Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο πλήγμα εναντίον πλοίου υπό ελληνική διαχείριση

Νέα επίθεση σημειώθηκε χτες σε βάρος ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα, την ώρα που η «ασφάλεια της ναυσιπλοΐας» αξιοποιείται πολύπλευρα ώστε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να αναβαθμίσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει παρούσα μέσα και από τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides».

Συγκεκριμένα, το πετρελαιοφόρο «Blue Lagoon I», με σημαία Παναμά, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία «Sea Trade Marine SA», επλήγη από δύο βλήματα στα ανοιχτά της Υεμένης. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, «Ambrey», το τάνκερ δέχτηκε επίθεση με πυραύλους περίπου 70 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης. Σε χωριστό επεισόδιο, επίσης χτες, μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε εμπορικό πλοίο σε απόσταση περίπου 50 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, λίγο νοτιότερα από το Σαλίφ. Το Σάββατο οι Χούθι είχαν αναλάβει την ευθύνη για επίθεση εναντίον του πλοίου «Groton» στον Κόλπο του Αντεν, «σε ένδειξη υποστήριξης των Παλαιστινίων και της Χαμάς, λόγω των συναλλαγών της πλοιοκτήτριας εταιρείας με το Ισραήλ», όπως ανέφερε εκπρόσωπός τους. Ο ίδιος είπε ότι το ίδιο πλοίο είχε δεχτεί επίθεση και στις 3 Αυγούστου. Η πολυεθνική ναυτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στην οποία συμμετέχει και ελληνική φρεγάτα, ανέφερε πως το «Groton» συνέχισε το ταξίδι του χωρίς να υποστεί ζημιές.

Στο μεταξύ, για 12η μέρα συνέχιζε χτες να φλέγεται το δεξαμενόπλοιο «MV Sounion», που στις 21 Αυγούστου επλήγη από πυραύλους των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών Χούθι. Επιχείρηση ρυμούλκησης εκκρεμούσε ακόμα να ξεκινήσει, αν και οι Χούθι φέρεται να έδωσαν σχετική άδεια και ενώ εδώ και μέρες εκφράζονται φόβοι για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει η διάχυση του φορτίου του (περίπου 150.000 τόνων αργού πετρελαίου). Δημοσιεύματα εμφάνιζαν χτες δύο ρυμουλκά να προσεγγίζουν το «Sounion», συνοδεία φρεγατών της «Aspides», μεταξύ τους και της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά».

Την ίδια στιγμή, δύο άτομα σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα στην περιοχή Νακούρα του νότιου Λιβάνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας επρόκειτο για εργαζόμενο σε εταιρεία καθαρισμού που συνεργάζεται με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και για συγγενή του. Από τη μεριά τους οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 30 πύραυλοι της «Χεζμπολάχ» εκτοξεύτηκαν εναντίον θέσεων στο βόρειο Ισραήλ, χωρίς αναφορές για θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ