Νέα περιστατικά «σπρώχνουν» σε επέκταση του πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος

Λετονία και Ρουμανία καταγγέλλουν ότι ρωσικά drones εισήλθαν σε εδάφη τους

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2024

Copyright 2024 The Associated

Από αναχαίτιση ρωσικών drones στην περιοχή του Κιέβου
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, πληθαίνουν τα περιστατικά με πτήσεις ρωσικών drones ή πτώσεις συντριμμιών ρωσικών πυραύλων και drones σε γειτονικές με την Ουκρανία χώρες, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Τέτοια περιστατικά αποτελούν άλλον έναν παράγοντα από αυτούς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή ως αφορμή για επέκταση του πολέμου στην Ουκρανία και εξέλιξή του σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Ενας ακόμα τέτοιος παράγοντας είναι και η στάση ορισμένων κρατών του ΝΑΤΟ - ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται κοντά στα ρωσικά σύνορα - τα οποία προωθούν την πρόταση του Κιέβου ΝΑΤΟικά συστήματα αεράμυνας και μαχητικά αεροσκάφη να καταρρίπτουν από ΝΑΤΟικό έδαφος - π.χ. από Πολωνία, Ρουμανία κ.ά. - ρωσικά drones και πυραύλους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο η Λετονία και η Ρουμανία κατήγγειλαν ότι ρωσικά drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο τους, με το Κίεβο να «παίρνει τη σκυτάλη».

«Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Λετονίας. Αυτή είναι μια σκληρή υπενθύμιση ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας εκτείνονται πέραν της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, συνηγορώντας υπέρ της δυνατότητας «χρήσης της αεροπορικής άμυνας των εταίρων (του ΝΑΤΟ) για την αναχαίτιση των ρωσικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Ουκρανία».

Ο Πρόεδρος της Λετονίας δήλωσε την Κυριακή ότι ρωσικό στρατιωτικό drone συνετρίβη στα ανατολικά της χώρας.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους συμμάχους μας. Ο αριθμός των περιστατικών αυτού του είδους αυξάνεται κατά μήκος της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας, Αντρις Σπρουντς, δήλωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Λετονίας από τη Λευκορωσία και συνετρίβη στον δήμο Ρέζεκνε.

«Η κατάσταση αυτή επιβεβαιώνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε το έργο που αρχίσαμε για την ενίσχυση του ανατολικού συνόρου της Λετονίας, κυρίως αναπτύσσοντας δυνατότητες αεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου, ώστε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», ανέφερε.

Το drone που έπεσε στο έδαφος της Λετονίας, ήταν ιρανικής κατασκευής, τύπου «Shahed», δήλωσε ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα εκρηκτικά τα οποία προορίζονταν πιθανότατα για την Ουκρανία, απενεργοποιήθηκαν μετά τον εντοπισμό τους στη Λετονία, πρόσθεσε.

Η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε επίσης ότι ρωσικό drone που στόχευε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία εισήλθε στον εναέριο χώρο της κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και στη συνέχει βγήκε από αυτόν με κατεύθυνση την Ουκρανία.

Το Βουκουρέστι καταδίκασε απερίφραστα τη «νέα παραβίαση» που προκλήθηκε από τις «παράνομες επιθέσεις» της Μόσχας. Αεροσκάφη της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν για να παρακολουθήσουν την κατάσταση.

Την Κυριακή εντοπίστηκαν θραύσματα από ένα ρωσικό drone σε ένα ρουμανικό χωριό κοντά στον ποταμό Δούναβη που συνορεύει με την Ουκρανία, έπειτα από μια νυχτερινή επίθεση σε παραποτάμια λιμάνια της Ουκρανίας, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας της Ρουμανίας.

Η Πολωνία έχει επίσης καταγράψει περιπτώσεις παραβίασης του εναέριου χώρου της από ρωσικούς πυραύλους ή drones που επιτέθηκαν στην Ουκρανία, ενώ επίσης έχουν πέσει στην επικράτειά της συντρίμμια ουκρανικών πυραύλων αεράμυνας σκοτώνοντας Πολωνούς αμάχους.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times» που δημοσιεύθηκε την περασμένη βδομάδα, ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει τους ρωσικούς πυραύλους που στοχεύουν την Ουκρανία προτού εισέλθουν στον πολωνικό εναέριο χώρο, παρά την αντίθεση του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, το ΥΠΕΞ της Ρουμανίας καταδίκασε έντονα «μια νέα παραβίαση» του εναέριου χώρου και ζήτησε από τη Μόσχα να τερματίσει «τις επανειλημμένες επιθέσεις», οι οποίες οδηγούν σε «ανεύθυνη κλιμάκωση» της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή. Το Βουκουρέστι ενημέρωσε τους «συμμάχους» στο ΝΑΤΟ για την παραβίαση του εναέριου χώρου του.

Επαφές Ζελένσκι σε Γερμανία και Ευρώπη για «διάσκεψη ειρήνης»

Επαφές με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, το προηγούμενο διάστημα, με τις συνομιλίες να εστιάζουν στους όρους πιθανών διαπραγματεύσεων για «τερματισμό» του πολέμου.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, ζήτησε να καταβληθούν «νέες προσπάθειες για ειρήνευση» στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι συμφώνησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο στην ανάγκη για μια νέα «ειρηνευτική διάσκεψη» με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε πώς να φτάσουμε στην ειρήνη από αυτήν την κατάσταση του πολέμου, με πιο γοργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Σολτς μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», ο Γερμανός καγκελάριος πιθανόν να συμπεριλάβει εδαφικές παραχωρήσεις από την Ουκρανία στο ειρηνευτικό σχέδιο που ετοιμάζει, με τη Μόσχα να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Η «La Repubblica» υποστηρίζει ότι ο καγκελάριος εργάζεται ήδη με στελέχη του SPD, και συγκεκριμένα με τον Rolf Muetzenich και τον Ralf Stegner, για ένα νέο είδος «Μινσκ 3», συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για παραχώρηση εδαφών.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Ιούλη ότι σκοπεύει να έχει έτοιμο σχέδιο ως τον Νοέμβρη για τη διεξαγωγή δεύτερης «διάσκεψης για την ειρήνη», τονίζοντας ότι θα πρέπει να μετάσχει σε αυτήν και η Ρωσία.

Τον Ιούνη είχε διεξαχθεί στην Ελβετία η πρώτη «ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία», χωρίς τη Ρωσία, την Κίνα κ.ά., ενώ αρκετά κράτη που συμμετείχαν δεν είχαν υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, ιδιαίτερα οι χώρες του λεγόμενου «παγκόσμιου Νότου».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος συμμετείχε το Σαββατοκύριακο στο οικονομικό φόρουμ του Τσερνόμπιο στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζ. Μελόνι, η οποία τον διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της στήριξης της χώρας της προς το Κίεβο.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι αν εγκαταλειφθεί η Ουκρανία «αυτό δεν θα φέρει ειρήνη αλλά χάος» και θα έχει οικονομικές επιπτώσεις «πιο σοβαρές από όσο μας κοστίζει σήμερα να στηρίζουμε την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «πλήρη υποστήριξη των συμμάχων της» για να είναι σε ισχυρή θέση για τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και κάλεσε τη «Δύση» να βοηθήσει την Ουκρανία να εξαπολύσει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στο φόρουμ στην Ιταλία, δήλωσε ότι η Ουκρανία θα ήθελε να πλήξει συγκεκριμένα ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια σε απόσταση έως και 300 χλμ. Η Ιταλία είναι από τα κράτη που δεν επιτρέπουν στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιούν τα όπλα τους πέρα από το ουκρανικό έδαφος.

Στο περιθώριο του φόρουμ συναντήθηκε με τον Ολλανδό ακροδεξιό πολιτικό Χερτ Βίλντερς, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στο Κοινοβούλιο, ο οποίος προεκλογικά είχε διατυπώσει θέσεις περί τερματισμού της αποστολής όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Ζελένσκι και Βίλντερς συζήτησαν το «σχέδιο ειρήνευσης της Ουκρανίας».

Η Σουηδία ανακοίνωσε ένα ακόμη πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, το 17ο συνολικά, αξίας 443 εκατ. δολαρίων.

Τα πλήγματα στη Ρωσία «δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, επισήμανε ότι η χρήση αμερικανικών όπλων για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία δεν θα αλλάξει την πορεία του πολέμου υπέρ της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, ο Οστιν τόνισε ότι κανένα συγκεκριμένο όπλο δεν θα άλλαζε το «παιχνίδι».

Η Ρωσία έχει μετακινήσει τις βόμβες ολίσθησης πίσω από το βεληνεκές των πυραύλων ATACMS, σημείωσε, ενώ η ίδια η Ουκρανία έχει σημαντικές δυνατότητες να επιτίθεται σε στόχους πολύ πέρα από το βεληνεκές του βρετανικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία σημειώνει και εδραιώνει εδαφικά κέρδη και ελέγχει σχεδόν όλο το Ντονμπάς, το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζια και μεγάλο μέρος της Χερσώνας.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε μία ακόμη πόλη στο Ντονέτσκ, όπου συνεχίζει την προέλασή του και πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην πόλη Ποκρόφσκ, σημαντικό επιμελητειακό κόμβο για τον ουκρανικό στρατό.

Η Ουκρανία και η Ρωσία αλληλοκατηγορήθηκαν την Κυριακή για νυχτερινές αεροπορικές επιθέσεις στις μεθοριακές περιφέρειές τους, με Ουκρανούς αξιωματούχους να λένε ότι 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4 τραυματίστηκαν στην περιφέρεια Σούμι, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε πως 3 άμαχοι τραυματίστηκαν στο Μπέλγκοροντ.

Δύο παιδιά είναι μεταξύ των τραυματιών στο Σούμι, ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη νοτιοδυτική περιφέρεια του Μπέλγκοροντ, τραυματίστηκαν 3 άμαχοι, οι δύο από τους οποίους παιδιά, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Σημαντική πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε έκρηξη σε τοπική αποθήκη πυρομαχικών, σημειώθηκε έπειτα από επίθεση ουκρανικού drone στη ρωσική περιφέρεια του Βορονέζ, όπου διατάχθηκε επίσης απομάκρυνση κατοίκων.

ΗΠΑ: Διώξεις σε στελέχη του RT

«Συμμετρικά και ασύμμετρα μέτρα» προανήγγειλε η Μόσχα ως απάντηση στις κατηγορίες που απήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση κατά 6 στελεχών της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης Russia Today (RT), Ρώσων χάκερ και μιας ΜΚΟ που συνδέεται με το Κρεμλίνο, για απόπειρα παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη 2024, καθώς κλιμακώνονται ο οικονομικός πόλεμος, ο πόλεμος πληροφοριών και ο «υβριδικός» πόλεμος μεταξύ των δύο στρατοπέδων.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα κατά αμερικανικών ΜΜΕ, με τον εκπρόσωπό του, Ντμ. Πεσκόφ, να ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά ΜΜΕ «αναφέρουν την αλήθεια, αλλά δυστυχώς στους Αμερικανούς δεν αρέσει η άβολη αλήθεια γι' αυτούς, και αν φανεί, εφαρμόζουν αμέσως καταστολές εναντίον της», φέρεται να είπε.

Οι αμερικανικές αρχές άσκησαν την περασμένη βδομάδα δίωξη για «ξέπλυμα» χρήματος σε δύο στελέχη του RT για σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, να προσλάβουν αμερικανική εταιρεία για την παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου με στόχο να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ενέργειες με στόχο το RT, συμπεριλαμβανομένης της διευθύντριας σύνταξης του δικτύου, Μαργκαρίτα Σιμονιάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι ο στόχος της Μόσχας ήταν να οξύνει τις πολιτικές διαιρέσεις στις ΗΠΑ και να αποδυναμώσει τη δημόσια υποστήριξη για την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, το ρωσικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι οι κινήσεις αυτές των ΗΠΑ εντάσσονται στο πλαίσιο ενός σχεδίου που αποσκοπεί στην εξάλειψη οποιασδήποτε αντίθετης φωνής από το παγκόσμιο τοπίο των ΜΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβουλεύσεις Κιέβου - Ουάσιγκτον για πυραυλικά χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος (2024-09-03 00:00:00.0)
Απόπειρα διείσδυσης ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ (2024-08-07 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και Ρωσία προετοιμάζονται και εξοπλίζονται για μακροχρόνια σύγκρουση (2023-09-30 00:00:00.0)
Η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2024 κατά 70% (2023-09-27 00:00:00.0)
Ο πόλεμος θα έχει μακρά διάρκεια, ξεκαθαρίζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (2023-09-19 00:00:00.0)
Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο και «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν (2023-05-04 00:00:00.0)