Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητικές δηλώσεις για την ακρίβεια και «τσεκούρι» στα επιδόματα

Eurokinissi

Την ώρα που ο Σεπτέμβρης μπαίνει με φορτωμένη την αντιλαϊκή ατζέντα, η ακρίβεια και η λεηλασία του εισοδήματος αναδεικνύονται σε εφιάλτη δίχως τέλος για τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τον λαό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανοδική πορεία του, στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης ισχυρίστηκε πως οι τιμές στα σούπερ μάρκετ είναι «μειωμένες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα σε σχέση με έναν χρόνο πριν, κι αυτό γιατί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τα οποία έχει πάρει η κυβέρνηση αποδίδουν στο ράφι». Επικαλέστηκε και στοιχεία της Eurostat για να πει ότι «ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα μας βρίσκεται στο 1,8%, έναντι του 2,4% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ», οπότε θα πρέπει να πανηγυρίσουμε γιατί ναι μεν οι τιμές αναβαίνουν ...απλά όχι τόσο.

Σημειωτέον, κατά την ίδια εκτίμηση ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 3,1%, έναντι 2,2% στην Ευρωζώνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το απέδωσε στις «υπηρεσίες, που εμφανίζουν ετήσιο πληθωρισμό 4,7% για τον Αύγουστο του 2024, και κυρίως οι υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων με ετήσιο πληθωρισμό 9,9%», προσπερνώντας το γεγονός ότι μ' αυτά και με άλλα, χιλιάδες λαϊκές οικογένειες δεν μπόρεσαν να πάνε διακοπές ούτε λίγες μέρες, εξ ου και με όρους lifestyle τούς προέτρεπαν κατακαλόκαιρο για «staycation» και λοιπές αηδίες.

Τα ίδια και για το «ηλεκτροσόκ» με τα τιμολόγια ρεύματος

Εξάλλου, με την ανακοίνωση των «πράσινων» τιμολογίων από τους παρόχους Ενέργειας επιβεβαιώθηκε ότι η τιμή του ρεύματος θα παραμείνει στα ύψη και τον Σεπτέμβρη. Η ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, ανακοίνωσε ουσιαστικά την ίδια τιμή που είχε και τον Αύγουστο στο «πράσινο» τιμολόγιό της, ενώ οι υπόλοιποι πάροχοι ανακοίνωσαν τα ίδια ή και ακριβότερα τιμολόγια σε σχέση με τον Αύγουστο. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλη οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είχαν εκτοξευτεί ξανά μέσα σε λίγες μόλις μέρες και τότε η κυβέρνηση προσπαθούσε να το αποδώσει στην αύξηση της ζήτησης λόγω καύσωνα, συγκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τον ρόλο που παίζει το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς, για τη διασφάλιση υψηλής κερδοφορίας στο κεφάλαιο, σε βάρος της τσέπης και των αναγκών του λαού.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, στο ίδιο μοτίβο κοροϊδίας, ισχυρίζεται ότι «έχει αρχίσει να παρατηρείται αποκλιμάκωση στις τιμές που φτάνουν τελικά στους καταναλωτές». «Σκοπός της κυβερνητικής πολιτικής είναι να παραμένουν οι τιμές για τους καταναλωτές κάτω από τα 15 σεντς ανά μεγαβατώρα όπου ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο», είπε ο Μαρινάκης, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις «σύντομα» από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την περιλάλητη «κρατική ενίσχυση», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ενίσχυση των ομίλων της Ενέργειας.

Το κυβερνητικό παραμύθι έχει και την πτυχή της «μείωσης της ανεργίας», ενώ όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μεσοσταθμικά το ποσοστό ανεργίας φέτος δεν θα πέσει κάτω από το 10%. Στο μεταξύ, το τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι και πόσο φτουράει μπρος στα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας φαίνεται και από το γεγονός ότι - όπως παρατήρησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - τα τελευταία πέντε χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν οι μισθωτοί εργαζόμενοι άνω των 65 ετών, από 16.699 τον Ιούλη του 2019 σε 33.118 τον Ιούλη του 2024, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούν να ζήσουν από τη σύνταξή τους, εξ ου και εργάζονται σε τέτοια ηλικία.

«Τσεκούρι» στα επιδόματα

Σε ευθεία διασύνδεση με τα παραπάνω είναι το σχέδιο της κυβέρνησης να αλλάξει προς το χειρότερο τις προϋποθέσεις απόδοσης του επιδόματος ανεργίας, εξ ου και άρχισε το «μασάζ» για να παρουσιάσει το νέο χαντάκωμα ως ...«παροχή». Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Ν. Κεραμέως ότι θα κάνει το σύστημα «πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε χθες σε ανακοινώσεις που θα κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης το προσεχές Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανέπτυξε μια σειρά εξωφρενικούς ισχυρισμούς όπως ότι «η μείωση της ανεργίας είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να δούμε», ότι το επίδομα «δεν πρέπει να λειτουργεί ως αντικίνητρο» και ότι «πράγματι, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που προτιμούν να ζούνε με το επίδομα παρά να βρούνε δουλειά»! Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους ότι οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη θα είναι «κοστολογημένες» και θα έχουν «αποτέλεσμα».

Σημειωτέον, στόχος της κυβέρνησης είναι καταρχάς η μείωση του επιδόματος σε κατηγορίες ανέργων, όπως αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση ή εποχικά στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Με το νέο σύστημα που ετοιμάζουν, ακόμα κι αυτό το γλίσχρο επίδομα που δίνεται - και πάντως όχι πάνω από 12 μήνες - θα βαίνει μειούμενο, θα δίνεται κλιμακωτά και θα κόβεται οριστικά αν ο άνεργος δεν αποδεχτεί κάποια δουλειά που του προτείνει η ΔΥΠΑ.

Ολα ώστε ο άνεργος, που εξ ορισμού αντιμετωπίζεται ως «μπαταχτσής», να αναλαμβάνει την ευθύνη και για την ...πείνα του, αφού αυτός θα φταίει αν ψωμολυσσάει χωρίς δουλειά και όχι το κράτος που του έκοψε το επίδομα, εντείνοντας τους εκβιασμούς να πάει να δουλέψει ανεξάρτητα από τους όρους και την αμοιβή που θα του προσφέρουν, με ό,τι αυτό θα φέρει συνολικά στα μεροκάματα και στους όρους εργασίας για όλους τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ