Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαβουλεύσεις Κιέβου - Ουάσιγκτον για πυραυλικά χτυπήματα βαθιά σε ρωσικό έδαφος

Η Ρωσία αλλάζει το πυρηνικό δόγμα απαντώντας σε «ενέργειες της Δύσης»

Το πυρηνικό της δόγμα θα αλλάξει η Ρωσία προσαρμόζοντάς το «στις ενέργειες της Δύσης» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, την ώρα που ο ουκρανικός στρατός εξακολουθεί να επιτίθεται στο Κουρσκ και άλλες ρωσικές περιφέρειες, ενώ το Κίεβο καλεί καθημερινά τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» - πρωτίστως τις ΗΠΑ - να επιτρέψουν πυραυλικά χτυπήματα βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα.

Οπως δήλωσε χτες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει «αλλαγές στο πυρηνικό της δόγμα ως απάντηση στις ενέργειες της Δύσης σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία», χωρίς να διευκρινίσει τι θα περιλαμβάνουν αυτές οι αλλαγές.

Το ισχύον πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίστηκε με διάταγμα του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι η χώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά από κάποιον εχθρό ή σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης, η οποία απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Η Ρωσία, η οποία τονίζει ολοένα και συχνότερα ότι βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και ότι θεωρεί πλέον «άμεση» την εμπλοκή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στη σύγκρουση, έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για «αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα».

Από τη συνάντηση των Ουκρανών αξιωματούχων με τους συμβούλους ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας στην Ουάσιγκτον
Από τη συνάντηση των Ουκρανών αξιωματούχων με τους συμβούλους ασφαλείας ΗΠΑ, Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας στην Ουάσιγκτον
Η δήλωση του Ριαμπκόφ ήταν η πιο ρητή ότι η χώρα πρόκειται να το πράξει: «Το έργο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και είναι σαφής η πρόθεση για αλλαγές», είπε και πρόσθεσε ότι η απόφαση «συνδέεται με την πορεία κλιμάκωσης των Δυτικών εχθρών μας» σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Εντείνονται οι εκκλήσεις για χτυπήματα στη ρωσική ενδοχώρα

Ενα ακόμη δημοσίευμα, αυτό του «Reuters», υπογραμμίζει ότι το Κίεβο εντείνει τις εκκλήσεις για χτυπήματα με ΝΑΤΟικούς πυραύλους βαθιά μέσα στη Ρωσία, σε μια φάση του πολέμου που οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούν στο μέτωπο στο Ντονμπάς και ορισμένοι μιλούν ακόμη και για επικείμενη κατάρρευση του ανατολικού μετώπου.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πιέζει τις ΗΠΑ να επιτρέψουν στο Κίεβο να εξαπολύσει επιθέσεις βαθιά εντός του ρωσικού εδάφους, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα, αναφέρει το δημοσίευμα. Εξάλλου, όπως έχει αναφερθεί ξανά, ο υπουργός Αμυνας, Ρουστέμ Ουμέροφ, και ο προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου, Αντρίι Γερμάκ, συνάντησαν στην Ουάσιγκτον τον υπουργό Αμυνας, Λόιντ Οστιν.

Οι δυο Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρεται να πήγαν στην Ουάσιγκτον προτείνοντας συγκεκριμένη λίστα με ρωσικούς στόχους στην ενδοχώρα. Ο Ουμέροφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, δήλωσε ότι το Κίεβο έχει υπογραμμίσει πως ρωσικές αεροπορικές βάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για επιδρομές κατά ουκρανικών πόλεων, βρίσκονται εντός της εμβέλειας οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς. «Εχουμε εξηγήσει τι είδους μέσα χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας από τη ρωσική τρομοκρατία (...) Ελπίζω να εισακουστήκαμε», ανέφερε.

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία επέτρεψαν τον περασμένο Μάη στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για χτυπήματα στη Ρωσία, αλλά μόνο στα σύνορα στην περιοχή του Χαρκόβου.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι εάν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις καταφέρουν να αποτρέψουν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, θα κάνουν ένα σημαντικό βήμα για να υποχρεώσουν τη Ρωσία να επιδιώξει «τον τερματισμό του πολέμου και μια δίκαιη ειρήνη».

Στην πραγματικότητα, η Μόσχα απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση σε περίπτωση που συνεχιστούν και ενταθούν τα χτυπήματα στο έδαφός της και μάλιστα με «κλιμάκωση πέρα από την Ουκρανία».

Απευθύνοντας έκκληση προς τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, είπε: «Χρειαζόμαστε την έγκριση για τη χρήση μέσων μεγάλου βεληνεκούς, οβίδων και πυραύλων σας». Ανέφερε πως οι εκπρόσωποί του «παρείχαν όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες» στους «συμμάχους» της Ουκρανίας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του είναι «πιο αισιόδοξη» όσον αφορά τις προοπτικές να λάβει άδεια από τους «Δυτικούς» συμμάχους της για να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε στόχους εντός της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να απευθύνει ανάλογη έκκληση τον επόμενο μήνα, όταν θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να συναντήσει τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει στον Μπάιντεν και στους υποψήφιους Προέδρους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, αντίστοιχα, το «ειρηνευτικό» του σχέδιο, για ...στρατιωτική κλιμάκωση και άλλες πιέσεις.

ΕΕ: Απόφαση κάθε κράτους τα χτυπήματα στη Ρωσία

Η απόφαση για την άρση των περιορισμών στα όπλα που παρέχονται στην Ουκρανία είναι αρμοδιότητα του κάθε κράτους - μέλους ξεχωριστά, δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

Στο Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, συζητήθηκε το αίτημα του Κιέβου για άρση των περιορισμών στη χρήση ευρωπαϊκών όπλων κατά στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος.

«Αποφασίσαμε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά διμερείς αποφάσεις κάθε κράτους - μέλους με την Ουκρανία. Ειδικά για τις χώρες που παρέχουν όπλα μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο Μπορέλ. «Είναι μια εθνική απόφαση, μέσω διμερούς συνεννόησης με την Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε την προσωπική του άποψη ότι θεωρεί «γελοίο» το επιχείρημα ότι η στόχευση εντός του ρωσικού εδάφους σημαίνει πόλεμος εναντίον της Μόσχας: «Δεν είμαστε σε πόλεμο εναντίον της Μόσχας (...) Υποστηρίζουμε την Ουκρανία, η οποία έχει δεχθεί επίθεση από το ρωσικό έδαφος».

Επιπλέον, στο Συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα της ανανέωσης της ευρωπαϊκής αποστολής εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών (EUMAM). Σύμφωνα με τον Μπορέλ, έχουν ήδη εκπαιδευτεί 60.000 Ουκρανοί στρατιώτες και οι υπουργοί συμφώνησαν να εκπαιδεύσουν επιπλέον 15.000 ως το τέλος του έτους.

Δεν υπήρξε συμβιβασμός για αποστολή εκπαίδευσης σε ουκρανικό έδαφος και «τελικά αποφασίστηκε ότι η εκπαίδευση θα γίνει όσο το δυνατό πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, αλλά όχι σε ουκρανικό έδαφος». Επίσης, ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ένας σύνδεσμος στο Κίεβο ο οποίος θα συντονίζει τις στρατιωτικές εκπαιδεύσεις.

Η Πολωνία θα ήθελε να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους

Σε μια ακόμη κίνηση που απειλεί να επεκτείνει την ιμπεριαλιστική σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, επανέλαβε τη θέση της Βαρσοβίας ότι «θα πρέπει να έχει το δικαίωμα» να καταρρίπτει πάνω από την Ουκρανία ρωσικούς πυραύλους και ρωσικά drones που απειλούν την πολωνική επικράτεια, σύμφωνα με συνέντευξή του στους «Financial Times» (FT).

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται μία βδομάδα αφού «ένα ιπτάμενο αντικείμενο», πιθανόν ρωσικό drone ιρανικής κατασκευής «Shahed», εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο.

Η Βαρσοβία έχει κάνει λόγο για τουλάχιστον άλλα δύο αντίστοιχα περιστατικά, με ρωσικούς πυραύλους να εισέρχονται στον εναέριο χώρο της.

Χτες, έπειτα από μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας, η πολωνική Πολεμική Αεροπορία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη. Ο Σικόρσκι εκτίμησε στη συνέντευξή του ότι το γεγονός πως μια χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, «δεν αναιρεί την ευθύνη της να προστατεύει τον εναέριο χώρο της - είναι συνταγματικό μας καθήκον».

Νεκροί στο Μπέλγκοροντ, φωτιές σε ενεργειακές υποδομές

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν καθημερινά τα χτυπήματα στη Ρωσία, ενώ στο Ντονέτσκ ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει αργά και σταθερά εδάφη.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 46 τραυματίστηκαν από ουκρανική επίθεση στο Μπέλγκοροντ αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε ο τοπικός κυβερνήτης. Οι αρχές ανέφεραν ακόμη ότι μία γυναίκα τραυματίστηκε το Σάββατο σε βομβαρδισμό της συνοριακής πόλης Σεμπέκινο στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε κύματα επιθέσεων με drones στοχοποιώντας ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και διυλιστήριο στην περιφέρεια της Μόσχας και της γειτονικής Τβερ και προκαλώντας πυρκαγιές, ενώ δεκάδες drones καταστράφηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως δήλωσαν την Κυριακή Ρώσοι αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε 158 drones που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία στη διάρκεια της νύχτας.

Η Ρωσία καταγράφει «σαρωτικές προόδους» στο ανατολικό μέτωπο τις τελευταίες μέρες, που ενδέχεται να αντισταθμίσουν την πίεση της Ουκρανίας στη διασυνοριακή της επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δικαιολόγησε την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, λέγοντας ότι «η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα αυτό δεν σταματάει στα σύνορα». Ισχυρίστηκε επίσης πως το ΝΑΤΟ δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα ουκρανικά σχέδια και δεν διαδραμάτισε ρόλο.

Κίνδυνος να «καταρρεύσει» το ανατολικό μέτωπο

Οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την ουκρανική πόλη Ποκρόβσκ, έναν κρίσιμο κόμβο ανεφοδιασμού για τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία.

Το Ποκρόβσκ, όπου υπάρχουν μεγάλος σιδηροδρομικός σταθμός και μεγάλοι δρόμοι, αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό κόμβο ανεφοδιασμού για τα στρατεύματα της Ουκρανίας στην ανατολική γραμμή του μετώπου.

Επισκεπτόμενος την πρώτη γραμμή του μετώπου, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Αλεξάντρ Σίρσκι, είπε πως η Ρωσία ρίχνει «ό,τι μπορεί να κινηθεί» στην επίθεσή της.

«Αν χάσουμε το Ποκρόβσκ», προειδοποίησε στρατιωτικός αναλυτής, «όλη η πρώτη γραμμή θα καταρρεύσει».

Δίπλα του βρίσκεται η πόλη Μίρνοραντ. Είναι οι τελευταίες δύο μεγάλες πόλεις σε εκείνο το τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο ρωσικός ιστότοπος «Mediazona», σε συνεργασία με τη ρωσική υπηρεσία του BBC, ανέφερε χτες ότι ταυτοποίησε περισσότερους από 66.000 Ρώσους στρατιώτες που σκοτώθηκαν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022. Και τα δύο μέσα ωστόσο προειδοποιούν ότι η καταμέτρησή τους δεν θεωρείται ολοκληρωμένη και στην πραγματικότητα οι δυο πλευρές έχουν πολλαπλάσιες απώλειες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόπειρα διείσδυσης ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ (2024-08-07 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ και ΕΕ συζητούν για παραπέρα ενίσχυση του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (2024-01-05 00:00:00.0)
Η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες το 2024 κατά 70% (2023-09-27 00:00:00.0)
Νέα σημαντική κλιμάκωση με την παραχώρηση F-16 στο Κίεβο (2023-08-26 00:00:00.0)
Μετά τα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης «ζεσταίνεται» η συζήτηση για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά (2023-01-28 00:00:00.0)
Ρωσικά πυραυλικά χτυπήματα σε όλη την Ουκρανία μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας (2022-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ