Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεκάδες τρακτέρ βγήκαν στην Αγιά

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους είναι οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, έχοντας στην αιχμή των διεκδικήσεών τους την καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» ένα χρόνο πριν, καθώς και γενικότερα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους.

Την Παρασκευή οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πηλίου, αφού πραγματοποίησαν προσυγκεντρώσεις στα χωριά τους, κατευθύνθηκαν με τα αγροτικά τους οχήματα στον κόμβο της Χλόης. Εκεί επιχείρησαν να ανοίξουν τα διόδια στον κόμβο Βελεστίνου και να ανέβουν στην Εθνική Οδό πεζή, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που ήταν εκεί δεν τους το επέτρεψαν. Στο πλευρό των αγροτών ήταν και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, στηλίτευσε το γεγονός ότι το κράτος στέκεται απέναντί τους χρησιμοποιώντας ακόμα και τα ΜΑΤ. Είπε χαρακτηριστικά: «Οταν είναι να ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, όταν πρέπει να μας προστατέψουν από τις πλημμύρες και τα χαλάζια, εμφανίζονται "ανίκανοι". Οταν όμως διαμαρτυρόμαστε μπορούν να στέλνουν τα ΜΑΤ απέναντί μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών του νομού: «Μας εξοργίζει το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τις πλημμύρες, και ενώ μια σειρά παράγοντες συρρικνώνουν το εισόδημά μας, δεν έχει γίνει δίκαιη καταβολή των αποζημιώσεων, οι οποίες μάλιστα δεν ανταποκρίνονται στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί. Μάλιστα, υπάρχουν προϊόντα, όπως τα κάστανα, για τα οποία δεν δόθηκε ούτε ευρώ. Την ίδια ώρα δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αποκατάστασης σε όλη την περιοχή του Πηλίου, είναι διαλυμένη η αγροτική οδοποιία και τα αρδευτικά δίκτυα, και υπάρχουν σημεία στο οδικό δίκτυο που δεν επιτρέπουν τη διέλευση φορτηγών μετά ρυμουλκούμενων».

Στην κινητοποίηση μίλησε και ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο υψηλό κόστος παραγωγής και στην επιβολή υψηλού ΦΠΑ, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εισοδήματός τους.

Οι αγρότες διεκδικούν: Δίκαιες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, με ίδιο τρόπο καταβολής σε όλους. Να καλυφθούν οι διαφορές μεταξύ συναδέλφων. Να αποζημιωθεί δίκαια, με 1.000 ευρώ το στρέμμα σε μήλα, κάστανα και καρύδια, το σύνολο των αγροτών. Αμεσες αποκαταστάσεις των καταστροφών από «Daniel» και «Elias». Αμεση επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου και της αγροτικής οδοποιίας. Θωράκιση του Πηλίου με αντιπλημμυρικά έργα. Αμεση αναβάθμιση και συντήρηση του απαρχαιωμένου συστήματος ύδρευσης και άρδευσης. Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητα καύσιμα, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Δεκάδες τρακτέρ στην Αγιά το Σάββατο

Να μπει τέρμα στην κοροϊδία και να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε όλους τους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel» έναν χρόνο πριν, απαίτησαν για άλλη μια φορά οι βιοπαλαιστές αγρότες του δήμου Αγιάς, βγάζοντας στον δρόμο δεκάδες τρακτέρ το Σάββατο.

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στο πλαίσιο της γιορτής μήλου που ξεκίνησε την ίδια μέρα, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους θα συνεχιστεί η ερήμωση των χωριών τους, καθώς δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα κτήματά τους. Οι αγρότες κατήγγειλαν ότι το εισόδημά τους συρρικνώνεται καθημερινά από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, τις συχνές ζημιές στην παραγωγή και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, με το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης, την απώλεια χρημάτων με τα οικολογικά σχήματα και την κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο μήλο, ύψους 47,5 ευρώ το στρέμμα.

Αφού παρέταξαν τα τρακτέρ στην είσοδο της πόλης, στη συνέχεια έκαναν πορεία με τα τρακτέρ μέσα στην Αγιά, ενώ πραγματοποίησαν και παρέμβαση με ομιλία και σημαίες στη γιορτή του μήλου. Η Αγιά, όπως ειπώθηκε στην παρέμβαση, «ναι μεν θα γιορτάσει το περίφημο μήλο της, αλλά ταυτόχρονα θα διεκδικήσει από το κράτος αυτά που οφείλει στους μηλοπαραγωγούς της. Τα χρήματα που ποτέ δεν πήρε από τη μεγάλη καταστροφή του "Daniel", χαμηλότερο κόστος παραγωγής που καθημερινά εκτοξεύεται, αποζημιώσεις που ή δεν δίνονται ποτέ ή καθυστερούν μήνες. Και όλα αυτά την ώρα που ο παραγωγός δίνει στους εμπόρους το προϊόν του χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, απλά με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή μέσα στον χειμώνα ίσως κάτι να εισπράξει για το σύνολο, ή πιθανότατα για ένα μέρος της ποσότητας που έχει δώσει!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ