Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Να σταματήσει τώρα κάθε σχέδιο επιχειρηματικής αξιοποίησης της Γυάρου

Ο Σύνδεσμος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), Τμήμα Αττικής, καταδικάζει κάθε εναλλακτικό σχέδιο «αξιοποίησης» - δηλαδή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης - της Γυάρου. Οπως τονίζει, «το μόνο που χρειάζεται η Γυάρος είναι η διατήρηση και η ανάδειξη των υλικών τεκμηρίων ιστορικής μνήμης του νησιού ως τόπου εξορίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και της χούντας, των αρχαιολογικών καταλοίπων, καθώς και του περιβαλλοντικού της πλούτου».

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι «αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι η παρέμβαση του κράτους προκειμένου να υπηρετήσει επιχειρηματικούς σχεδιασμούς για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, που θα καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των κορυφογραμμών του νησιού, και η οποία όχι μόνο δεν συνάδει με τον χαρακτηρισμό "ιστορικός τόπος", αλλά αποτελεί βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης».

Μάλιστα, συνεχίζει, «σήμερα ο Διεθνής Διεπιστημονικός Διαγωνισμός για το μέλλον της Γυάρου, που συνδιοργανώνει ο όμιλος "Alumil" με τη ΜΚΟ "Aegeas" της εφοπλιστικής οικογένειας Μαρτίνου και με την υποστήριξη του ΤΕΕ και του ΟΦΥΠΕΚΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση ενός σχεδίου αλλοίωσης του χαρακτήρα του νησιού».

«Κανένας ιδιωτικός όμιλος δεν δικαιούται να διοργανώνει διεθνείς επιστημονικούς διαγωνισμούς, όχι μόνο για τόπους ιστορικής μνήμης, αλλά και γενικότερα για δημόσια γη και υποδομές που δεν του ανήκουν», ξεκαθαρίζει ο Σύνδεσμος και προσθέτει: «Στην ουσία, πίσω από τις διακηρύξεις για μετατροπή της Γυάρου σε "πράσινο, ενεργειακό αυτόνομο νησί" και σε περιοχή "τουρισμού χαμηλού αντίκτυπου", κρύβονται διάφορα ανταγωνιστικά σχέδια που οδηγούν στην ακύρωση της δυνατότητας αποκατάστασης του νησιού ως χώρου ιστορικής μνήμης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την επισήμανση: «Ασφαλώς δεν περιμένουμε να διαφυλάξει την ιστορική μνήμη ένα κράτος που εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου (...) Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ συντάσσεται με τις έως τώρα αποφάσεις φορέων και συλλόγων και ειδικά με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΦΕΑ (1697 - 1974). Απαιτεί από τη νέα διοίκηση του ΤΕΕ να αποσύρει την υπογραφή της από το κερδοφόρο πroject για τη Γυάρο, που προσβάλλει τους εκατοντάδες εξόριστους που βρίσκονται στη ζωή, τους απογόνους τους, αλλά και τον λαό και τη νεολαία, που τιμούν την Ιστορία της Γυάρου, την Ιστορία του λαού μας. Ολες οι συστημικές παρατάξεις του ΤΕΕ είναι συνένοχες γι' αυτήν την απόφαση. Να δοθεί άμεσα γενναία κρατική χρηματοδότηση για να προχωρήσουν η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων και η δημιουργία υποδομών, ώστε να καταστεί το νησί επισκέψιμο (...) Καλούμε τους συναδέλφους να μη νομιμοποιήσουν και να απέχουν από τη διαγωνιστική διαδικασία. Απαιτούμε από το κράτος, το ΥΠΕΝ και το ΥΠΠΟΑ να σταματήσουν κάθε σχέδιο μετατροπής της Γυάρου σε πεδίο επιχειρηματικής "αξιοποίησης"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ