Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Θα πολεμάμε όσο χρειαστεί» λέει η Χεζμπολάχ

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε για όσο χρειαστεί» διαμήνυσε σε νέα του παρέμβαση, χτες, ο ηγέτης της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, που είπε ότι «η Χαμάς διαπραγματεύεται για λογαριασμό της και επίσης για λογαριασμό όλου του "Αξονα της Αντίστασης"», αλλά και συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε κανείς να πει ότι το μέτωπό μας είναι κουρασμένο».

Μιλώντας σε τελετή που έγινε στη μνήμη στελέχους της οργάνωσης που σκοτώθηκε μετά από πλήγματα στη μεθόριο που αποδίδονται στην ισραηλινή πλευρά, ο Νασράλα είπε ότι αν υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ θα παύσει κι εκείνη επίσης το πυρ στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ «χωρίς καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση». Δεν παρέλειψε πάντως να επαναλάβει ότι η οργάνωσή του είναι έτοιμη για ό,τι χρειαστεί και ότι αν οι Ισραηλινοί συνεχίσουν τις εχθροπραξίες κατά μήκος της μεθορίου, τότε η οργάνωση θα υπερασπιστεί τον Λίβανο.

Ολα αυτά ενώ χτες ήταν πολύ φειδωλές οι πληροφορίες για την πορεία συνομιλιών που φέρονταν να έχουν προγραμματιστεί στην Ντόχα, ύστερα και από νέες επιφυλάξεις που δημιούργησε στη Χαμάς η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Γάζα (βλέπε διπλανό θέμα).

Στο μεταξύ, τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή επιβεβαίωσαν και πλήγματα που χτες σημείωσαν ισραηλινά άρματα μάχης και το ισραηλινό πυροβολικό κατά συριακών στόχων, στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, με τις IDF (ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) να δηλώνουν: «Ο ισραηλινός στρατός θεωρεί τον συριακό στρατό υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβαίνει στην επικράτειά του και δεν θα επιτρέψει απόπειρες παραβίασης της συμφωνίας αποστρατικοποίησης».

Ολα αυτά μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στρατιωτών από επίθεση της Χεζμπολάχ, που από την πλευρά της μίλησε για απάντηση σε προχτεσινό ισραηλινό βομβαρδισμό στην κοιλάδα Μπεκάα στον Λίβανο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι «πληρώνουμε το τίμημα» επειδή η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει «στρέψει τη στρατιωτική της εστία» στα «ταραγμένα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο», κάτι που ο ίδιος ζητούσε από τον Μάρτιο, ως μέλος ακόμα του υπουργικού συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ