωνσταντοπούλειο», όπως σημειώθηκε, μέσα σε ένα μισάωρο έγιναν όλα. Αναφέρθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε δύο σημεία πίσω απ' το κτίριο, στη δασική έκταση, ενώ το ίδρυμα βρέθηκε μέσα στη δίνη της πυρκαγιάς, με πολλές ζημιές στον εξωτερικό του περίβολο και τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τους τοίχους.

Ο δήμαρχος Πάτρας στο Ιδρυμα «Μέριμνα»
Ο δήμαρχος Πάτρας στο Ιδρυμα «Μέριμνα»
Τονίστηκε η συνδρομή όλων όσοι βοήθησαν να σβηστούν οι φλόγες τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η πυρκαγιά, αλλά και η λειτουργία του εξωτερικού συστήματος πυρόσβεσης, που συνέβαλε να μην εξαπλωθεί η φωτιά στη «Μέριμνα», με την οποία γειτνιάζει το ίδρυμα.

Οι 74 τρόφιμοι, με τη συνδρομή εργαζομένων και όσων βοήθησαν εκείνη την ώρα, μεταφέρθηκαν εκτός του χώρου και σήμερα βρίσκονται σε ξενοδοχείο και τις μονάδες αστέγων του δήμου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε έως αύριο Παρασκευή το ίδρυμα να λειτουργήσει κανονικά.

Επισημάνθηκαν, επιπλέον, οι ελλείψεις χρηματοδότησης για τη λειτουργία του χώρου από τις μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις, αφού την ώρα που το ίδρυμα πληρώνει 77.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, λαμβάνει μόλις 60.000 ευρώ τον χρόνο για μισθοδοσίες, με «εκτοξευμένα» την ίδια ώρα και τα λειτουργικά έξοδα.

«Μόνο αυτή η στάση μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω!»

«Επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, η δύναμη της επαγρύπνησης και της συμμετοχής του λαού. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί», επεσήμανε σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «μόνο αυτή η στάση μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω».

Στις συνομιλίες του και κατά τις περιοδείες στους χώρους επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του προκειμένου άμεσα να λειτουργήσουν όλοι οι συγκεκριμένοι χώροι, να αναδειχθούν, αλλά και να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα.

Υπογράμμισε την ανάγκη εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση για την προστασία των συγκεκριμένων χώρων από παρόμοια συμβάντα, τη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη λειτουργία τους με ευθύνη του κράτους, την πραγματοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων προσωπικού, αλλά και τη διασφάλιση των εργαζομένων στα ιδρύματα, για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά, χτες κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας από το ΚΚΕ.

Συνεχείς προσπάθειες αποκατάστασης

Στην περιοχή του Γηροκομειού και στα Ιδρύματα της «Μέριμνας» και του «Κωνσταντοπούλειου» περιόδευσε χτες και κλιμάκιο της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Εκτός από τις προσπάθειες που συνεχίζονταν όλη τη μέρα για την αποκατάσταση των ζημιών από συνεργεία του δήμου, της ΔΕΥΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ κ.α., ο δήμαρχος κάλεσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή του που κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και άλλους αρμόδιους φορείς, να κηρύξει την περιοχή του Ανατολικού Τομέα της Πάτρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων και αποκατάστασης των υποδομών.

Αντίστοιχα από τη ΔΕΥΑΠ πραγματοποιήθηκαν ξανά χτες, όπως και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προληπτικοί έλεγχοι στους πυροσβεστικούς κρουνούς σε όλο το δίκτυο, για ετοιμότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τη διοίκησή της να επισημαίνει:

«Στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) πυρκαγιά στην περιοχή του Γηροκομειού οι πυροσβεστικοί κρουνοί είχαν επάρκεια σε νερό, όπως και όλο το δίκτυο στην περιοχή. Οι βλάβες στο σύστημα ύδρευσης που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά (καμένοι σωλήνες κ.λπ.) έχουν ήδη αποκατασταθεί. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ